Novosti


Mostarski sajam: potpisani sporazumi o suradnji znanosti i gospodarstva u ICT području

  Kategorije: Događanja


Na 21. Mostarskom sajmu, između više stotina izlagača iz dvadesetak zemalja i gotovo svih grana gospodarstva, i ove se godine zanimljivim sadržajem i vizualnim oblikovanjem, posebno ističe izložbeni prostor Ericssona Nikole Tesle koji su tijekom petodnevnog događanja obišli brojni poslovni partneri, kupci i ostali posjetitelji. U okviru sajamskih događanja kompanija je sa Sveučilištem u Mostaru potpisala Sporazum o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti sa ciljem zajedničkog stvaranja inovativnog društva znanja.

Najviše zanimanja, a među ostalima i protokolarno izaslanstvo, privukao je dio nedavno završene multimedijske izložbe „Nikola Tesla – Mind from the Future“ čijoj je realizaciji kompanija dala svoj kreativni doprinos. Prikaz moždano-računalnog sučelja u IoT eko sustavu, koji kroz korištenje individualiziranih mjerenja moždanih aktivnosti nudi potencijal korištenja u različitim namjenama poput daljinskog upravljanja uređajima, povremeno je stvarao pravu gužvu na kompanijskom izložbenom prostoru.

Zahvaljujući razvoju novih tehnologija, sve je više primjera uspješnih implementacija „zelenih rješenja“ koja podržavaju zdrav okoliš. Tako je prezentiran i WaterQ projekt u kojem Ericsson Nikola Tesla, uz Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te start-up poduzeće Freewa, omogućuje automatizirano prikupljanje i prijenos ključnih parametara kvalitete i sigurnosti vode. Prikupljanje, obrada, analiza i prezentacija podataka obavlja se na inovativnoj ICT platformi ''eOkoliš'' koju su razvili stručnjaci kompanije Ericsson Nikola Tesla.

„Smart Habits“ je svoju premijeru imao na ovogodišnjem najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije u Barceloni pa je sustav inteligentne pomoći u brizi za starije osobe koji omogućava učinkovitu provjeru je li sve u redu sa starijom osobom koja živi sama zainteresirao i posjetitelje u Mostaru. Projekt je realiziran u korporacijskom inkubatoru Ericsson Garage Croatia u sklopu globalne Ericsson Garage mreže. Korištenjem naprednih algoritama za strojno učenje, a na temelju podataka sa nenametljivih senzora tipičnih za pametne kuće, sustav detektira obrasce navika osoba te obavještava članove obitelji ako se dogodi nešto neuobičajeno. Rješenje ne koristi uređaje koji bitno narušavaju privatnost poput kamera ili mikrofona, a nije potrebno ni nošenje bilo kakvih senzora koji bi mogli ometati u svakodnevnim aktivnostima.

Među aktivnostima na Mostarskom sajmu posebno se izdvojilo potpisivanje Sporazuma o suradnji u području informacijske i komunikacijske tehnologije koji su sklopili Ericsson Nikola Tesla i Sveučilište u Mostaru te Sveučilište u Mostaru s HT Eronetom.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić tom prigodom je izjavio: „Potpisivanje sporazuma s kompanijom Ericsson Nikola Tesla i HT Eronetom za Sveučilište je iznimno važno jer je jedan od naših strateških koraka suradnja s gospodarstvenicima, čime istovremeno implementiramo naš koncept društvene integracije. Rezultat suradnje će zasigurno biti povećanje istraživačkih kapaciteta, podizanje na višu razinu postojećih studija i mogućnost pokretanja novih studijskih programa sukladno potrebama tržišta rada.“

Predsjednik Uprave HT ERONET-a Vilim Primorac naglasio je kako vjeruje da će ovako pozitivna priča u budućnosti iznjedriti nove ideje i nove zajedničke projekte, na zadovoljstvo svih strana. „Počašćen sam što upravo u Ericssonu Nikoli Tesli imamo čvrstog i pouzdanog partnera, a novo usmjerenje Sveučilišta u Mostaru koje podrazumijeva otvaranje prema gospodarstvu, stvara osnove za unaprjeđivanje i poboljšanje znanja i vještina što otvara brojne mogućnosti. I ovom prigodom želim istaknuti kako je jedan od ključnih strateških ciljeva naše tvrtke i tehnološki razvoj za koji sam siguran kako će naići na pozitivan odziv naših korisnika u usvajanju proizvoda i usluga temeljenih na novim tehnologijama. Vjerujemo kako će i Ericsson Nikola Tesla, kao naš iznimno značajan partner, dati svoj obol nastojanjima naše tvrtke u borbi i pozicioniranju na zahtjevnom telekomunikacijskom tržištu.“

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr.sc. Gordana Kovačević je, komentirajući ovaj Sporazum, naglasila kako je kompanija - lider u razvoju informacijsko komunikacijske tehnologije, sada s posebnim naglaskom na petu generaciju mobilnih mreža (5G), konstantno orijentirana na inovacije. „Društvo znanja, novih kompetencija te izvrsnosti, je naš zajednički cilj pa čvrsto vjerujemo da će sinergija našeg strateškog partnera HT Eroneta-a, Ericssona Nikole Tesle i Sveučilišta u Mostaru, iznjedriti mnoštvo novih ideja i projekata u korist cijeloj društvenoj zajednici. U tom procesu potrebne su nam veze sa širom, a prvenstveno sa znanstvenom zajednicom, u svrhu stvaranju novih inovativnih rješenja. Prednosti ovakve suradnje u području znanstveno istraživačke djelatnosti su višestruke: od razvoja novih tehnologija i osposobljavanja ljudi do stvaranja novih usluga i dobrobiti te formiranja inovativnog i održivog društva znanja. Očekujem da će suradnja između akademske zajednice i gospodarskog sektora u ICT segmentu ubrzati digitalnu transformaciju i olakšati poslovanje. Rješenjima predstavljenim na ovogodišnjem Mostarskom sajmu potvrđujemo svoju snažnu poziciju društveno odgovornog poslodavca koji kreira inovativne tehnološke odgovore na sve izazove suvremenog umreženog društva, a pri tome posebnu pažnju posvećuje i zaštiti okoliša. Posebno mi je drago što naš uspješni model suradnje sa sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu proširujemo i na Sveučilište u Mostaru.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice