Novosti


Svaki dan preko milijun novih korisnika mobilnog interneta

  Kategorije: Obavijesti Tehnološki noviteti Trendovi

Najnovije izdanje Ericssonovog Mobility Reporta predviđa da će do 2022. godine biti 2,6 milijardi novih pretplatnika mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, što je u prosjeku više od milijun novih pretplatnika svaki dan. Dominantna pristupna tehnologija u 2018. bit će LTE (poznata i kao 4G), što je čini najbrže rastućom mobilnom tehnologijom u povijesti. Ukupni promet mobilnim mrežama povećao se za 70 posto između kraja prvog tromjesečja 2016. i kraja prvog tromjesečja 2017.

Mobilni promet

Najnovije izdanje Ericssonovog Mobility Reporta predviđa da će do 2022. godine biti 2,6 milijardi novih pretplatnika mobilnog širokopojasnog pristupa internetu – što je u prosjeku više od milijun novih pretplatnika svaki dan

  • Dominantna pristupna tehnologija u 2018. bit će LTE (poznata i kao 4G), što je čini najbrže rastućom mobilnom tehnologijom u povijesti
  • Ukupni promet mobilnim mrežama povećao se za 70 posto između kraja prvog tromjesečja 2016. i kraja prvog tromjesečja 2017.   

Ericsson (NASDAQ: ERIC) predviđa kontinuirani brz rast mobilne povezanosti pa se očekuje da će se do 2022. globalni mobilni podatkovni promet osmerostruko povećati u odnosu na današnju razinu. 

Ovaj promet odgovara:

  • Populaciji Španjolske koja prati HD video putem streaminga 24 sata dnevno mjesec dana
  • Jednom pretplatniku koji kontinuirano prati HD video putem streaminga 3,55 milijuna godina
  • 31 milijardi sati kontinuiranog praćenja HD videa putem streaminga           

U sljedećih šest godina, mobilne širokopojasne mreže će dobiti gotovo 2,6 milijardi novih pretplatnika – dovoljno da se dvadeset puta dnevno napuni stadion europskog nogometnog prvenstva kapaciteta 50.000. Isti je broj ljudi dočekao Novu godinu 2017. na Times Squareu u New Yorku.

Najnovije statistike o rastu pretplatnika i podatkovnom prometu u mobilnim mrežama predstavljene su u lipanjskom izdanju Ericssonovog izvještaja o mobilnosti - Ericsson Mobility Report. Iz njega je vidljiv najveći globalni porast u mobilnim podacima godinu za godinom od 2013., u kojem prednjači izrazito veliki rast u Indiji. Izvještaj također naglašava potrebu za mobilnim podacima koja stoji iza tog rasta.

Korištenje pametnih telefona i jednostavan pristup mobilnim internetskim uslugama predstavljaju najveći dio prometa. Ericsson analizira „mobilni podatkovni promet na pametnim telefonima“ u okviru „mobilnog podatkovnog prometa“ kako bi jasnije ilustrirao ovaj trend. Do kraja 2022. ukupan mobilni podatkovni promet na pametnim telefonima povećat će se devet puta čime će doseći 66 eksabajta mjesečno.

Niklas Heuveldop, glavni službenik za strategiju i rukovoditelj tehnologije i razvoja poslovanja u Ericssonu kaže: „ Na temelju mjerenja provedenih u stotinama mobilnih mreža, podaci u Ericssonovom Mobility Reportu uistinu ilustriraju ogroman rast u industriji. Pretplate na 4G rastu brže nego ikada, korištenje Voice over LTE tehnologije se ubrzava i rast u prometu je dosegao razine koje nismo vidjeli od 2013.

Posebno mi je drago da svjedočimo velikim koracima u industriji prema napretku u evoluciji mreža, uključujući odobrenje nesamostojnog 5G Novog radija (NR) koji će omogućiti ranu primjenu 5G tehnologije. Naše prognoze predviđaju da će to dovesti do preko pola milijardi 5G pretplata i petnaest-postotnu pokrivenost populacije do 2022.“

Kad su u pitanju trendovi u industriji, ovo izdanje Mobility Reporta uključuje članke o Internetu za sve, masivnoj IoT pokrivenosti u gradovima i upravljanju vozilima na daljinu putem 5G.

LTE POSTAJE NAJRASPROSTRANJENIJA TEHNOLOGIJA U POVIJESTI

U 2018., LTE (4G) će preteći GSM kao najveća pristupna tehnologija prema broju pretplatnika. Brzina kojom je ova tehnologija stavljena u upotrebu i usvojena se ne može mjeriti s ničime do sada. Trebalo je samo pet godina da LTE pokrije 2,5 milijardi ljudi, u odnosu na osam godina za WCDMA/HSPA ili 3G. Samo je u prvom tromjesečju ove godine dodano 250 milijuna novih LTE pretplata.

Dok je širenje LTE tehnologije uzrokovano potražnjom za boljim korisničkim iskustvom i bržim mrežama, korištenje 5G će također biti uzrokovano potrebom za poboljšanim mogućnostima mobilnog širokopojasnog pristupa kao i rješenjima za industriju vezanim uz učinkovitost i automatizaciju. 5G će biti ta jedna mreža koja će podržavati različite potrebe. Očekuje se da će do 2022. biti aktivirano preko pola milijardi 5G pretplata, što isključuje IoT povezivanja. Predviđa se da će 5G tada pokrivati 15% stanovništva svijeta.

Pročitajte cijeli izvještaj (eng.)  koji uključuje i alat za istraživanje prometa pomoću kojeg možete napraviti vlastite grafikone.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice