Novosti


Izvještaj MIT-a: pregled dekarbonizacijskog učinka povezivosti za industrije

  Kategorije: Trendovi

Novi izvještaj Massachusetts Institute of Technology (MIT) iz serije MIT Technology Review Insights istražuje učinak povezivosti na dekarbonizaciju nekih od industrijskih sektora s najvećim emisijama.

INovi održivi procesi u industrijizvještaj „Dekarbonizacija industrija putem povezivosti i 5G“, nastao u partnerstvu s Ericssonom, utemeljen na uvidima visokopozicioniranih direktora iz područja tehnologije, biznisa i obnovljivih izvora energije širom svijeta, razmatra na koji način upotreba povezivosti, uključujući 5G i druge digitalne mobilne tehnologije, može osigurati dekarbonizaciju energetske, elektro, proizvođačke i prometne industrije.

Zaključak izvještaja je da 5G i druge digitalne mobilne tehnologije mogu generirati transformacijsko ubrzanje napora koji se ulaže u dekarbonizaciju zahvaljujući brzini implementacije, manjoj latenciji te pomoći organizacijama u povezivanju i upravljanju udaljenom imovinom.

Uz to, neki od glavnih zaključaka izvještaja su:

  • 5G je ključan u stvaranju veće učinkovitosti i novih održivih operativnih procesa. Uz značajna operativna poboljšanja, 5G i druge digitalne mobilne tehnologije organizacijama omogućuju postizanje znatno veće održivosti povećavanjem energetske učinkovitosti putem boljeg praćenja ili smanjenja otpada i troškova materijala kroz optimiziranu praksu upravljanja.
  • Podaci iz mobilne mreže mogu poboljšati analitičke sposobnosti. Podaci koje generiraju IoT uređaji, autonomna vozila i drugi uređaji mogu donositeljima odluka dati veći uvid u njihovo djelovanje i širi pogled na aktivnosti koje stvaraju emisije stakleničkih plinova. Time se može stvoriti snažna platforma za analitiku koja donositelje odluka može podržati u eksponencijalnoj de-karbonizaciji.
  • Neki od sektora s najvećim emisijama su međusobno povezani. Mnoge organizacije su međusobno povezane međuovisnim operativnim modelima i poslovnim eko-sustavima koji već koriste prednosti dijeljenih podataka i uvida. 5G može većim međusobno povezanim sustavima olakšati dijeljenje ogromnih količina podataka u nabavnim lancima, logističkim i energetskim mrežama – čime omogućava stvarni korak za radikalno smanjenje emisija.

Vlade i kompanije su pod jakim pritiskom da transformiraju način na koji se stvaraju i konzumiraju energija i materijali kako bi se što brže smanjile emisije ugljika.

U kolovozu 2021., UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change, skrać. IPCC) objavio je svoj šesti izvještaj u kojem nedvosmisleno predviđa da će svijet bez velikih i trenutnih smanjenja emisija ugljičnog dioksida (CO2) i drugih stakleničkih plinova biti suočen sa serijom nepovratnih klimatskih prekretnica koje će imati utjecaj na sve, od proizvodnje hrane, preko migracijskih obrazaca, do globalne ekonomije.

Erik Ekudden, viši potpredsjednik i CTO Ericssona kaže: „Putem povezanih tehnologija, privatni i javni sektor mogu iskoristiti različita rješenja za borbu protiv klimatskih promjena. Učinkovita logistika i proizvodnja, sustavi obnovljive energije i nisko-ugljični prijevoz su samo neki od poznatih korisničkih slučajeva. S jasnim izazovima poput globalne potrošnje energije, učinaka zagađenja s CO2 i neučinkovitim korištenjem resursa, moramo se okrenuti onim tehnologijama koje omogućuju i najbrže pokreću promjene, a mi vjerujemo da je 5G jedan od naših najsnažnijih i najprilagodljivijih alata koji su nam dostupni da to učinimo.”

Pročitajte cijeli izvještaj Decarbonizing industries with connectivity and 5G na engleskom.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


Povezano (eng.)

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice