Novosti


Priznanje za doprinos zaštiti okoliša

  Kategorije: Događanja Priznanja

Završna konferencija o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti održana je u srijedu, 27. listopada u Zagrebu, kao dio Konferencije o budućnosti Europe koju su pokrenuli Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana Europske unije o izazovima i prioritetima Europe. U sklopu konferencije dodijeljene su i nacionalne nagrade i priznanja za zaštitu okoliša za 2021. godinu poslovnom sektoru, koji ima naročito važnu ulogu u tranziciji prema klimatskoj neutralnosti. U kategoriji “Upravljanje” priznanje je dobio Ericsson Nikola Tesla za iznimnu organizaciju sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koji omogućavaju kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava. Kod dodjele priznanja naglašeno je da je Ericsson Nikola Tesla kroz uspješno realiziran projekt energetske obnove već sada prepolovio emisiju CO2 što je cilj koji je EU postavila za 2030. godinu.

Hrvatska je podržala Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55%  do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postizanje klimatske neutralnosti najkasnije do 2050. godine. Klimatska ambicija Europske unije utjecat će na cijelo društvo, stoga je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokrenulo raspravu s različitim dionicima i općom javnošću o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

Domaćin ovoga skupa, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić istaknuo je uvodno kako su Ministarstvo, odnosno Vlada Republike Hrvatske, strateškim dokumentima poput Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, te Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana dali jasan smjer kretanja koji će se slijediti narednih desetljeća s ciljem postizanja klimatske neutralnosti. Iskustva svojih zemalja izložili su veleposlanici Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. Predstavnici dionika iz različitih segmenata društva također su iznijeli svoja zapažanja i preporuke za daljnje akcije u realizacije ove važne agende.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice