Novosti


IoT Forum – o trendovima, očekivanjima i rješenjima u području IoT-a

  Kategorije: Događanja Trendovi

U utorak 19. listopada održan je tradicionalni BUG-ov IoT Forum na kojem su stručnjaci iz ICT industrije raspravljali o trendovima i očekivanjima u pogledu razvoja IoT-a kao i o implementaciji konkretnih rješenja.

Karlo GuštinU ime Ericssona Nikole Tesle na forumu je, u panel raspravi te kao predavač, sudjelovao Karlo Guštin, menadžer za nova područja i strateške inicijative. Sudionici panel diskusije pod nazivom Je li IOT ispunio očekivanja (i ako nije, hoće li uskoro)? složili su se kako je IoT definitivno jedno od područja koja mogu biti novi generatori rasta i transformacije kako poslovnih procesa tako i procesa upravljanja javnim servisima i uslugama. Kolega Guštin je naglasio kako je 5G, u čijem ubrzanom uvođenju i naša kompanija ima važnu ulogu, jedan od ključnih omogućitelja brže i efikasne primjene rješenja temeljnih na IoT-u.

U uvodnom dijelu svog predavanja „Voda, bioraznolikost, Industrija 4.0, pametni gradovi – što ih povezuje? kolega Guštin je istaknuo kako iskorak u segment rješenja eOkoliša predstavlja novo strateško područje poslovanja naše kompanije jer smo prepoznali potrebu za dizajnom i implementacijom rješenja koja unaprjeđuju monitoring okoliša i upravljanja poslovnim procesima te omogućuju održivi razvoj bez negativnog utjecaja na okoliš.

Također, sudionici su imali prigodu saznati više o projektima i inicijativama koje u području vodenih ekosustava razvijamo te zašto su na tom putovanju potrebni 5G, IoT, povezani senzori, satelitski i meteorološki podaci i prediktivna analitika te što je to WaterQ.

IoT forumKoliko je važno odgovorno upravljanje vodenim ekosustavima potkrijepljeno je činjenicama kako je od ukupne vode na zemaljskoj kugli manje od 1% pitka voda, a današnje projekcije govore da će već 2030. potražnja za pitkom vodom premašiti ponudu za 40%, te da će do 2050. čak jedna četvrtina svjetske populacije osjetiti kronični manjak dostupne pitke vode.

Istodobno, ubrzani razvoj društva i urbanizacija odvijaju se u prirodnim područjima koja nisu posebno zaštićena, no itekako su važna u smislu održavanja ekosustava koji direktno utječu na kvalitetu vode. Takva područja na razini EU klasificirana su kao Natura 2000 i unutar njih nalazi se čak 11.000 gradova, a u Hrvatskoj je jedna trećina teritorija dio Natura 2000 područja. Ključni izazov u upravljanju Natura 2000 područjima je kako osigurati bolju komunikacija između dionika te transparentni pristup podacima o zdravlju okoliša i vodenih ekosustava.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice