Novosti


Splitski studenti u polufinalu Ericsson Innovation Awards

  Kategorije: Projekti

Tim splitskih studenata, uz podršku stručnjaka Ericssona Nikole Tesle, ostvario je odlične rezultate na ovogodišnjem natjecanju “ Ericsson Innovation Awards“, plasiravši se u 15 timova polufinalista, među vodećih 1 posto u jakoj internacionalnoj konkurenciji od preko 2000 timova s više od 6800 studenata iz 69 zemalja. Ovo je drugi uspjeh splitskih studenata na ovom natjecanju u zadnje tri godine.

Aktivnosti vezane uz inovacijski natječaj u Splitu krenule su početkom travnja radionicom na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), s ciljem promoviranja natjecanja te pripreme studenata za generiranje ideja. Tema je bila „Dive deeper“ – povezivanje „tehnologija“ iz mora s ICT svijetom. U sklopu radionice, stručnjaci biolozi mora iz Splita studentima su predstavili niz morskih mehanizama kao inspiraciju za ideje. Uključeni biolozi su docenti Sanja Puljas i Marin Ordulj sa Sveučilišta u Splitu i stručni savjetnik Slaven Jozić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Split.

Splitski tim „intelliShell“ u sastavu Mario Palić i Loris Mihić, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, Manojlo Ilić s FESB-a i Matteo Hajder sa Sveučilišnog odjela za studije mora plasirao se u polufinale natjecanja. Njihova ideja vezana je uz čišćenje teških metala iz mora, a inspirirana je bio mehanizmom u školjkama što je posebno zanimljivo uzgajalištima školjaka koji ne mogu dobiti potrebne certifikate u slučaju većih koncentracija teških metala. Važne uloge u natjecanju imali su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle, Toni Mastelić, Ivana Nižetić Kosović, Marko Bervanakis i Goran Škugor, koji su organizirali inovacijsku radionicu.

Timovi polufinalisti će naredna tri mjeseca uz pomoć mentora iz korporacije Ericsson nastaviti produbljivati svoje ideje u tehnološkom i poslovnom smjeru te će od njih biti izabrano pet finalista za predstavljanje svojih ideja krajem godine u Stockholmu kada će biti izabran pobjednički tim koji će osvojiti glavnu nagradu od 25.000 EUR.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle komentirala je ovaj uspjeh : „Rezultat koji su već u ovoj fazi natjecanja ostvarili studenti splitskog tima uz podršku kolegica i kolega iz naše kompanije još je jedna potvrda kvalitete naše suradnje s fakultetima te izvrsnosti studenata. Inovativni pristup dio je naše kompanijske kulture, a sinergija inovacija i rada sa studentima kroz kompanijsku Ljetnu radionicu i druge projekte s akademskom zajednicom već godinama pozitivno utječu na naše poslovanje i društvo općenito. Splitskom timu želim daljnji uspjeh u natjecanju!“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice