Novosti


Ericssonov doprinos dekarbonizaciji teretnog prometa

  Kategorije: Tehnološki noviteti Trendovi

Ericsson se priključio grupi inovativnih kompanija iz područja infrastrukture, komunalnih usluga, transporta i maloprodaje (The Pathways Coalition) s ciljem ubrzavanja dekarbonizacije prijevoza tereta i dostizanja cilja - nulte emisije CO2 najkasnije do 2050. godine, u skladu s Pariškim ugovorom.

Danas je prijevoz drugi najveći izvor globalnih emisija CO2 i trenutno čini gotovo četvrtinu ukupnih globalnih emisija. Komercijalni transport tereta predstavlja značajni dio tog kolača, a da bi se postigli klimatski ciljevi postavljeni u Pariškom ugovoru, ključno je u potpunosti dekarbonizirati komercijalni prijevoz tereta do 2050. godine ili ranije.

Studija putova (The Pathways Study) koju je izradila i objavila grupa The Pathways Coalition zaključuje da je tranzicija na dekarbonizirani prijevoz tereta ne samo moguća, već je i financijski privlačna iz društvene perspektive. No, da bi se uhvatili u koštac s ovim izazovom i ubrzali tempo promjena, nužna je suradnja između različitih sektora. Četiri kompanije koje su oformile spomenutu grupu – E.ON, H&M Grupa, Scania i Siemens predstavljaju različite dijelove vrijednosnog lanca za elektrificirani transport: pružanje energetske infrastrukture, energetska rješenja i njihova isporuka, proizvodnja vozila te maloprodaja iz perspektive kupca prijevoza.

Ericsson koji se pridružio koaliciji kako bi podijelio svoju ekspertizu u digitalizaciji i naprednoj povezanosti, predstavlja dio iz digitalnog sektora koji je nedostajao za ubrzavanje promjene u cijelom ovom ključnom području. Ericsson će također doprinijeti svojim iskustvom velikog kupca prijevozničkih usluga za globalnu distribuciju svoje mobilne mrežne opreme te svojim uspješnim radom na smanjenju emisija CO2 u vlastitom nabavnom lancu.

Mats Pellbäck Scharp, rukovoditelj za održivost u Ericssonu i osoba odgovorna za suradnju s grupom kaže da je njezin jedinstveni višesektorski sastav ključan za uspjeh.

„Koalicija je jedinstvena po tome što imamo pristup kroz cijeli nabavni lanac umjesto samo iz jedne industrije – većinu industrijskih udruženja čine članovi koji su svi iz iste industrije i više-manje su usredotočeni na suradnju s kolegama iz svoje industrije,“ kaže Pellbäck Scharp.

„Shvatili smo da koalicija traži partnera za digitalizaciju i bilo nam je logično da se uključimo kako iz perspektive održivosti, tako i iz tehnološke perspektive te iz perspektive onoga što mislimo da možemo pridonijeti ovoj koaliciji da postigne svoje ciljeve.“

Ericssonov cilj je podržati koaliciju svojim jedinstvenim uvidima u to kako će digitalizacija, a  posebno 5G stvoriti nove prilike za sve industrije, te konkretno, u ovom slučaju, omogućiti bez-fosilni cestovni promet.

Upravljanje velikim količinama podataka, povezana vozila i infrastruktura kao i sofisticiraniji digitalni alati ključni su za brže smanjenje emisija i generiranje učinkovitosti potrebne za uspjeh. Ericsson će značajno doprinijeti realizaciji ovih ciljeva svojim kompetencijama i iskustvom u Internetu stvari (IoT) te povezanosti velikih brzina i niske latencije koju omogućuje 5G.

Kompanijsko iskustvo u ovim područjima koristit će se za osmišljavanje i pokazivanje kako pametno planiranje transportnih sustava i povećana učinkovitost u upravljanju e-trgovinom može smanjiti količinu potrebnih prijevoza. Brža i sigurnija povezanost vozila također može omogućiti rafiniranije instrumente politika za povećanje brzine tranzicije na alternativna goriva i rješenja za komercijalni prijevoz tereta.

Olle Isaksson, Direktor globalnog partnerstva s industrijskim vertikalama u Ericssonu kaže: „Usluge i infrastruktura transporta, energije i digitalnog sektora trebat će biti bolje integrirane iz različitih perspektiva: planiranja, operacija, poslovnog modela i regulatornih pitanja. Čvrsto vjerujemo u jačinu međusektorskog partnerstva i ekosustave za realizaciju ove integracije te smo uvjereni da 5G i globalna povezanost koja se lako koristi imaju kapacitet omogućavanja  pametnog, učinkovitijeg i održivog transportnog sustava. The Pathways Coalition će u tome biti važan akcelerator i drago nam je da možemo pridonijeti kao njezin motivirani novi član.“

Prvi prioritet je izrada prototipa i demonstracija novih potencijalnih rješenja koja bi se mogla usvojiti u transportnoj industriji koja će ubrzati i doprinijeti ispunjavanju ciljeva.

„Već se razgovaramo kako možemo napraviti sljedeći korak te demonstrirati naše misli i ideje o tome kako koristiti digitalizaciju, elektrifikaciju i druge bezfosilne alternativne izvore energije za zamjenu tradicionalnih goriva kako bismo ovu industriju usmjerili prema bezfosilnoj budućnosti,“ napominje Pellbäck Scharp.

 

Izvor: www.ericsson.com

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice