Novosti


MIPRO 2019

  Kategorije: Događanja


Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta službeno je jučer u Opatiji otvorio najveći međunarodni nekomercijalni znanstveno-stručni skup iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, elektronike i mikroelektronike u ovom dijelu Europe, 42. po redu MIPRO, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. U opsežnom programu koji naglašava umrežavanje i strategiju usmjerenu na suvremene tehnološke odrednice i razvojne pravce EU, s fokusom na umjetnu inteligenciju i pametna okruženja, aktivno sudjeluje i kompanija Ericsson Nikola Tesla.

Stoga je središnji događaj tradicionalnog petodnevnog okupljanja gospodarstvenika, stručnjaka, predstavnika državnih institucija te znanstvenika i obrazovnih djelatnika bio plenarni panel „Strategija razvoja umjetne inteligencije i pametnih okruženja“, održan na poticaj ministra Horvata te uz sudjelovanje još osam predstavnika Triple Helix modela koji naglašava međuovisnost države, poslovnog sektora i znanosti. Među njima istaknuto je mjesto pripalo Gordani Kovačević, predsjednici Ericssona Nikole Tesle koja je odlučno potvrdno odgovorila na inicijativu da državna uprava bude tek koordinator procesa kreiranja i definiranja strateških dokumenta u ovom području te izrazila spremnost na aktivno sudjelovanje u odgovarajućim procesima realizacije u kojima bi glavnu riječ trebalo imati upravo gospodarstvo i struka.

Ovogodišnji skup održava se pod sloganom „MIPRO 2019 – inovativno promotivno partnerstvo“, okuplja preko 1000 sudionika iz 34 zemlje, a na 14 savjetovanja bit će prezentirano ukupno 350 prihvaćenih radova i 11 pozvanih predavanja. Programski plan djelovanja MIPRO 2019 temelji se prvenstveno na njegovom nastojanju da se gospodarstvo u domeni ICT-a učini suvremenim i prilagodljivim zahtjevima svjetskog tržišta i nacionalnih interesa u trenutku odvijanja izazovnih digitalizacijskih transformacija. Zaposlenici naše kompanije pružaju značajan doprinos ovim aktivnostima i sadržajima, kroz stručne radove i sudjelovanje u savjetovanjima, posebno u „Inteligentnim sustavima“ te „Inženjerstvu softvera i sustava“ na kojima su Andrea Budin i Darko Huljenić suvoditelji, a angažirani su i u nizu drugih sadržaja i događanja.

Među njima je pozornost privukao okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“ u suorganizaciji HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti ) i Udruge MIPRO na kojem su istaknute neke od očekivanih primjena 5G tehnologije u različitim granama djelatnosti poput turizama, medicine i brige za starije osobe, edukacije, proizvodnih industrija te prometa i transporta, a posebni gost iz Europske komisije prezentirao je i neke od mogućnosti financiranja 5G projekata kroz CEF2 program. Pojašnjavajući na konkretnim situacijama značaj korištenja 5G za uvođenje novih usluga te za podizanje sigurnosti prometa, stručnjak naše kompanije za prometna rješenja Krešimir Vidović naglasio je i tržišni potencijal velike količine podataka koje će se tako generirati. Zajednički zaključak sudionika potvrđuje očekivanja da uvođenje 5G mreža donosi nove mogućnosti za poboljšanje kvalitete života, razvoj gospodarstva i veliki potencijal za suradnju različitih grana gospodarstva u kreiranju novih proizvoda i usluga.

Program se nastavlja plenarnim predavanjem „Strateško planiranje u visokom obrazovanju i znanosti“ koje će održati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, u sklopu prezentacije rezultata projekta Hrvatske zaklade za znanost na razvoju metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju s primjerom implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu – HigherDecision.

Više informacija možete pronaći na web stranici MIPRO-a.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice