Novosti


Ericsson predviđa milijardu korisnika 5G 2023. godine

  Kategorije: Trendovi

Ericsson predviđa da će u 2023. godini biti 1 milijarda korisnika 5G uz unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup. Ovo je jedan od ključnih podataka predstavljenih u novom izdanju Ericsson Mobility Reporta.

  • Prema zadnjem Ericsson Mobility Reportu 5G će za šest godina pokrivati više od 20 posto globalnog stanovništva
  • Nastavlja se rast mobilnog podatkovnog prometa, ponajviše pod utjecajem sve većeg gledanja video sadržaja
  • LTE će postati dominantna pristupna tehnologija do kraja ove godine, temeljem potražnje za boljim korisničkim iskustvom i bržim mrežama

Očekuje se da će 5G prvo biti implementiran u gusto naseljenim urbanim područjima te da će pokriti preko 20 posto svjetskog stanovništva do kraja 2023. godine. Prve mreže u komercijalnom radu temeljene na 5G New Radio (NR) standardu očekuju se 2019. godine, uz masovniju implementaciju 2020. godine. Rane implementacije 5G predviđaju se na više tržišta; SAD, Južna Koreja, Japan i Kina.

Globalni mobilni podatkovni promet će mjesečno premašivati 100 eksabajta 2023. godine

Očekuje se da će mobilni podatkovni promet porasti osam puta tijekom razdoblja predviđanja te doseći 110 eksabajta (1018 bajta) mjesečno do 2023. godine. Ovo odgovara ukupnom prometu koji bi se postigao za 5,5 milijuna godina HD video streaminga.

Sve će regije obilježiti porast prometa mobilnih podataka, uz vodstvo Sjeverne Amerike čiji će korisnici ostvarivati najveći promet po pametnom telefonu, više od 7 GB mjesečno do kraja 2017. godine.

Konzumacija video sadržaja nastavlja podržavati rast prometa mobilnih podataka. Pokretačka snaga u rastu video sadržaja su mladi milenijalci, starosna skupina od 15 do 24 godine, koji gledaju 2,5 puta više sadržaja od osoba starijih od 45 godina.
Promet video sadržaja većih rezolucija te sve snažniji trend prometa novijih video formata, poput video sadržaja od 360 stupnjeva, utjecat će na podatkovni promet. Na primjer, YouTube video od 360 stupnjeva zahtijeva 4 do 5 puta veći kapacitet od uobičajenog YouTube video sadržaja iste kvalitete.

Sve više LTE implementacija

Do kraja ove godine, LTE će postati dominantna tehnologija mobilnog pristupa. Predviđa se doseg do 5,5 milijardi korisnika te pokrivanje više od 85 svjetskog stanovništva do kraja 2023. godine.

Voice over LTE (VoLTE) je uveden u više od 125 mreža u preko 60 zemalja u svim regijama. Predviđa se da će broj VoLTE korisnika doseći 5,5 milijardi do kraja 2023. godine te iznositi preko 80 posto od ukupnog broja LTE i 5G korisnika.

Pametni satovi su neki od najnovijih uređaja koji koriste VoLTE. Korisnici mogu pozive ostvariti izravno s pametnog sata, bez pametnog telefona u blizini (multi-SIM). Pozivi mogu biti prenošeni i između korisnikovog pametnog telefona i sata.

Niklas Heuveldop, odgovoran za strategiju, tehnologiju i nove poslovne prilike u Ericssonu kaže: “Zadnji izvještaj naglašava trendove rasta broja mobilnih korisnika i količine prometa, kao i odgovore industrije na sve veće zahtjeve na mobilne mreže širom svijeta. Uz to, izvještaj istražuje pojavu novih korisničkih slučajeva kao rezultat sve većih mogućnosti mreža – pametni satovi, IoT alarmi te održavanje i popravak uz pomoć proširene stvarnost, da navedemo svega nekoliko. S pripremom za 5G, ovi će trendovi nastaviti određivati putokaz mobilnoj industriji.”

Izvještaj uključuje i tri članka o sve značajnijim trendovima u industriji:

  • Shifting mobile data consumption and data plans (eng.)
    bavi se prelaskom na sve veće tarife vezane uz promet podataka te aktualnu potrošnju podataka u različitim tarifama. Naglašava važnost dobrog miksa podatkovnih planova, uključujući neograničeni promet podataka, kao odgovor na raznolike potrebe korisnika.
  • Enhancing the event experience (eng.)
    ispituje na koji način organizatori događanja i operatori mogu odgovoriti na potrebe posjetitelja za više digitaliziranih usluga i doživljaja bliskih stvarnosti.
  • Millennials’ expectations for 5G (eng.) istražuje kako navedena grupa doživljava mobilnu komunikaciju, čemu se nadaju od 5G i što njihovi pogledi znače za operatore.

Uz globalni Ericsson Mobility Report objavljeni su također i regionalni izvještaji za Zapadnu Europu, Srednju i Istočnu Europu, Srednji Istok i Afriku te Latinsku Ameriku.

Ericsson Mobility Report (eng.)

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle
 

Infografike


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice