Novosti


IOT Forum

  Kategorije: Događanja Trendovi


Drugi po redu IOT Forum, u organizaciji Buga, tehnološke izdavačke kuće, okupio je vodeće regionalne igrače u području Interneta stvari (Internet of Things – IoT), važne tehnologije čije je vrijeme za širu primjenu, kao i monetizaciju pred nama. Sudionici su bili iz redova isporučitelja tehnoloških rješenja i proizvoda, pružatelja usluga, ali isto tako i potencijalnih poslovnih i individualnih krajnjih korisnika, kao i tvrtki koje nude vlastita rješenja temeljena na Internetu stvari.

Uvodno izlaganje održao je Marko Rakar, ugledni komunikacijski i politički konzultant te savjetnik za područje informatičkih sustava koji je istaknuo niz primjena Interneta stvari čijeg djelovanja često nismo niti svjesni. Tako povezani uređaji individualnim korisnicima mogu značajno olakšati život, a poslovnim korisnicima nude brz povrat ulaganja.

Renato Totić, voditelj Dubrovnik Smart City projekta iz Hrvatskog Telekoma predstavio je pametno parkiranje koje je ove godine, korištenjem NB-IoT tehnologije implementirano u cijelom Dubrovniku te će značajno olakšati traženje i plaćanje parkiranja u ovom hrvatskom gradu.

Dr.sc. Krešimir Vidović, ekspert za prometna rješenja i IoT u Ericsson Nikoli Tesli izlagao je o koristima koje Internet stvari donosi području prometa, posebice u evoluciji prometnih sustava, od povezivanja preko suradnje s drugim vertikalnim sustavima do automatizacije rada. Ovo je posebno važno jer u prometu godišnje strada gotovo 1,5 milijuna ljudi, a prometne gužve troše goleme količine vremena i resursa  koji bi mogli biti daleko korisnije upotrijebljeni, a istodobno donose i zagađenje u sve većim gradovima. Nadolazeća 5G tehnologija i IoT nude rješenja potrebna za realizaciju najzahtjevnijih implementacija u području autonomnih vozila, prometne sigurnosti i upravljanja prometom gdje su iznimno bitni niska latencija, visoka pouzdanost i brzo obrađivanje velikih skupova podataka. Ericsson u ovom području ima vrhunske reference pa je tako omogućio više od polovice rješenja za masovni Internet stvari. Tome svjedoči i niz primjera poput rješenja za pametni grad Dallas kao  i  suradnja s velikim proizvođačima automobila u području umrežavanja vozila.   Ericsson Nikola Tesla može se pohvaliti pametnim parkiranjem koje je u suradnji s partnerima implementirao u Splitu, a u partnerstvu s Fakultetom prometnih znanosti kompanija je aktivna i u analizi prometnih podataka.

Panel diskusija „IOT – godinu dana poslije: gdje je Hrvatska i gdje će biti za godinu dana?“ koju je moderirao Oleg Maštruko iz Mreže okupila je paneliste Luku Škacana, direktora Službe razvoja u Hrvatskoj Pošti; Jerka Dumanića, direktora sektora za marketing poslovnih korisnika u Hrvatskom Telekomu; mr. sc. Barbaru Pavelić Grbić, stručnjakinju za IoT i 5G u Ericssonu Nikoli Tesli; Marinu Pavlić, višu specijalisticu za istraživanje i strateško planiranje u tvrtki Odašiljači i veze te Matea Peraka, direktora tvrtke Profico. Naveden je niz primjera primjene Interneta stvari u najrazličitijim područjima. Ona se može ostvariti kvalitetnom suradnji tvrtki u ekosustavu pri čemu je u zahtjevnim projektima važno, kako je istaknula Barbara Pavelić Grbić, osloniti se na snažne partnere koji mogu osigurati integraciju različitih IoT sustava i analizu velike količine podataka. Standardizaciju je istaknula kako temelj kvalitete i dobrih rezultata i u ovom području. Navela je zanimljiv primjer primjene od strane danske tvrtke Grundfos koja u svoje, po kvaliteti poznate, pumpe za vodu, u suradnji s Ericssonom ugrađuje eSIM (embedded SIM) kartice. Na taj način, praćenjem ključnih parametara poput tlaka i protoka vode, optimizira se održavanje, smanjuje potrošnja električne energije, a otvaraju se mogućnosti i za nove poslovne modele naplate u ovisnosti o potrošnji vode.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice