Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u trećem tromjesečju 2021. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate za treće tromjesečje 2021. godine.

Financijski naglasci za treće tromjesečje 2021. godine

  • Organska prodaja Grupe smanjena je za -1% u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine. Prodaja u kontinentalnoj Kini u područjima Mreže i Digitalne usluge smanjenja je za -355 milijuna eura, utječući na stopu rasta za -6%. Određeni utjecaj vidljiv je zbog poremećaja u lancu opskrbe. Ostvarena prodaja iznosila je 5,6 milijardi eura (treće tromjesečje 2020.: 5,7 milijardi eura).
  • Bruto marža, isključujući troškovi restrukturiranja, poboljšana je na 44,0% (43,2%), uglavnom vođena povećanim i djelomično retroaktivnim prihodima od prava intelektualnog vlasništva  i akvizicije Cradlepointa. Operativna poluga i dalje je jaka u području Mreže. Ostvarena bruto marža bila je 44,0% (43,1%).
  • Dobit prije kamata i poreza (EBIT) bez troškova restrukturiranja neznatno je poboljšana na 15,7% (15,6%). Objavljeni EBIT povećan je na 867,7 milijuna eura (15,7%) s 848 miljuna eura (15,0%). EBIT je podržan tržišnom revalorizacijom ulaganja i otpisom umanjenja vrijednosti, u iznosu od 39,4 milijuna eura.
  • Organski razvoj prodaje u području Mreže bio je stabilan u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Na tromjesečje je utjecao gubitak tržišnog udjela u kontinentalnoj Kini. Ostvarena EBIT marža bila je 23,7% (22,0%).
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 571,9 milijuna eura (552,2 milijuna eura).  
  • Slobodni novčani tok, prije preuzimanja i spajanja, iznosio je 1,3 milijarde eura (384,5 milijuna eura), prvenstveno potaknut snažnom naplatom. Neto novčana pozicija na dan 30. rujna 2021. iznosila je 5,49 milijardi eura u usporedbi s 4,1 milijardom eura na dan 30. rujna 2020.
  • Informiranje investitora o aktualnom poslovanju (9. studenog) odgodit će se za iduću godinu s namjerom da organiziramo cjelodnevni Dan tržišta kapitala uz sudjelovanje cijelog izvršnog poslovodstava.

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson Nastavljamo osvajati tržišni udio u svim segmentima poslovanja koristeći naš konkurentni 5G portfelj. Dobiveni 5G ugovori s tri vodeća američka operatora najveći su u Ericssonovoj povijesti. Bruto marža2 dodatno je ojačala, uzastopno i iz godine u godinu, te je dosegla 44,0% (43,2%). EBIT marža2 dosegla je 15,7%, a slobodni novčani tijek prije preuzimanja i akvizicija iznosio je 1,3 milijarde eura. Kontinuiranim mjerama za otpornost globalnog opskrbnog lanca izbjegli smo utjecaj na kupce tijekom prve polovice godine. Međutim, krajem trećeg tromjesečja došlo je do određenog utjecaja na prodaju zbog poremećaja u opskrbnom lancu, a takvi će problemi i dalje predstavljati rizik. Iako smo nastavili osvajati udio na rastućem tržištu, očekivano smanjenje prodaje u kontinentalnoj Kini, niža varijabilna prodaja u upravljanim uslugama i neki poremećaji u lancu opskrbe doveli su do negativnog organskog razvoja prodaje1 od -1%.

Prodaja u području Mreže1 bila je stabilna u odnosu na prethodnu godinu, unatoč znatno nižim volumenima prodaje u kontinentalnoj Kini, što znači da smo povećali tržišni udio na drugim tržištima. Izuzimajući prodaju u kontinentalnoj Kini, prodaja u području Mreže1 povećala se za 8% u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međutim, krajem trećeg tromjesečja doživjeli smo određeni utjecaj na prodaju zbog poremećaja u opskrbnom lancu pa će takva pitanja i dalje predstavljati rizik. Bruto marža2 poboljšala se na 47,8% (46,7%), vođena operativnom polugom i većim prihodima od prava intelektualnog vlasništva.

Prodaja u području Digitalne usluge1 porasla je za 1% unatoč snažnom smanjenju prodaje u kontinentalnoj Kini. Izuzimajući prodaju u kontinentalnoj Kini, prodaja digitalnih usluga1 porasla je za 6% u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Porast naše osnovne djelatnosti potaknut je inicijalnim prihodima od ugovora vezanih uz 5G mreže. Bruto marža2 iznosila je 42,3% (43,5%), na što su uglavnom utjecali početni troškovi implementacije u projektima vezanim uz cloud native 5G jezgrene mreže. Nastavljamo povećavati svoja ulaganja u istraživanje i razvoj u 5G portfelj, uključujući jezgrenu mrežu i orkestraciju, dodatno jačajući našu konkurentsku poziciju. S povećanjem prodaje u kombinaciji s većim udjelom u prodaji softvera, očekujemo da će se profitabilnost postupno poboljšavati i s vremenom premašiti naš izvorni cilj EBIT marže2 od 10-12%.

Počevši od četvrtog tromjesečja, kao posljedica smanjenog tržišnog udjela u kontinentalnoj Kini, planiramo promijeniti veličinu naše organizacije vezane uz prodaju i isporuku u toj zemlji, što će se odraziti na naše troškove restrukturiranja.

Povećali smo prihode od prava intelektualnog vlasništva na 256,4 milijuna eura (216,9 milijuna eura) vođeni novim sporazumima, s retroaktivnim učinkom, koji potvrđuju našu poziciju u području prava intelektualnog vlasništva. Uz značajnu vrijednost našeg širokog portfelja patenata i snažnu poziciju u 5G mreži, potvrđenu nedavnim sporazumom sa Samsungom, vjerujemo da smo u dobroj poziciji da zaključimo neriješene i buduće obnove patentnih licenci. Kao što je ranije rečeno, vrijeme obnove ugovora može uzrokovati privremene padove u prihodima od prava intelektualnog vlasništva.

Nastavljamo poboljšavati naš program etike i usklađenosti u skladu s našom strategijom i aktivnostima na temelju podataka našeg neovisnog nadgledatelja usklađenosti. Takve inicijative i aktivnosti omogućile su jačanje kulture utemeljene na integritetu, upravljanju usklađenošću i unutarnjoj kontroli protiv korupcije. Čvrsto smo opredijeljeni da ćemo se u godinama koje dolaze kontinuirano razvijati i poboljšavati kako bismo osigurali održiv program usklađenosti.

Nastavljamo jačati naš rad na održivosti. Podrška našim kupcima poboljšanjem energetske učinkovitosti naših proizvoda, kao i smanjenjem vlastite emisije ugljika, bila je ključna za naš uspjeh posljednjih godina. U tromjesečju smo potpisali revolving kreditne linije vrijedne  2 milijarde USD povezane s održivošću, dodatno integrirajući naše ambicije u pogledu održivosti povezujući naše ciljeve djelovanja u području klimatskih promjena s našim financijskim aktivnostima.

Nastavljamo ostvarivati rezultate naše strategije za poboljšanje fleksibilnosti, smanjenje osjetljivosti na poslovni miks i smanjenje obrtnog kapitala. Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je 1,3 milijarde eura (384,5 milijuna eura) u trećem tromjesečju, što je podržano snažnom naplatom, uključujući neka avansna plaćanja klijenata.

5G za gospodarstvo pruža uzbudljivu priliku za Ericsson. Akvizicija Cradlepointa razvija se povoljno, doprinoseći poboljšanju bruto marže Grupe u tromjesečju. Nadovezujući se na čvrste temelje naše osnovne djelatnosti, nastavit ćemo ulagati u poslovanje poduzeća, s ciljem da područje Gospodarstvo za nekoliko godina postane značajan dio Ericssonovog poslovanja.

Börje Ekholm

 

[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[2] Bez troškova restrukturiranja

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice