Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za treće tromjesečje 2020. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za treće tromjesečje 2020. godine

Financijski naglasci za treće tromjesečje 2020. godine
 
  • Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj porasla je 7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom zahvaljujući prodaji 5G-a u kontinentalnoj Kini. Ostvarena prodaja iznosila je 5,46 milijardi eura (treće tromjesečje 2019.: 5,42 milijarde eura).
  • Bruto marža bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 43,2% (37,8%) s poboljšanjem marže u svim segmentima. Ostvarena bruto marža poboljšala se na 43,1% (37,7%).
  • Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja i stavki koje utječu na usporedivost u trećem tromjesečju 2019., poboljšana je na 855 milijuna eura (15,6% operativna marža) sa 618,5 milijuna eura [1] (11,4% operativna marže) zahvaljujući segmentu Mreže. Ostvarena operativna dobit iznosila je 817 milijuna eura (-399 milijuna eura).
  • Prodaja u segmentu Mreže porasla je 6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uz porast od 13% prilagođen za usporedne stavke i tečaj. Operativna marža bez troškova restrukturiranja iznosila je 22,7% (18,4%).
  • Neto dobit iznosila je 532 milijuna eura (-655,5 milijuna eura [1]).     
  • Slobodni novčani tok, bez preuzimanja i spajanja, iznosio je 370,5 milijuna eura (425,7  milijuna eura), uključujući ulaganje u švedski mirovinski fond od -190 milijuna eura u tromjesečju. Neto novčana pozicija na dan 30. rujna 2020. iznosila je 3,94 milijarde eura (3,55 milijardi eura).
 
[1] Na 1. tromjesečje 2019. utjecale su rezervacije u iznosu od -1,1 milijarde eura vezano uz istragu od strane SEC-a (U.S. Securities and Exchange Commission) i DOJ-a (U.S. Department of Justice) kao i pozitivan učinak povrata troškova socijalnog osiguranja u iznosu od 83,9 milijuna eura. 
 
Naglasci vezano uz ciljeve: 
 
  • Rezultati ostvareni tijekom ove godine jačaju povjerenje tvrtke u postizanje ciljeva Grupe za 2020. godinu. Financijski ciljevi za 2022. ostaju nepromijenjeni. 
 
Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)
 
Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson Usred kontinuirane globalne pandemije Covida-19 i s više od 80% naših zaposlenika koji rade od kuće, nastavljamo izvršavati našu fokusiranu strategiju. Nastavljamo jačati poziciju na više tržišta koristeći naš konkurentni 5G portfelj. Bruto marža[1] se poboljšala u svim segmentima u trećem tromjesečju i dosegla 43,2% (37,8%), što je najviše od 2006. godine. Akvizicijom Cradlepointa, za koju se očekuje da će završiti u četvrtom tromjesečju, dodatno napredujemo u našoj strategiji izgradnje ponude za poslovne korisnike. Covid-19 je do sada imao ograničen utjecaj na naše poslovanje, ali pomno pratimo sve znakove promjene situacije. Rezultati ostvareni tijekom ove godine jačaju naše povjerenje u ostvarenje cilja Grupe za 2020.
 
Mreže bilježe organski rast [2] od 13% te bruto maržu od 46,7% (41,6%), što je rezultat velikog broja  aktivnosti u sjeveroistočnoj Aziji i Sjevernoj Americi. U Sjevernoj Americi temeljne poslovne postavke i dalje su snažne potaknute konsolidacijom na tržištu američkih operatora, očekivanjima aukcija spektra i povećanom potražnjom za 5G mrežom. 5G ugovori u kontinentalnoj Kini odvili su se prema planu, pozitivno doprinoseći dobiti u trećem tromjesečju i očekuje se da će se dodatno poboljšati. Naše poslovanje u Europi raslo je temeljeno na nekoliko ključnih uspjeha. Iako je pandemija smanjila prihode nekoliko naših kupaca, a u nekim slučajevima to je dovelo do smanjenja kapitalnih izdataka kupaca, nismo uočili nikakav negativan utjecaj na naše poslovanje, uglavnom zbog naše veće prisutnosti. Međutim, pandemija je negativno utjecala na našu prodaju u Latinskoj Americi i Africi.
 
Područje Digitalnih usluga nastavlja dobro napredovati u provedbi plana zaokreta, transformirajući poslovanje i povećavajući prodaju softvera. Bruto marža[1] poboljšana je na 43,5% (38,3%), podržana povećanom prodajom softvera i poboljšanjima u temeljnom poslovanju. Naš 5G jezgreni portfelj u oblaku pokazuje vrlo pozitivan zamah uz visok omjer i značajan broj novih ostvarenih ugovora. Selektivno povećavamo ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo ubrzali rast našeg portfelja te realizirali tržišne prilike. Međutim, prodaja u našem naslijeđenom portfelju opada brže nego što se ranije predviđalo. Kratkoročno, taj manjak neće biti nadoknađen rastom novih ponuda i stoga je naš obujam prodaje manji od očekivanog. Uz slabiju prodaju u kombinaciji s većim ulaganjima u istraživanje i razvoj, postoji opasnost od daljnjeg kašnjenja u postizanju cilja operativne marže za digitalne usluge za 2020.
 
Usluge upravljanja ostvarile su bruto maržu[1] od 20,1% (17,9%). Operativna marža za četiri tromjesečja[1] je 7,4%. Prodaja se smanjila uglavnom zbog konsolidacije američkih operatora. Očekujemo da će naša ulaganja u automatizaciju i umjetnu inteligenciju stvoriti buduće poslovne prilike, za koje se očekuje da će, s rastom novog portfelja, postupno poboljšavati profil marže.
 
Poslovanje u nastajanju i drugo ostvarilo je bruto maržu od 30,5% (20,5%). Prodaja naše IoT platforme porasla je za više od 40% unatoč utjecaju na potražnju pod utjecajem Covida-19. U ovom tromjesečju smo najavili naše planove za stjecanje Cradlepointa, što će ojačati našu sposobnost rasta u segmentu 5G za poslovne korisnike uz naše postojeće mreže za tu namjenu i IoT portfelj. Cradlepoint će povećati prihode našim klijentima jer se bežični WAN širi i dalje. Cradlepoint će djelovati kao samostalna podružnica u Ericssonu i radujemo se novoj suradnji.
 
Licenciranje patenata i dalje ostvaruje dobre rezultate na temelju našeg snažnog portfelja intelektualnog vlasništva, iako su se prihodi u trećem tromjesečju smanjili jer je jedan od naših nositelja licence zabilježio manju prodaju. Približavamo se obnovi nekoliko važnih ugovora. Sigurni smo u vrijednost našeg širokog patentnog portfelja, uključujući snažnu poziciju u 5G mreži i nastojat ćemo maksimizirati neto sadašnju vrijednost našeg patentnog vlasništva koje je izgrađeno tijekom vremena kroz naša velika ulaganja u istraživanje i razvoj. Ovisno o vremenu obnove sporazuma, možemo ostvariti manje prihode od prava intelektualnog vlasništva u 2021. i 2022. godini.
 
Slobodni novčani tok bez preuzimanja i spajanja iznosio je 370,5 milijuna eura (425,7  milijuna eura) u trećem tromjesečju, što je na godišnjoj razini poboljšanje od 180,5 milijuna eura, prilagođeno za ulaganje u Švedski mirovinski fond i prošlogodišnji pozitivan učinak povrata socijalnog osiguranja. Tijekom proteklih četiri tromjesečja generirali smo 1,68 milijardi eura slobodnog novčanog toka bez preuzimanja i spajanja [3] ako isključimo plaćanja SEC-u i DOJ-u.
 
Predani smo nastavku poboljšanja našeg programa etike i usklađenosti. Snažnijim upravljanjem i odgovornošću za usklađenost jačamo i predanost odgovornim poslovnim praksama i snažnijoj korporativnoj kulturi. Naši zaposlenici bi uvijek trebali biti u stanju progovoriti i očekujemo da Ericssonovi lideri djeluju s integritetom u svakom trenutku.
 
Open RAN (radijske pristupne mreže) je danas vruća tema u našoj industriji, a Ericsson snažno podržava otvorenost i aktivno se uključuje u suradnju, npr. s 3GPP, ONAP i O-RAN udruženjima. U godinama koje dolaze mreže će se postupno razvijati, kao i sadašnji otvoreni standardi. Istovremeno je 5G spreman i događa se sada tako da fokus mora biti na pružanju ranog pristupa 5G mrežama kako bi se širem ekosustavu omogućio rast inovacija.
 
Ostajemo uvjereni u pozitivne dugoročne izglede za industriju i Ericsson. Rezultati ostvareni tijekom ove godine jačaju naše povjerenje u ostvarenje cilja grupe za 2020.
 
Ostanite zdravi i dobro. 
 
Börje Ekholm

[1] Isključujući troškove restrukturiranja
[2] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[3] Slobodni novčani tok prije preuzimanja i spajanja za protekla četiri tromjesečja; četvrto tromjesečje 2019. godine (-180,5 milijuna eura), prvo tromjesečje 2020. godine (218,5 milijuna eura), drugo tromjesečje 2020 (304 milijuna eura) i treće tromjesečje 2020 (370,5 milijuna eura) prilagođeno za plaćanja SEC-u i DOJ-u (959,5 milijuna eura) u četvrtom tromjesečju 2019. godine

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice