Novosti


Hrvatska aktivnija u ostvarenju održivosti

  Kategorije: Događanja

Ovog srpnja, na Političkom forumu UN-a, Hrvatska će predstaviti svoj prvi dobrovoljni nacionalni pregled o ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja. Radi se o najvažnijoj razini procesa praćenja ciljeva kroz tri dimenzije – gospodarsku, društvenu i okolišnu. Glavnu ulogu u izradi navedenog pregleda i ubrzanju procesa ostvarenja ciljeva preuzela je Hrvatska gospodarska komora koja je na konferenciji “Podržimo održivo” pozvala sve tvrtke da daju svoj doprinos.

Stručni skup održan u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu okupio je sve ključne aktere za primjenu Programa održivog razvoja 2030. UN-a, među kojima su bili visoki predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i mnogi drugi. Osim svoje sustavne podrške, istaknuli su napredak Hrvatske u ostvarenju sljedećih ciljeva: obrazovanju i zdravstvu, na tržištu rada i po pitanju ekonomskog rasta općenito. Također, najavili su daljnji intenzivni rad na obrazovanju i edukaciji.

Ovom je prigodom, u kontekstu nacionalne odgovornosti za provedbu globalnih ciljeva, veleposlanica Švedske u RH Diana Helen Madunic predstavila švedski pristup i prakse. Održane su i dvije panel diskusije. U interaktivnoj panel diskusiji s publikom o izazovima primjene ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj sudjelovali su pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Ana Odak, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Mario Horvatić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, te predsjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje HGK Andreja Pavlović.

O digitalnoj revoluciji kao jednoj od šest područja ključnih za dugoročnu održivost do 2050. raspravljali su predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, predsjednik Instituta za javnu upravu Ivan Koprić, predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar i profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Marko Delimar. Zaključak ove rasprave je da je upravo ICT, kroz svoj utjecaj na transformacijske procese u  društvu, presudan za održivi rast i razvoj. Da bi se postigli preduvjeti za njegovu širu primjenu, nužno je strateški poraditi na obrazovanju kao temeljnoj vrijednosti.


Ključna poruka sa skupa bila je da je naša generacija prva koja može iskorijeniti siromaštvo i posljednja koja može zaustaviti klimatske promjene, a glavnu ulogu u ostvarivanju tih ciljeva imat će upravo održivi razvoj.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice