Novosti


Studentima FER-a pokazali smo što je bitno na tehničkim intervjuima

  Kategorije: Događanja

Tehnički intervjui sastavni su dio procesa svakog zapošljavanja stručnjaka tehničkih profila, poput primjerice developera. Cilj im je vidjeti tehničko znanje kandidata, ali i ispitati potencijal koji neki kandidat ima. U sklopu kolegija na FER-u pod nazivom Vještina Upravljanje karijerom, prošli tjedan smo u interaktivnom predavanju, studenticama i studentima FER-a objasnili  kako kod nas izgledaju tehnički intervjui, koji im je cilj, i kako se za njega pripremiti.

Na FER-u se naime kroz kurikulum pokriva jako puno programskih jezika i u konačnici, svatko tko je završio FER ima neupitnu širinu. No kad se studenti nakon završenog fakulteta prijavljuju za prvi posao gdje su u oglasu raspisani određeni programski jezici, studenti se ponekad ne prijavljuju na te pozicije jer imaju osjećaj da za programski jezik koji su samo prošli kroz jedan semestar na određenom kolegiju, nemaju dovoljno znanje.

1121313+1001013=2122330

Predavanje je s naše strane vodio Ivan Vuk iz R&D-a, koji je nakon uvodnog dijela, pokazao list papira na kojem je pisalo samo: „1121313+1001013=2122330“. Ivan je taj zadatak raspisao na ploču i u isti tren započela je rasprava. Bilo je tu i pokušaja „pogotka“ rješenja, što je ispalo super jer se na oglednom primjeru vidjelo zašto nije dobro odmah ponuditi rješenje pa makar ono bilo i točno. Naime, najbitniji dio tehničkog intervjua nisu samo točni odgovori nego i uvid kako netko razmišlja. Kvalitetan developer je kvalitetan developer, a programski jezici su nešto što se ionako stalno mijenja.

Uz tehničke intervjue, Ivan se dotakao i pisanja životopisa. Mnogi kandidati ne ističu u svojim životopisima ostale afinitete koje imaju – poput bavljenja sportom ili nekim hobijem. Takve crtice su itekako bitne, jer pokazuju strast kod neke osobe, koja se vrlo uspješno može prenijeti i na posao.  

Uz Ivana, sa studentima je razgovarala  i Monika Gorkič iz HR-a, koja se dotakla psiholoških testova, koji su uz tehničke intervjue, sastavni dio testiranja naših kandidata.

U drugom dijelu predavanja, studenti su nas doslovno zasuli pitanjima, na koja smo očito uspješno odgovorili jer na naše pitanje  - koliko im je  ova prezentacija bila korisna dobili smo mahom potvrdne odgovore i pozitivne komentare.

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice