Novosti


Rezultati poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom tromjesečju 2017. godine

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati


Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „U prvom tromjesečju 2017. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je 9 posto veće prihode od prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zahvaljujući kontinuiranom rastu prihoda od usluga za Ericsson te značajnom porastu prihoda od prodaje na domaćem tržištu. Time je neutraliziran pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih država i Jugoistočne Europe. Zadržali smo poziciju najvećeg izvoznika u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i vodećeg izvoznika znanja u Hrvatskoj. Sukladno našim očekivanjima, Ericssonovo tržište bilježi pozitivan trend ponajviše zahvaljujući širenju odgovornosti te kompetencijama naših stručnjaka vezanih za nova tehnološka područja."

Bruto dobit bilježi porast od 9,3 posto dok je operativna dobit na razini dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine. Dobit prije oporezivanja niža je 8,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uslijed negativnih tečajnih razlika te iznosi 26,2 milijuna kuna. Premda je operativna dobit ostala na jednakoj razini kao i u istom razdoblju prethodne godine te iznosi 29,2 milijuna kuna, neto dobit je u padu 29,4 posto i iznosi 19,9 milijuna kuna. Nepovoljna aktualna regulativa u području poticanja razvojno-istraživačkih aktivnosti, odnosno izostanak poreznih olakšica izravno su utjecali na smanjenje neto dobiti kompanije.

Kraj tromjesečja zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 41,2 posto. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava dodatno je poboljšana te iznosi 26 dana. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 208,8 milijuna kuna. U skladu s očekivanjima, ostvaren je negativan novčani tok iz poslovnih aktivnosti, uglavnom zbog manjeg priljeva od kupaca te isplate varijabilne naknade zaposlenicima vezano uz dobre rezultate kompanije u prošloj godini. S obzirom na kvartalnu volatilnost, novčani tok treba pratiti na godišnjoj razini. Tijekom sljedećih kvartala očekujemo povratak na pozitivnu stopu konverzije novca.

Na domaćem tržištu ostvaren je značajan porast prihoda od prodaje. Važan utjecaj na rast imao je uspješno implementiran sustav za nadzor državne granice Republike Hrvatske. Ovaj projekt, poput rješenja za informatizaciju zdravstva i Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS), spada u one projekte koji čine platformu za šire strukturne reforme u Hrvatskoj. Ostvareni rast prodaje na domaćem tržištu neutralizirao je pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe. Na tim izvoznim tržištima nastavljamo intenzivne marketinško-prodajne aktivnosti te u sljedećem razdoblju očekujemo nove poslove.

U sklopu marketinško-prodajnih aktivnosti delegacija Ericssona Nikole Tesle s brojnim kupcima posjetila je Mobile World Congress 2017 (MWC) u Barceloni. Istaknula bih da su i ove godine naši stručnjaci značajno doprinijeli novim Ericssonovim rješenjima vezanim za digitalnu transformaciju. Njihov doprinos vezan je uz okosnicu Ericssonove ponude namijenjene podatkovnim centrima za rad u oblaku, tehnologiji visoke skalabilnosti. Predstavljena je i optimizacija video sadržaja u sklopu Ericssonove suradnje s vodećim kineskim servisom za video streaming iQIYI i najznačajnijim telekomunikacijskim operatorom China Unicomom.

Naša kompanija, kao i globalni Ericsson, nastavlja transformacijske procese te organizacijske i strukturne promjene. Efikasnim provođenjem transformacijskih programa nastojimo ojačati poslovanje u strateškim segmentima (4G/5G, usluge upravljanja, OSS i BSS- sustavi za operativnu i poslovnu podršku, rješenja u Oblaku, industrija i društvo) i na Ericssonovom internom tržištu te kontinuirano ulagati u razvoj znanja i kompetencija. Uspostavili smo model čvrste usklađenosti inovacijskih ideja i strateških inicijativa s ciljem rasta poslovanja i unapređenja načina rada. Jačanje profitabilnosti i smanjenje troškova i dalje svrstavamo u svoje ključne prioritete.

Sasvim je sigurno da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti i nastavak godine. Stoga, stalna prilagodba tehnološkim i tržišnim uvjetima, odgovorno upravljanje rizicima te optimalno korištenje svih resursa i dalje ostaje u središtu naše pozornosti.“
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice