Novosti


Intenziviranje suradnje Hrvatske i Kosova

  Kategorije: Događanja


Premijeri dviju zemalja službeno su se susreli u Prištini ovog ponedjeljka. Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Kosova Albina Kurtija, na sastanku njihovih izaslanstava, sudjelovali su i predstavnici Ericssona Nikole Tesle, Hrvatske gospodarske komore i Končar Elektroindustrije d.d.

Službeni posjet uspješno je iskorišten za adresiranje svih važnih političkih i gospodarskih pitanja te donošenje konkretnih mjera za unaprjeđivanje odnosa. Zaključak je da su Hrvatska i Kosovo dvije prijateljske zemlje, ali i da ima prostora za jačanje gospodarske suradnje.

Slijeva na desno: Milan Živković, Gordana Kovačević i Andrej Plenković Premijer je naveo podatak da je gospodarska razmjena između Hrvatske i Kosova prije pandemije COVID-19 bila iznad sto milijuna eura godišnje, što svakako može biti značajno više.  Izrazio je zadovoljstvo da su u njegovom izaslanstvu predstavnici Hrvatske gospodarske komore te tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Končar, koji imaju uspostavljenu suradnju s nizom kosovskih kompanija. Predstavnici naše kompanije bili su Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, i Milan Živković, direktor strategije i razvoja poslovanja.

Na sastanku delegacija, predsjednica kompanije je govorila o konkretnim prilikama za širenje suradnje, posebno u području modernizacije mreža i potencijalu suradnje s operatorom Kosovo Telecom JSC. Osvrnula se i na dosadašnje kvalitetne rezultate ostvarene kroz suradnju s operatorom IPKO Telecommunications LLC kao i u inovativnim projektima sa sveučilištem, sudjelovanjem kosovskih studenata u Ljetnom kampu Ericssona Nikole Tesle i dr. Velika podrška njihovoj realizaciji je i podružnica kompanije u Prištini.

Sa sastanka izaslanstava

O budućim poslovima bio je pozitivan i sam premijer.  "Vjerujem da će razgovori koji će se voditi s telekom i energetskim kompanijama dovesti do sklapanja sporazuma i poslova koji će omogućiti da budu prisutni na kosovskom tržištu", rekao je Plenković.

Uz konstruktivne razgovore, premijer Kurti je hrvatskom kolegi uručio priznanje za pomoć hrvatskih zdravstvenih djelatnika iz bolnice "Dr. Josip Benčević", koji su pružili stradalima u teškoj prometnoj nesreći koja se u srpnju dogodila kod Slavonskoga Broda i u kojoj je život izgubilo deset kosovskih državljana. Posjet je završen posjetom hrvatskoj zajednici u Janjevu te pripadnicima Hrvatske vojske u postrojbama KFOR-a.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice