Novosti


Ericsson Nikola Tesla i FERIT potpisali Sporazum o suradnji i osnovali zajednički istraživački laboratorij

  Kategorije: Projekti

  • Osijek – svečano potpisivanje sporazuma o suradnji Ericssona Nikole Tesle i FERIT-a i predstavljanje zajedničkog istraživačkog laboratorija
  • Ericsson Nikola Tesla, lider u razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija i vodeći izvoznik softvera, i FERIT, regionalni lider kada su u pitanju studijski programi elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija i računarstva
  • Partnerstvo između kompanije i fakulteta omogućit će studentima uključivanje u najnovije suvremene tehnološke trendove te osigurati radna mjesta budućim stručnjacima

Svečano je potpisan Sporazum o suradnji na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te je osnovan zajednički istraživački laboratorij.

Danas je u Osijeku potpisan Sporazum o suradnji na području informacijskih i komunikacijskih tehnologija između kompanije Ericsson Nikola Tesla i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (FERIT) te je osnovan zajednički istraživački laboratorij, ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija. Cilj suradnje je čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.

Na svečanom potpisivanju sporazuma, održanom u prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla u Osijeku, predstavnicima akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave kao i ostalim uvaženim gostima obratili su mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, g. Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, i dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.
Ericsson Nikola Tesla, vodeći hrvatski izvoznik softvera ima centre izvrsnosti s velikim intelektualnim i inovacijskim potencijalom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci u kojima radi snažan tim s više od 1800 softver dizajnera koji rade na najnovijim tehnologijama, brojne stručnjake koji rade na modernizaciji mreža globalnih operatora i eksperte s domenskim znanjima iz različitih industrija te najveći R&D Centar u RH i šire.
Svojim kupcima Ericsson Nikola Tesla nudi brojne inovativne proizvode i usluge u operatorskom segmentu kao i rješenja vezana uz digitalnu transformaciju industrija i društva koja kontinuirano unaprjeđuje novim funkcionalnostima u skladu s razvojem tehnologije i potrebama partnera i njihovih korisnika.
„Prošlo je pet godina otkako smo otvorili ovaj razvojno-istraživački centar u Osijeku. Bio je to važan temelj tehnološke, gospodarske i društvene održivosti ne samo ovog kraja, već i cijele zemlje“, istaknula je mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, te dodala:
„Snažan rast našeg osječkog razvojno-istraživačkog centra koji danas broji više od sto stručnjaka, većinom inženjera elektrotehnike i računarstva, temelji se na našoj kvaliteti, pouzdanosti i inovativnosti. Širenje postojećih i dobivanje novih odgovornosti ima uporište u neprekidnom razvoju kompetencija i inovativnom pristupu naših zaposlenika u svim poslovnim aktivnostima.“

Kompanija Ericsson Nikola Tesla već niz desetljeća aktivno surađuje s akademskom zajednicom, na čemu, između ostalog, temelji svoje tehnološko liderstvo, jača inovacijski potencijal, omogućava transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka. „S FERIT-om imamo dugogodišnju uspješnu znanstveno istraživačko-razvojnu i obrazovnu suradnju, a ovaj Sporazum o suradnji intenzivirat će zajednička ulaganja u znanstveno-istraživačke projekte u području komunikacijskih tehnologija i analize podataka te osnažiti zajednički nastup na europskom i svjetskom istraživačkom prostoru“, istaknula je mr. sc. Gordana Kovačević i dodala: „Sporazumom o suradnji definirani su projekti kojima se mogu realizirati nova rješenja za primjenu u pametnim okruženjima grada i sveprisutnih komunikacijskih rješenja za digitalnu transformaciju.“

Kako bi se ojačala suradnja između kompanije i fakulteta, osnovan je istraživački laboratorij, koji se nalazi u prostorima kompanije Ericsson Nikola Tesla. Koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija. U laboratoriju se nalazi oprema putem koje će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata.
Prof. dr. sc. Tomislav Matić, dekan FERIT-a, izrazio je zadovoljstvo ovakvim punovrijednim partnerstvom i istaknuo: „Suradnja FERIT-a i kompanije Ericsson Nikola Tesla traje već niz godina i našim je studentima omogućila pristup najaktualnijim tehnologijama, opremi i praktičnim znanjima u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Sporazumom koji je danas potpisan otvorene su mogućnosti dodatne suradnje na razvojno-istraživačkim projektima te je olakšan transfer znanja i tehnologija s Fakulteta u gospodarstvo i obratno, što je jedan od bitnih strateških ciljeva FERIT-a. Pristup najnovijim tehnologijama u području telekomunikacija i istraživačkom laboratoriju Ericssona Nikole Tesle, koji će biti na raspolaganju ne samo našim studentima već i znanstvenicima, svakako će biti bitna pretpostavka za osnaživanje znanstveno-istraživačkih kapaciteta te sinergiju u provedbi zajedničkih istraživanja.
Dr. sc. Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka čestitao je Ericssonu Nikoli Tesli i FERIT-u na potpisivanju ovoga sporazuma i produbljivanju već postojeće suradnje te istaknuo: „Godinama težimo k tome da fakulteti, osim što obrazuju kadrove, sudjeluju u istraživanju i razvoju novih tehnologija za potrebe tvrtki s našega područja, a ovo je sjajan primjer kako se to može postići. K tome, kada uključimo i lokalnu samoupravu, u ovom slučaju Grad Osijek, što možemo vidjeti na primjeru Gradsko-poduzetničke stipendije koju smo pokrenuli u suradnji s tvrtkama i koja je u mnogo čemu posebna i jedinstvena u Republici Hrvatskoj, vjerujem da možemo postići najbolje rezultate u smislu rasta gospodarstva.”

G. Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije pozdravio je ulaganje u znanost i kompetencije kao snažan poticaj razvoju grada i županije. Također je naglasio da je ovo snažna poruka za budućnost i putokaz kako upotrebom suvremenih tehnologija možemo graditi dobre preduvjete za razvoj i daljnji gospodarski rast i napredak cijele županije.
Na svečanom potpisivanju sporazuma, osim što je predstavljen istraživački laboratorij, predstavljen je i dio naprednih inovativnih tehnoloških rješenja koje Ericsson Nikola Tesla nudi tržištu, a koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice