Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za četvrto tromjesečje i cijelu 2021. godinu

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je poslovne rezultate za četvrto tromjesečje i cijelu 2021. godinu.


Financijski naglasci za četvrto tromjesečje 2021. godine

  • Organska prodaja Grupe porasla je 2% u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine. Prodaja u kontinentalnoj Kini smanjena je za -174,6 milijuna eura (-3 postotna poena), što znači da ako isključimo kontinentalnu Kinu organski rast prodaje iznosio je 5%. Ostvarena prodaja iznosila je 6,92 milijardi eura (četvrto tromjesečje 2020.: 6,75 milijardi eura). 
  • Bruto marža, isključujući troškovi restrukturiranja, poboljšana je u svim segmentima na 43,5% (40,6%). Ostvarena bruto marža iznosila je 43,2% (40,6%).
  • Dobit prije kamata i poreza (EBIT) bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 1,19 milijardi eura (17,3% EBIT marža) s 1,07 milijardi eura (15,8% EBIT marže) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ostvareni EBIT bio je 1,15 milijardi eura (1,07 milijardi eura).
  • Organska prodaja u području Mreže porasla je za 3%, unatoč značajnom gubitku tržišnog udjela u kontinentalnoj Kini. EBIT marža bez troškova restrukturiranja iznosila je 23,6% (21,5%).
  • Organska prodaja u području Digitalne usluge bila je nepromijenjena, a EBIT bez troškova restrukturiranja iznosio je 38,8 milijuna eura (49,5 milijuna eura).
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 979,7 milijuna eura (698,4 milijuna eura). Razrijeđena zarada po dionici iznosi 0,29 eura (0,22 eura).

Financijski naglasci za cijelu 2021. godinu

  • Organska prodaja Grupe porasla je 4%, s porastom prodaje u području Mreže od 7%. Ostvarena prodaja bila je stabilna na 22,5 milijardi eura. Gubitak tržišnog udjela u kontinentalnoj Kini utjecao je na prodaju za -746,9 milijuna eura i stopu rasta za -3 postotna poena, što znači da je rast organske prodaje bez kontinentalne Kine bio 8%.
  • Bruto marža, bez troškova restrukturiranja, iznosila je 43,5% (40,6%), prvenstveno zbog jačanja operativne poluge u području Mreže.
  • Dobit prije kamata i poreza (EBIT) bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 13,9% (12,5%), dosegnuvši cilj grupe za 2022. već 2021. godine.
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 2,23 milijarde eura (1,71 milijarda eura). Razrijeđena zarada po dionici iznosila je 0,66 eura (0,51 euro).
  • Slobodni novčani tok, prije preuzimanja i spajanja, iznosio je 3,11 milijardi eura (2,16 milijardi eura). Neto novčana pozicija na dan 31. prosinca 2021. godine iznosila je 6,38 milijardi eura (4,06 milijardi eura).
  • Upravni odbor predložit će Glavnoj skupštini društva dividendu za 2021. godinu od 0,24 eura (0,19 eura) po dionici.

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Naša strategija ulaganja u tehnološko vodstvo i povećanje tržišnog udjela u našem osnovnom poslovanju poduprla je snažne financijske rezultate u 2021. i osigurala dobro četvrto tromjesečje za Ericsson sveukupno. Naša predanost ostvarivanju vrijednosti od rasta u području bežičnih poslovnih sustava odlično napreduje s najavom naše ambicije da kupimo Vonage, što će nam dati temelj za razvoj globalne mrežne platforme za poticanje inovacija na temelju 5G mreža. To dodatno doprinosi našem snažnom napretku u 2021. godini u organskom portfelju namijenjenom poslovnim sustavima - Namjenske mreže i IoT - i prati uspješnu integraciju Cradlepointa. S cjelogodišnjom EBIT maržom[2] od 13,9%, jednu godinu ranije postigli smo cilj za 2022., apsorbirajući značajno povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, poslovne sustave, kibernetičku sigurnost i usklađenost. Organska prodaja u četvrtom tromjesečju[1] porasla je za 2%, bruto marža[2] poboljšala se na 43,5% (40,6%), EBIT marža[2] dosegla je 17,3% (15,8%), a slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je 1,3 milijarde eura (1,24 milijarde eura).

Prodaja u području Mreža[1] organski je porasla za 3% u četvrtom tromjesečju, unatoč znatno nižoj prodaji u Kini. Bruto marža[2] se poboljšala na 46,4% (43,5%). Financijski učinak u 2021. i kontinuirano povećanje tržišnog udjela izvan kontinentalne Kine podržani su našim ulaganjima u tehnološko vodstvo. Do sada smo uspjeli ublažiti inflatorni pritisak kontinuiranim razvojem našeg portfelja proizvoda. Ojačali smo naš vodeći portfelj u industriji tijekom godine s ultra-laganim, energetski učinkovitim Massive MIMO radijskim jedinicama za poboljšane mrežne performanse i našim novim Cloud RAN portfeljem za 5G srednji pojas.

U četvrtom tromjesečju organska prodaja digitalnih usluga[1] bila je stabilna u odnosu na prethodnu godinu. Ne računajući prodaju u kontinentalnoj Kini, gdje smo imali znatno manju prodaju, prodaja[1] je porasla za 3% u četvrtom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Bruto marža u četvrtom tromjesečju[2] poboljšala se na 43,4% (41,0%) uz pozitivan EBIT[2] od 38,8 milijuna eura. Tijekom 2021. nastavili smo ulagati u istraživanje i razvoj, posebno u cloud native ponudu, a naš portfelj smo značajno promijenili u odnosu na prije nekoliko godina. Nastavit ćemo povećavati ulaganja u naš 5G portfelj, uključujući i u našu ponudu orkestracije, kako bismo dodatno ojačali našu dugoročnu konkurentnost i pozicionirali se u svijetu otvorenom za buduće standarde i tehnologije. Očekujemo da ćemo postupno poboljšavati profitabilnost i s vremenom premašiti našu izvornu EBIT maržu[2] od 10-12%.

Upravljane usluge su u četvrtom tromjesečju ostvarile bruto maržu[2] od 18,9% (17,7%). Za cijelu godinu 2021. organska prodaja[1] pala je za -6% budući da novi poslovi nisu nadoknadili nižu potražnju kupaca, preoblikovanje ugovora i planirane prekide suradnje. Kako bismo povećali profit, ubrzat ćemo tekuću transformaciju prema ponudi koja se više temelji na softveru s većim potencijalom marže.

U području Poslovanje u nastajanju i ostalo u četvrtom tromjesečju ostvarili smo poboljšanu bruto maržu[2] od 35,2% (33,8%). Za cijelu 2021., bruto marža[2] poboljšala se na 37,3% (28,0%), pri čemu je Cradlepoint ostvario glavni doprinos. Sve je veći zamah našeg 5G portfelja u poslovanju vezanom uz namjenske mreže i Cradlepoint.

Prihodi od prava intelektualnog vlasništva iznosili su 232,8 milijuna eura (252,2 milijuna eura), uključujući novi manji ugovor s retroaktivnim učinkom. S našom snažnom pozicijom u 5G i vodećim, širokim portfeljem patenata, vjerujemo da smo u dobroj poziciji da zaključimo patentne licence na čekanju, kao i buduća obnavljanja patentnih licenci. Na Ericssonove prihode od licenciranja prava intelektualnog vlasništva i dalje utječe nekoliko ugovora o patentnoj licenci koji istječu i čeka se obnova, kao i pregovori o licenci za 5G. To će dovesti do procijenjenih prihoda od licenciranja prava intelektualnog vlasništva od 97 milijuna eura do 145,5 milijuna eura u prvom tromjesečju, osim ako se obnove licenci ne potpišu u prvom tromjesečju. Stvarni financijski učinak ovisit će o vremenu, kao i o uvjetima i odredbama novih sporazuma.

U listopadu smo od Ministarstva pravosuđa primili korespondenciju da smo prekršili svoje obveze prema Sporazumu o odgođenom kaznenom progonu jer nismo dali određene dokumente i konkretne podatke. U ovom trenutku ne možemo dati dodatne informacije niti predvidjeti ishod. Nastavljamo ulagati u poboljšanje našeg programa etike i usklađenosti u skladu s našom strategijom i ciljevima. Čvrsto smo predani kontinuiranom razvoju i poboljšanju u godinama koje dolaze kako bismo osigurali održivi program usklađenosti.

Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja za cijelu 2021. godinu iznosio je 3,11 milijardi eura (2,16 milijardi eura), što je najviši iznos u povijesti Ericssona, uz dodatno jačanje neto novčane pozicije na 6,38 milijardi eura (4,06 milijardi eura). Tijekom posljednjih nekoliko godina naša je strategija bila povećati fleksibilnost našeg poslovanja i smanjiti kapital koji je povezan s poslovanjem. Posljedično, sada smo u mogućnosti upravljati tvrtkom s manje kapitala nego u prošlosti. Uprava će skupštini predložiti dividendu od 0,24 eura (0,19 eura) po dionici, naglašavajući povjerenje u Ericssonovo poslovanje u budućnosti.

Na osnovi trenutnog poslovnog zamaha, očekujemo da će nam temelji ostati jaki u osnovnom poslovanju vezanom uz mobilnu infrastrukturu tijekom 2022. Nastavit ćemo povećavati ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo održali vodeću poziciju u tehnologiji i ojačali svoju konkurentsku poziciju te iskoristili prednosti uvođenja 5G mreža. Istodobno, nastavit ćemo s našim naporima da proširimo svoju prisutnost na tržištu poslovnih sustava. S vremenom očekujemo da će segment poslovnih sustava osigurati veći rast i profitabilnost od našeg poslovanja u području mobilne infrastrukture. Cilj Grupe EBIT[2] za 2022. od 12-14% i dalje ostaje, isključujući segment vezan uz Vonage. Uz različit poslovni miks u usporedbi s onim kada smo 2018. godine postavili cilj za 2022., cilj postaje manje relevantan i stoga je naš ključni fokus sada ubrzati tempo prema postizanju našeg dugoročnog cilja EBITA marže[2] od 15- 18%. Nakon ostvarivanja EBITA marže[2] od 14,6% u 2021., naša je ambicija postići dugoročni cilj najkasnije za 2-3 godine. Tada ćemo imati veći profil rasta kao kompanija.

Prošla, 2021. godina bila je uspješna za Ericsson i želim iskoristiti ovu priliku te zahvaliti svim svojim kolegama koji su neumorno ispunjavali obveze prema kupcima dok su se kretali kroz izazove lanca opskrbe i bijesnu pandemiju. Ponosan sam što sam dio ovog tima!

Budite zdravi i dobro.
Börje Ekholm
 

[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[2] Bez troškova restrukturiranja


Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice