Novosti


Pametnije luke s 5G privatnim mrežama

  Kategorije: Trendovi

Ericsson u svojem novom izvještaju Povezane luke predstavlja pametne korisničke slučajeve koji mogu optimizirati lučke operacije, donijeti nove uštede te povećati sigurnost radnika i održivost korištenjem privatne mobilne tehnologije.

Utovar / IstovarLuke i pomorski promet su od ključne važnosti za dobro funkcioniranje globalne ekonomije. Prema Svjetskoj banci, trgovina je u 2019. činila više od 60 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Podaci Međunarodne komore brodara otkrivaju da je najveći dio toga ostvaren uz pomoć pomorskog prometa, koji omogućava otprilike 90 posto svjetske trgovine. Svjetske luke doslovno omogućavaju protok roba.

Detaljan izvještaj Povezane luke: Vodič za pametnije luke s privatnom mobilnom tehnologijom prikazuje kako bi se izazovi zastoja opreme, prenatrpani lučki dokovi za utovar i istovar, sigurnost radnika i učinak na okoliš mogli riješiti korištenjem privatnih mobilnih mreža.

Privatne 5G-spremne mobilne mreže daju brzu, pouzdanu i sigurnu povezanost koju pametna lučka mrežna infrastruktura treba za upravljanje velikim količinama podataka koje stvaraju dizalice, vozila, oprema i radnici.

U svojem pomorskom izvještaju, Ericsson je surađivao s vodećim dobavljačem senzorske tehnologije, ifm electronic, kao i s istraživačima konzultantske tvrtke Arthur D. Little, u ispitivanju i vrednovanju pet korisničkih slučajeva s najkorisnijim aplikacijama za tehnologije pametnih luka: 

  1. Daljinski upravljane dizalice za prijenos s broda na obalu utovaruju i istovaruju kontejnerske brodove, premještajući kontejnere od broda do doka precizno i uz mogućnost upravljanja.
  2.  Automatizirane kontejnerske dizalice na gumenim kotačima slažu kontejnere jedan na drugi na terminalima, što je ključno kad je potreban veliki kapacitet slaganja i mogućnost dobrog upravljanja.
  3. Vozila s automatskim navođenjem (eng. Automated guided vehicles - AGV) nalaze svoj put kroz luku koristeći 3D senzore, upravljajući svim lučkim materijalima, smanjujući energetske troškove i rizik od nesreća.
  4. Praćenje stanja uočava greške prije no što se pojave, smanjujući neplanirane zastoje i maksimizirajući produktivnost imovine.
  5.  Dronovi dostavljaju dokumente s brodova na obalu, smanjujući troškove i učinak na okoliš brodova s posadom, pritom nadgledajući i sigurnost luka.

Izvještaj predviđa da se uz primjenu svih pet korisničkih slučajeva zajedno, kompletan povrat novca može očekivati u manje od dvije godine. Prema projekcijama u izvještaju, za standardnu luku do pete bi godine povrat investicije (Return Of Investment - ROI) iznosio 178 posto.

Luka koja već koristi ove vrste pametne tehnologije je talijanska luka Livorno – na primjer, korištenjem prednosti 5G tehnologije za poboljšanje razmjene informacija u stvarnom vremenu među akterima u lučkom procesu na terminalu. Takva primjena ima potencijal smanjiti CO2 emisije do 8,2 posto za jednu operaciju na terminalu.

Više možete saznati u izvještaju Povezane luke: Vodič za pametnije luke s privatnom mobilnom tehnologijom (eng.), a možete isprobati i Kalkulator vrijednosti pametnih luka (eng.) da biste saznali ROI za luke koje primjenjuju različite korisničke slučajeve.


Povezano

Više o Ericssonovom portfelju namjenskih mreža (eng.)

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice