Novosti


Najduža MIMO veza na svijetu - na Ericssonovoj opremi u mreži A1 Hrvatska

  Kategorije: Projekti Tehnološki noviteti

Najduža radio relejna veza na svijetu, realizirana na Ericssonovoj opremi, s implementiranom 2x2 MIMO funkcionalnošću na udaljenosti od 26,8 km, ostvarena je u A1 mreži između Klisa i Kamenskog u zaleđu Splita.

Ovom prvom implementacijom MIMO tehnologije u mikrovalnoj prijenosnoj mreži A1 u Hrvatskoj udvostručene su prijenosne brzine za korisnike na područjima Dugopolja, Trilja, Dicma i Muća.

MIMO tehnologija koja se uobičajeno koristi u 4G i 5G mrežama temelji se na višestrukim odašiljačima i prijemnicima (Multiple Input – Multiple Output), a posebno je značajna njena upotreba u prijenosnim sustavima gdje omogućuje učinkovitije iskorištavanje frekvencijskog spektra i poboljšanja kvalitete usluge.

„U konačnici to će za naše korisnike značiti da smo u mogućnosti pružiti veće pristupne brzine zahvaljujući razvoju naše transportne mreže i u područjima gdje je ograničena dostupnost kvalitetnog fiksnog broadbanda poput otoka i ruralnih područja“, objasnio je glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar dodajući kako će učinkovitim iskorištavanjem raspoloživog spektra znatno uvećati kapacitete.

„Preduvjet za implementaciju ove tehnologije bila je hardverska i softverska podrška od strane proizvođača opreme. Riječ je o najnovijoj tehnologiji u mikrovalnom svijetu, a kako je Ericsson razvio hardver i softver koji podržava MIMO, odlučili smo čim prije ići u implementaciju jer već duže vrijeme razmišljamo o uvođenju MIMO-a kao idućeg koraka u proširenju transportnih kapaciteta. Cilj je na pametan način kombinirati investicije u optičku i mikrovalnu mrežu kako bi se što prije omogućili potrebni veliki kapaciteti i ostvarila spremnost za 5G servise na što širem području, a pogotovo u ruralnim područjima“, rekao je Zoran Arambašić, direktor planiranja i razvoja radijske pristupne mreže u A1 Hrvatska te dodao kako im je „testiranje MIMO veze potvrdilo da imaju spremna rješenja koja će podržati brzi rollout 5G tehnologije u svim dijelovima Hrvatske.“ Istaknuo je da kod prve implementacije MIMO tehnologije u transportnoj mreži u Hrvatskoj, uz tehničku podršku stručnjaka Ericssona Nikole Tesle i tehničko znanje te iskustvo eksperata iz A1, ključ uspjeha leži u želji da se inovativnim pristupom iskoriste teoretska saznanja o MIMO vezama - što je rezultiralo jedinstvenom implementacijom u svijetu koja daje rekordnu udaljenost i maksimalan kapacitet.
Usporedbe radi, u Indiji je na opremi drugog proizvođača, postignuta MIMO veza između dviju antena na najvećoj udaljenost od oko 13 km.

„Ericsson Nikola Tesla od samog početka rada A1 mreže u Hrvatskoj podržava svog strateškog partnera i u području mikrovalnih radio relejnih veza. Brza implementacija i veliki kapaciteti glavne su prednosti povezivanja baznih stanica u područjima gdje je ili neisplativo ili nemoguće graditi fiksnu transportnu mrežu. S velikim smo zadovoljstvom podržali A1 Hrvatska u ovom tehnički zahtjevnom izazovu koristeći MIMO tehnologiju pred kojom je budućnost, kako u transportnoj domeni tako i u budućim 5G implementacijama. Ovom prilikom želio bih pohvaliti inovativnost A1 stručnjaka koji su, koristeći Ericssonova rješenja, bili ponovno prvi u pomicanju tehnoloških granica. Podsjećam, prije nekoliko godina A1 Hrvatska i Ericsson Nikola Tesla su, također, tada prvi u Europi implementirali Ericssonov PSI sustav visokih performansi i male potrošnje energije koji je nagrađen nagradom Global Telecom Business Award, za najinovativnije zelene projekte“ pojasnio je direktor prodaje i marketinga za A1 Hrvatska iz Ericsson Nikola Tesle Miroslav Kantolić.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice