Novosti


Rezultati poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe za devet mjeseci 2018. godine

  Kategorije: Investitori Obavijesti Poslovni rezultati

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Ericsson Nikola Tesla Grupa u prvih devet mjeseci 2018. godine ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 1.080,5 milijuna kuna, što je porast od 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Sve veća ulaganja u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije omogućila su snažan rast prodaje na domaćem tržištu, a uz operatorski segment dobre rezultate ostvarujemo i u segmentu Industrije i društva. Na izvoznim tržištima ostvareni su niži prihodi od prodaje ponajprije zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža i poteškoća vezanih uz gospodarsko i političko okruženje. Za razliku od pada prodaje na izvoznim tržištima, Ericssonovo interno tržište ponovno bilježi solidan rast te doprinosi stabilnosti financijskog poslovanja.

Ponosni smo što naši stručnjaci zajedno s kolegama iz globalnog Ericssona kreiraju tehnologije koje  pojedincima pružaju mogućnost osobnog razvoja i usavršavanja, a industriji i društvu otvaraju prilike za globalno konkurentni razvoj. Ericsson na globalnoj razini surađuje s ključnim partnerima u definiranju zahtjeva pete generacije mobilnih mreža, koje će krajnjim korisnicima ponuditi veće brzine prijenosa podataka omogućujući usluge poput 4K/8K video sadržaja, rješenja bazirana na proširenoj i virtualnoj stvarnosti, dok će u raznim segmentima industrije kao rezultat malog kašnjenja signala i velikih brzina prijenosa omogućiti smanjenje troškova kroz automatizaciju, udaljeno upravljanje te umjetnu inteligenciju u oblaku.

Ericsson Nikola Tesla prati globalne trendove te smo u ožujku ove godine u sjedištu kompanije prvi u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti koje nudi 5G tehnologija, a tijekom ljetnih mjeseci podržali vodeće hrvatske operatore u njihovom predstavljanju funkcionalnosti 5G tehnologije u stvarnom okruženju s naglaskom na usluge krajnjim korisnicima. Proširili smo i naše razvojno-istraživačke aktivnosti te smo otvorili ured u Osijeku, u kojem tridesetak zaposlenika radi na razvoju mobilnih komunikacija 4. i 5. generacije, a u planu je dodatno zapošljavanje i širenje odgovornosti. 

Obilježili smo i 18. godina održavanja Ljetnog kampa, što potvrđuje da su tijekom godina brojni mladi stručnjaci prepoznali Ericsson Nikolu Teslu kao kompaniju u kojoj se razvijaju napredne tehnologije, a pruža im i mogućnost za osobni profesionalni razvoj. Od samog početka, kada smo u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli Ljetni kamp cilj nam je omogućiti studentima završnih godina stjecanje prvog radnog iskustva na zanimljivim projektima u kojima talent i inovativnost dolaze do izražaja. Ove godine u radu Ljetnog kampa sudjelovali su studenti s različitih fakulteta iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke te susjednih zemalja koji su, uz pomoć mentora, timski radili na projektima u područjima Interneta stvari - IoT, 5G tehnologije, strojnog učenja, radijskih mreža i razvojno-istraživačkih alata.

Prema hrvatskom nacionalnom izvještaju s nedavno završenog europskog LIFE Clim’Foot projekta, Ericsson Nikola Tesla je jedina privatna kompanija u Hrvatskoj koja je izračunala svoj ugljikov otisak i na temelju te analize napravila odgovarajući plan smanjenja vlastitog utjecaja na okoliš te poduzela niz aktivnosti. Tako je, uz sufinanciranje sredstvima EU iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, započeo i projekt povećanja energetske učinkovitosti.

Kada govorimo o financijskim rezultatima, bruto dobit bilježi porast od 4,3% dok je operativna dobit veća 16,2% uslijed nešto većih prihoda od prodaje i bruto marže, manjih prodajnih i administrativnih troškova te manjeg utjecaja kretanja tečaja u odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine. Neto dobit veća je 20,2% te iznosi 62,3 milijuna kuna. Kraj trećeg tromjesečja zaključili smo sa zdravom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 30%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti kao rezultat proaktivne naplate potraživanja od kupaca. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem trećeg tromjesečja iznose 197,5 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala i dalje je snažna te mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 30 dana. Stopa konverzije novca je 17%.

Tijekom trećeg tromjesečja pokrenuli smo novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje do 2023. godine, temeljenog na kontinuiranim analizama stanja na svim relevantnim tržištima, kao i projekcijama trendova u ICT industriji. Ostajemo fokusirani na sljedeće strateške segmente: 4G/5G mobilna rješenja, rješenja za digitalnu transformaciju, usluge upravljanja te rješenja u segmentu Industrije i društva. Također smo strateški fokusirani na dobivanje novih odgovornosti i projekata te jačanje konkurentnosti na globalnom Ericssonovom tržištu. Cilj nam je zadržati poziciju kvalitetnog Ericssonovog centra, efikasnom isporukom usluga baziranom na ključnim kompetencijama, automatizaciji te naprednim rješenjima za analizu i upravljanje mrežom. 

Kao odgovor na izazovne tržišne okolnosti blisko surađujemo s kupcima, prilagođavamo našu organizaciju i način rada te ulažemo u razvoj kompetencija zaposlenika i naše tehnološko vodstvo s naglaskom na 5G. Ostajemo usmjereni na troškovnu i operativnu učinkovitost, učinkovitost kapitala i upravljanje rizicima kako bismo osnažili već solidne financijske temelje kompanije.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice