Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2019. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

Financijski naglasci za prvo tromjesečje 2019. godine

  • Prodaja je iznosila 4,7 milijardi eura (prvo tromjesečje 2018.: 4,2 milijarde eura), što je porast od 13%. Prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je za 7% zbog snažnog rasta u Sjevernoj Americi.
  • Bruto marža iznosila je 38,4% (34,2%) zbog poboljšanja u segmentu Mreže i Usluge upravljanja
  • Operativna dobit iznosila je 469,2 milijuna eura (-28,7 milijuna eura), a operativna marža 10,0% (-0,7%). Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja u iznosu od -19,2 milijuna eura i određenih pozitivnih jednokratnih stavki u iznosu od 153,2 milijuna eura iznosila je 335,1 milijuna eura, što je jednako operativnoj marži od 7,2%.
  • Neto dobit povećana je na 229,8 milijuna eura (-67 milijuna eura)
  • Slobodni novčani tok, isključujući preuzimanja i spajanja, iznosio je 392,6 milijuna eura (67 milijuna eura). Neto gotovina iznosila je 3,46 milijardi eura (3,41 milijarda eura).
  • 51% MediaKinda prodano je 1. veljače 2019. godine. Očekuje se da će se kupnja poslovanja u području antena i filtera njemačke tvrtke Kathrein realizirati u trećem kvartalu.

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije EricssonTreće tromjesečje zaredom ostvarujemo organski rast prodaje, prilagođen za usporedne stavke i tečaj,  u ovom kvartalu od 7%. Rast je uglavnom potaknula Sjeverna Amerika. Naša strategija da radimo s vodećim kupcima na vodećim tržištima, generira i 5G poslovanje i praktično iskustvo u razvoju 5G i komercijalizaciji. Do danas smo javno objavili 5G ugovore s 18 imenovanih operatera, što je u ovom trenutku više od bilo kojeg drugog dobavljača.

5G usluge, uključujući mobilnost, pokrenute su u Južnoj Koreji i Sjevernoj Americi. Za razliku od Švicarske koja je objavila spektar koji je Swisscomu omogućio da ponudi komercijalne 5G usluge koristeći našu opremu, razvoj u drugim dijelovima Europe je znatno sporiji prvenstveno zbog nedostatka spektra, loše investicijske klime i dodatnih neizvjesnosti vezanih uz budući pristup dobavljača tržištu.

Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšana je na 38,5% (35,9%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, potaknuta boljim poslovanjem u segmentima Mreže i Usluge upravljanja, kao i nedavno potpisanim patentnim licencnim ugovorom s OPPO-m.

U segmentu Mreže ostvarili smo snažno tromjesečje s organskim rastom prodaje, prilagođen za usporedne stavke i tečaj, od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je potaknuto povećanim ulaganjima u Sjevernoj Americi. Bruto marža u segmentu Mreža, isključujući troškove restrukturiranja,  poboljšana je na 43,2% (40,4%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog veće prodaje hardverskih kapaciteta i prihoda od prava intelektualnog vlasništva. U tromjesečju smo objavili namjeru kupnje poslovanja u području antena i filtera njemačke tvrtke Kathrein. To će dodatno povećati naše mogućnosti u naprednim aktivnim i pasivnim antenskim domenama, koje postaju sve važnije kako se 5G razvija.

U segmentu Usluge upravljanja prodaja je pala organski, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, za -5% kao posljedica izlazaka iz ugovora. U tromjesečju je pokrenuta naša ponuda u području usluga upravljanja koja se temelji na umjetnoj inteligenciji pod nazivom Operations Engine s dobrim odzivom naših kupaca. Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 17,7% (9,1%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na temelju veće učinkovitosti i revizije ugovora s kupcima. Isključujući jednokratni pozitivni učinak od 67 milijuna eura od dogovora s  kupcima, operativna marža, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 8,6%, što je premašilo višu vrijednost našeg financijskog cilja za 2020. godinu.

Organska prodaja, prilagođena za usporedne stavke i tečaj, u segmentu Digitalne usluge bila je stabilna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. I dalje vidimo dobar poslovni zamah novog portfelja proizvoda koji su spremni za 5G i cloud-native proizvoda, uz mnoge važne ugovore ostvarene u ovom tromjesečju. Bruto marža bez troškova restrukturiranja i rezervacija vezanih uz BSS u četvrtom tromjesečju 2018. bila je stabilna u odnosu na prethodno tromjesečje, a operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja,  se poboljšala u odnosu na prošlu godinu zbog smanjenja operativnih troškova. Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, smanjena je u odnosu na isto razdoblje prošle godine s obzirom da je u prvom tromjesečju 2018. ostvarena bolja kombinacija poslovnih aktivnosti. Nastavljamo s izvršavanjem plana kako bismo segment Digitalnih usluga poboljšali. Provedba revidirane strategije u području BSS-a, objavljena u siječnju 2019. godine, dobro napreduje.

Organski rast prodaje, prilagođen za usporedne stavke i tečaj, u segmentu Poslovanje u nastajanju i drugo iznosio je 38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući rastu u području iconectiv. Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, je bila stabilna na godišnjoj razini. U tromjesečju je prodano 51% MediaKinda, generirajući dobit od 67 milijuna eura.  U ovom segmentu ulažemo u inicijative koje imaju za cilj povećanje i pomoć u stvaranju budućeg poslovanja za Ericsson. Uz iznimku iconectiva, portfelj je još uvijek u ranoj fazi. Također, ostvarujemo dodatne troškove zbog restrukturiranja nekih od starijih ulaganja u inovacije.

Potaknut boljom zaradom, slobodni novčani tok bez preuzimanja i spajanja iznosio je 392,6 milijuna eura (67 milijuna eura) u tromjesečju i uz snažnu gotovinsku poziciju dobro smo pozicionirani za rast tvrtke na profitabilan način.

Kao što je ranije objavljeno, od 2013. godine dobrovoljno surađujemo s istragom Komisije za vrijednosne papire i burze Sjedinjenih Američkih Država (United States Securities and Exchange Commission - SEC) i, od 2015., s istragom Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (United States Department of Justice - DOJ) vezanom uz Ericssonovu usklađenost s američkim Zakonom o korupcijskim praksama. Nastavljamo suradnju s SEC-om i DOJ-om i nedavno smo započeli razgovore o nagodbi. Ove rasprave su u vrlo ranoj fazi i stoga nismo u mogućnosti procijeniti njihovu duljinu. Nadalje, budući da se radi o pravnoj stvari koja je u tijeku, ne možemo dati nikakve detalje. Međutim, na temelju trenutnog statusa razgovora ocjenjujemo da će rješavanje ovih pitanja rezultirati značajnim financijskim i drugim mjerama, čiji se opseg i učinak ne može pouzdano procijeniti ili utvrditi u ovom trenutku.

Kao što smo ranije priopćili, mi i dalje radimo na strateškim ugovorima i ulažemo u ispitivanje 5G u stvarnim uvjetima, a osim toga, do kraja 2019. očekujemo da će u nekim dijelovima Azije početi primjena 5G velikih razmjera. Navedeno će postupno utjecati na kratkoročne marže, ali će dugoročno ojačati našu poziciju. Utjecaj strateških ugovora i 5G testova na terenu bio je ograničen u prvom tromjesečju. 5G tržište dobiva na zamahu i dobro smo pozicionirani za nove ugovore. Nastavit ćemo sa značajnim ulaganjima u istraživanje i razvoj, posebno u 5G, automatizaciju i AI. To je ključni dio naše usredotočene strategije za jačanje našeg dugoročnog poslovanja i put do postizanja naših ciljeva za 2020. i 2022. godinu.

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice