Novosti


Zaštita voda – važan dio rješenja za industriju 4.0 i pametne gradove

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka i usmjeren je na važnost vode i podizanje svijesti o 2,2 milijarde ljudi koji nemaju pristup sigurnoj vodi. Riječ je o poduzimanju akcija za rješavanje globalne krize s vodom, a glavni fokus Svjetskog dana voda je podrška postizanju 6. cilja održivog razvoja „Čista voda i sanitarni uvjeti“ za sve do 2030. godine.

Zaštita voda

Budući da je voda krucijalna za kvalitetu života i zdravlje, njezina je zaštita u fokusu više ciljeva održivog razvoja UN-a, a postala je i sastavni dio rješenja za pametne gradove. Ericsson Nikola Tesla, kao društveno odgovorna kompanija, aktivno brine o svojem utjecaju na okoliš. Stoga tehnološka rješenja i kompetencije stručnjaka usmjerava na zaštitu okoliša i poboljšanje kvalitete života, a zajedno s partnerima kompanija je napravila i značajan iskorak prema ostvarenju globalnih održivih ciljeva UN-a na lokalnoj razini.

Danas, kada obilježavamo Svjetski dan voda, posebno ističemo kompanijske aktivnosti u okviru 3. cilja održivog razvoja „Zdravlje i blagostanje“ i 6. cilja održivog razvoja „Čista voda i sanitarni uvjeti“ koji su usko vezani uz procjenu utjecaja vode na zdravlje ljudi.

Na globalnoj razini možemo primijetiti da moderan način života i aktualna industrijska postignuća imaju značajan utjecaj na vodene ekosustave koji su ključ održive ljudske evolucije.

Kao strateški iskorak, Ericsson Nikola Tesla razvija rješenje čija je primarna svrha monitoring i vizualizacija parametara kvalitete vode.

Ključne funkcionalnosti rješenja

Rješenje obuhvaća središnji portal s GIS-om/kartom za jednostavan pristup podacima te podrškom za različite tipove vizualizacije mjerenja poput grafova, tabličnih prikaza i povijesnih pregleda. Također sadržava servisnu sabirnicu za prikupljanje podataka s IoT senzora, uz mogućnost stručnog unosa mjerenja te autentikaciju i autorizaciju različitih grupa korisnika. U slučaju potrebe moguće je alarmiranje te obavještavanje o neželjenim događajima povezanima s promjenama u mjerenim parametrima kvalitete vode.

Temeljem iskustva u izradi tehnološkog rješenja za nadzor vode i kompetencija stručnjaka, Ericsson Nikola Tesla odlučio je proširiti rješenje i na ostale sastavnice okoliša (zrak, buka, toplina) te tako dodatno pružiti vrijednost u domenama urbanizacije i utjecaj na okolišni ekosustav, kao i okolišnog otiska industrijskih proizvodnih pogona.

Navedeno omogućuje pametne zelene gradove usredotočene na zaštitu prirode i smanjenje utjecaja urbanih aktivnosti na okoliš s ciljem unaprjeđenja kvalitete života za svoje građane. U fokus dolazi centralno praćenje informacija o okolišu i informirano donošenje odluka tj. održivo urbanističko planiranje).

Primjena u industriji ima za cilj održivi razvoj, ublažavanje utjecaja klimatskih promjena, provedba načela kružnog gospodarstva i gospodarski zeleni plan; poticaj industriji da bude svjesnija okoliša i očuvanja prirode.

 

Moguće primjene

Ovo rješenje može pomoći gradovima u informiranom donošenju odluka u domeni urbanističkog planiranja. Njime se mogu riješiti izazovi prometne infrastrukture uzimajući u obzir utjecaj na okoliš (buka i zrak), uz planiranje namjene gradskih zona što nudi privlačenje investicija uz poštivanje okolišnog utjecaja. Interakcijom s građanima promovira se zdravo i sigurno okruženje za život uz održivi utjecaj urbanizacije na prirodna područja (voda, zrak).

Javnim isporučiteljima vodnih usluga omogućuje mjerenje kvalitete vode na vodozahvatima i u distribucijskoj mreži, analizu i prikaz gubitaka vode u distribucijskoj mreži te analizu gubitaka na hidrantskoj mreži.

Industriji omogućuje operativnu efikasnost i odgovor na reputacijske rizike proizvodnih pogona uz nadzor kvalitete pročišćene industrijske vode i sustav ranog upozorenja anomalija u radu pročišćivača.

Ovime se nudi partnerska uloga u lokalnoj zajednici te promicanje održivog načina poslovanja, edukacija lokalne zajednice o okolišnim sastavnicama metodama aktivnog uključivanja i gamifikacije.

 

Više informacija o ovom rješenju

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice