Novosti


Roboti dolaze

  Kategorije: Događanja


Drugi međunarodni Forum ICT-društvo, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, u suradnji s francuskim institutom Laboratoire d’Ingénierie des Systèmes de Versailles (LISV), održan je na lokaciji kompanije Ericsson Nikola Tesla u Osijeku. Tema „Roboti dolaze: Utjecaj robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene“ okupila je sudionike koji aktivno djeluju u izgradnji digitalnog društva u različitim područjima; gospodarstvenike i stručnjake, akademsku zajednicu i predstavnike državne uprave.

Atraktivan sadržaj obrađen je kroz niz izlaganja i panela, od toga kako reforme obrazovanja i porezne olakšice mogu razviti ICT sektor do različitih aspekata informacijsko-komunikacijskih tehnologija i njihovog utjecaja na društvo i razvoj RH.

U uvodnom dijelu, skupu se obratio niz govornika iz Hrvatske, Francuske i Slovenije, među kojima su bili mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle i prof. dr. sc. Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije.

Gordana Kovačević je, u ime domaćina, regionalnog ICT lidera Ericssona Nikole Tesle, pozdravila sudionike  te istaknula važnost utjecaja tehnologije na ekonomiju i društvo: „ICT tehnologija omogućava ljudima, industrijama i društvu ostvarivanje svog punog potencijala. ICT rješenja koja stvaramo samostalno i u suradnji s kolegama iz globalnog Ericssona, za krajnji cilj uvijek imaju poboljšanje ljudskih života i boljitak društva, bilo da se radi o omogućavanju prvog telefonskog poziva, usmjeravanju industrije na digitalnu infrastrukturu i Internet stvari ili inovacijama u sustavima umjetne inteligencije.“ Spomenula je i rješenja Ericssona Nikole Tesle koja već znatno olakšavaju život građanima, a sustavu donose veću efikasnost: „Posebno smo ponosni na naš doprinos hrvatskom sustavu eZdravstva, s naglaskom na eRecept, po kojem smo prepoznati i na međunarodnoj razini te na projekt uspostave Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra. Razvojem i implementacijom takvih i sličnih rješenja mi ostajemo odgovoran pokretač pozitivnih promjena u društvu. Globalno prepoznatu inovativnost i kvalitetu našeg rada zahvaljujemo kompetencijama naših zaposlenika – visokoobrazovanih stručnjaka i koji se sustavno usavršavaju i ne samo prate, već i sudjeluju u globalnom tehnološkom razvoju.“ Vezano uz robotizaciju dodala je: „Ljudska inteligencija razvija umjetnu inteligenciju kao idealnog suradnika za lakše snalaženje u sve složenijem svijetu. Roboti su već ovdje, a njihov dolazak nam pojednostavljuje živote i pomaže da se dalje kreativno razvijamo.“

Slijede predavanja koja obrađuju različite aspekte robotizacije, viziju budućnosti uz kibernetička bića, industrijske robote i pametne tvornice, izlaganja o socio-ekonomskim promjenama vezanim uz inovacije, robotiku i budućnost mladih u Industriji 4.0. te paneli  o 4. industrijskoj revoluciji i iskustvima tvrtki u području robotike te o razvoju Hrvatske u području robotizacije. Posebno ističemo panel „Prilagođavanje promjenama u Hrvatskoj: obrazovanje, poslovi i karijere“ u kojem sudjeluje i prof.dr.sc. Darko Huljenić, direktor Istraživanja u Ericssonu Nikoli Tesli.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice