Novosti


Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle ko-autori najnovijeg izdanja Ericsson Mobility Reporta

  Kategorije: Portfelj Projekti Trendovi

Stručnjaci Data Analytics tima Ericssona Nikole Tesle Marko Čejvan, Josip Jelić, Doroteja Kobeščak, Nataša Pipić i Tomislav Tolić ko-autori su najnovijeg lipanjskog izdanja Ericsson Mobility Reporta uz kolege iz globalne Ericssonove organizacije.

Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta pokazuje da pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta nastavljaju investirati u 5G tehnologiju unatoč geopolitičkim i makroekonomskim izazovima na nekim tržištima. Nakon pokretanja 5G usluga u listopadu 2022., na jednom od najvećih 5G tržišta, u Indiji ova se tehnologija naveliko implementira u mrežama u sklopu inicijative Digitalna Indija.

5G pretplate u Indiji  dosegle su oko 10 milijuna do kraja 2022. i procjenjuje se da će činiti oko 57 posto mobilnih pretplata u zemlji do kraja 2028., što ovo tržište čini globalno najbrže rastućom 5G regijom.

Najnoviji Ericsson Mobility Report također otkriva da je porast 5G pretplata u Sjevernoj Americi veći no što je bilo predviđeno prethodnim prognozama. Na kraju 2022. ova je regija imala najvišu 5G globalnu penetraciju pretplata od 41%.

5G pretplate su u porastu u svim regijama u svijetu i predviđa se da će doseći 1,5 milijardi do kraja 2023. Globalni mobilni mrežni podatkovni promet nastavlja rasti uz mjesečnu prosječnu globalnu potrošnju po pametnom telefonu za koju se očekuje da će premašiti 20 GB do kraja 2023.

Izvještaj također pokazuje kontinuirani porast prihoda na vodećim 5G tržištima. Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i rukovoditelj segmenta Mreže u Ericssonu izjavio je: “Globalno usvajanje 5G tehnologije premašilo je milijardu pretplata donoseći porast prihoda pružateljima komunikacijskih usluga na vodećim 5G tržištima. Primjećujemo snažnu poveznicu između porasta 5G pretplata i prihoda od usluga. U protekle dvije godine, uvođenje 5G usluga na dvadeset vodećih tržišta rezultiralo je porastom prihoda od sedam posto. Ovaj trend pokazuje rastuću vrijednost 5G, koja donosi dobrobit kako korisnicima tako i pružateljima usluga.”

U svijetu je oko 240 pružatelja komunikacijskih usluga (eng. communications service provider, eng. skrać. CSP) pokrenulo komercijalne 5G usluge, a njih oko 35 implementiralo je ili pokrenulo samostalnu 5G mrežu (5G standalone (SA). Najuobičajenije 5G usluge koje su pružatelji usluga pokrenuli za korisnike su unaprijeđeni mobilni širokopojasni pristup (eng. enhanced mobile broadband, eMBB), fiksni bežični pristup, (eng. Fixed Wireless Access, FWA), igranje igara te neke usluge zasnovane na AR/VR tehnologijama, poput treninga i edukacije.

Izvještaj otkriva i da 5G nastavlja pokretati inovacije u pakiranju mobilnih usluga. Među pružateljima komunikacijskih usluga sve je češća ponuda paketa s različitim popularnim uslugama za zabavu poput televizije, streaminga glazbe ili platformi za igranje igara u oblaku. Otprilike 58 posto pružatelja 5G usluga čini to na različite načine.

Više od 100 pružatelja komunikacijskih usluga, što čini oko 40 posto pružatelja FWA usluga, trenutno nude FWA putem 5G.

FWA ima solidan rast u pogledu:

  • Broja pružatelja mobilnih usluga koji nude FWA
  • Postotka onih koji nude FWA putem 5G
  • Postotka pružatelja komunikacijskih usluga s tarifnim strukturama utemeljenim na brzini
  • Količine prometa koji opslužuje, s obzirom da se i broj konekcija i volumen prometa po konekciji povećavaju.

Procjenjuje se da će do 2028. gotovo 80 posto svih FWA veza biti putem 5G.

Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta donosi i četiri članka s dubljom analizom:            

  • Kako prometni obrasci pokreću evoluciju mreža
  • Diferencijacija usluga s 5G mrežama
  • Porast AR-a koji omogućuju mobilne mreže
  • Mobilna kvaliteta iskustva: Spremnost mreže za nove usluge

Pročitajte cijeli izvještaj June 2023 Ericsson Mobility Report (eng.).

Sudjelovanje naših stručnjaka u izradi ovog izvještaja samo je jedan od primjera koji dokazuje koliko su naši stručnjaci cijenjeni u globalnoj korporaciji i ICT zajednici. Upravo zahvaljujući kvaliteti svojeg rada oni imaju prilike sudjelovati u brojnim zanimljivim međunarodnim projektima o čemu redovito izvještavamo. Iskrene čestitke spomenutom timu naših stručnjaka na još jednom kvalitetnom doprinosu globalnom praćenju razvoja suvremene tehnologije.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice