Novosti


5G industrijski pilot Grundfosa, TDC NET-a i Ericssona daje vrijedne uvide u buduće mogućnosti 5G

  Kategorije: Tehnološki noviteti

U proteklih šest mjeseci Grundfos, TDC NET i Ericsson udružili su se u istraživanju korištenja 5G u industrijskom kontekstu u Grundfosovoj tvornici. Rezultat te suradnje su novi uvidi u mogućnosti 5G tehnologije u budućnosti.

5G industrijski pilot

Proizvodne linije bez kabela, poboljšana prisutnost na daljinu i automatizirana vozila (eng. Automated Guided Vehicles - AGV) povezani privatnom 5G mrežom neki su od elemenata u testiranju bežične tehnologije koje je Grundfos proveo u suradnji s tehnološkim stručnjacima iz TDC NET-a i Ericssona u jednoj od svojih tvornica, u Bjerringbrou u Danskoj. To je također bilo prvo korištenje 5G mreže u industrijskoj okolini u Danskoj.

Pilotom je demonstriran rad 5G mreže u usporedbi s konvencionalnim dijeljenim vezama (eng. tethered connections) te su omogućeni korisnički slučajevi mobilnosti poput korištenja automatiziranih vozila i naglavnih setova za proširenu stvarnost koje žičana povezanost ne podržava i u kojima postoje izazovi za Wi-Fi u smislu održavanja povezanosti dok je uređaj u kretanju te istovremenog upravljanja s više uređaja.

Stéphane Simonetta, izvršna dopredsjednica Grupe i COO u Grundfosu, je izjavila: “Ovo je za nas bilo izuzetno zanimljivo, pogotovo zbog našeg fokusa na poboljšanje našeg digitalnog lanca vrijednosti. Jasno smo vidjeli dobrobit 5G tehnologije, na primjer u osiguravanju neometane, brze i stabilne veze za upravljanje i optimiziranje dijela naše opreme i pokretnih uređaja te proizvodnih linija u našim tvornicama i skladištima. Ta tehnologija također omogućava stabilne virtualne sastanke i sastanke na udaljenosti te korištenje novih tehnologija poput robota za telekonferencije i alata za proširenu i virtualnu stvarnost. Osim toga, povezani uređaji troše manje energije. 5G tehnologiju smatramo ključnom za prekretnicu u industriji kojom će naši radnici i oprema biti stalno povezani putem digitalnih alata.”

Pilot je završen u prosincu 2020. a podržali su ga stručnjaci iz zajedničkog Inovation Huba, koji je rezultat strateškog partnerstva između TDC NET-a i njihovog tehnološkog partnera Ericssona.

Komentirajući prikupljena saznanja i uvide, Michael Fränkle, izvršni dopredsjednik u TDC NET-u rekao je: “Suradnja s Grundfosom i Ericsonom dokazala je da je 5G snažna alternativa postojećim radijskim tehnologijama koje se koriste u industrijskim okolinama. To je tehnologija koja daje pouzdane veze visokih performansi s vrlo niskim latencijama, što dodatno potvrđuje potencijal 5G. Bio je to vrlo zanimljiv pilot projekt, a uvidi koje smo njime stekli nas čine vrlo optimističnima u daljnjem istraživanju, sazrijevanju i razvoju 5G tehnologije kao dijelu naše predanosti da Danskoj isporučimo najbolju moguću digitalnu infrastrukturu.”

U budućnosti će se uvidi iz ove suradnje koristiti za daljnji razvoj 5G ekosustava i aplikacijskog okruženja u Danskoj.

Niclas Backlund, čelnik Ericssona Danska, kaže: “U suradnji s Grundfosom i TDC NET-om, uspjeli smo pokazati snagu 5G u industrijskoj proizvodnji u Danskoj. Oni koji budu među prvima u usvajanju 5G će naravno brže ostvariti koristi od te tehnologije, no mi se istovremeno fokusiramo na sazrijevanje 5G ekosustava kroz partnerstva za podršku poslovnoj zajednici u Danskoj za realizaciju ekonomskih potencijala 5G. Između ostaloga, činimo to i kroz naš Inovation Hub u kojem blisko surađujemo s TDC NET-om kako bismo ojačali digitalnu poziciju Danske.”


Povezano (eng.)

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice