Novosti


Prva 5G mreža u Švedskoj u radu na Kraljevskom institutu za tehnologiju

  Kategorije: Projekti Tehnološki noviteti

Ericsson, Telia Company i KTH Kraljevski Institut za tehnologiju (KTH Royal Institute of Technology) pokrenuli su 5G mrežu u kampusu KTH u Stockholmu. Prva 5G mreža u radu u Švedskoj temeljena je na standardiziranim i komercijalnim radijskim i jezgrenim proizvodima. Testno mjesto za inovacije i istraživanje otvoreno je za partnere iz industrije i akademsku zajednicu.

Telia Company, Ericsson i KTH Kraljevski Institut za tehnologiju upravo su pokrenuli 5G mrežu u kampusu KTH u Stockholmu koja će poslužiti kao inovacijska i istraživačka platforma za akademsku zajednicu i tvrtke partnere.

Prva švedska 5G mreža koristi testnu licencu i poslužit će kao testno mjesto za razvoj novih inovativnih rješenja i usluga. To je najnoviji rezultat strateškog partnerstva Telia Company i Ericssona te će dodatno ojačati suradnju dviju kompanija s visokim učilištima. Ranije ove godine Ericsson je objavio sličan plan u području 5G s Telia Estonia na Tallinn University of Technology (TalTech), u Estoniji.

Johan Dennelind, predsjednik i izvršni direktor Telia Company, kaže: "Vrlo smo ponosni što danas pokrećemo prvu 5G mrežu u Švedskoj na KTH-u. Mreža će poslužiti kao dinamično testno mjesto na kojem će partneri i startuperi, istraživači i studenti, nastaviti razvijati rješenja za povezano društvo. To znači da će Švedska biti na prvom mjestu pri komercijalnom pokretanju 5G u 2020. godini. "

Profesor Jan Gulliksen, potpredsjednik za digitalizaciju na Kraljevskom institutu za tehnologiju, kaže: "Prvo sveučilište u Švedskoj s 5G mrežom je fantastična prilika za nas. To našim istraživačima, nastavnicima i studentima daje vodeću ulogu u razumijevanju i razvoju ove nove tehnologije prije komercijalnog rada. Upravo ovakav način suradnje je važan za poticanje inovacija temeljenih na istraživanju.

Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson, kaže: "Ovo je prva 5G mreža u Švedskoj koja koristi komercijalne i standardizirane radijske i jezgrene proizvode. Ovaj projekt služi kao važan korak ka pokretanju ranih komercijalnih 5G usluga. Izgradnja 5G mreže u jednom od najkreativnijih okruženja u Švedskoj, kampusu KTH, pokazuje zajedničku predanost Ericssona i Telia Company u poticanju inovacija."

Kampus KTH istražuje vitalna 5G područja kao što su autonomni prijevoz, Internet stvari, pametne zgrade i gradske infrastrukture, automatizacija industrije i daljinska virtualna stvarnost pa je prirodni izbor za provedbu ovog projekta.

Ericsson i Telia Company imaju dugu povijest zajedničke inovativnosti i predvodnici su 5G inovacija u Europi. Već 2017. godine partneri su najavili prve 5G korisničke slučajeve u Europi, uključujući brzu 5G vezu za kruzer, kao i rovokopač daljinski upravljan uz pomoć 5G mreže. Ericsson je radio na više naprednih terenskih ispitivanja u Švedskoj i Estoniji, uključujući istraživanja o tome kako 5G i druge tehnologije, poput proširene stvarnosti mogu stvoriti nove mogućnosti za industriju i društvo.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 

Dodatne informacije


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice