Novosti


Forum ICT-Društvo: Stručnjaci o rizicima u IT sektoru

  Kategorije: Događanja Obavijesti

Prošli tjedan je u Zagrebu, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, održan šesti po redu Forum ICT-društvo, na kojem se raspravljalo o globalnim rizicima i sigurnosti u IT-u i energetskom sektoru. Jedan od panelista bio je Branko Dronjić, direktor poslovne jedinice za IT i ispitnu okolinu Ericssona Nikole Tesle.

Forum je zamišljen kao mjesto susreta aktera iz akademske zajednice, IT kompanija, politike i medija. Zadatak Foruma je pokazati kako informacijsko-komunikacijske tehnologije utječu na transformaciju društva, te kakva je uloga znanstvene zajednice, IT kompanija i države u oblikovanju javnih politika koje se odnosi na ICT sektor.

U društvu u kojem živimo IT je na vrhu ljestvice rizika što je posljedica globalizacije. Moramo živjeti s njima, ali moramo znati njima i upravljati. U sklopu prvog od tri panela Foruma ICT-društvo, govorilo se o upravljanju rizicima u IT sektoru, a naziv panela bio je "Svijet između provalije i sigurnosti".

O tome kako postići balans da ljudi u 21. stoljeću korisnici modernih tehnologija budu sigurni s jedne strane, a da s druge strane imaju komfor korištenja govorio je Branko Dronjić koji je i sam sudionik industrijskih revolucija od 70ih godina ka ovamo. Naglasio je da dolazi iz telekom industrije koja je moćna ali i ranjiva, budući da je ta industrija prisutna širom svijeta, pa i u zemljama koje nisu sve na nivou industrijske revolucije 4.0, ali sustavi svih generacija mogu razmjenjivati informacije među sobom i biti meta kibernetičkih napada. „Mi smo ti koji moramo kroz svoje djelovanje zaštititi podatke svih generacija.“, kazao je naglašavajući kako globalna pravila zaštite podataka trebamo primijeniti lokalno.

Sudionici su više puta isticali da s razvojem tehnologije rizici postaju sve veći, a sigurnost sve zahtjevnija pa stoga ICT strukturu velikih kompanija i sustava treba osnažiti. Među ostalim i zakonodavstvom te edukacijom, jer mnogi sigurnosni rizici "ulaze" u sustave preko najslabije karike – čovjeka.

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice