Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za drugo tromjesečje 2023. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Financijski naglasci za drugo tromjesečje 2023. godine - u skladu s očekivanjima

 
  • Organska prodaja Grupe[1] bilježi smanjenje od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja[1] u području Mreže smanjena je -13%, dok je prodaja[1] u području Poslovni sustavi porasla 20%. Ostvarena prodaja povećala se na 5,41 milijardi eura (2. tromjesečje 2022. godine: 5,25 milijardi eura). 
  • Oštar pad prodaje u Sjevernoj Americi djelomično je nadoknađen snažnim razvojem prodaje u Indiji.
  • Bruto dobit, isključujući troškove restrukturiranja, smanjena je na 2,07 milijardu eura (2,21 milijarda eura), kao rezultat niže prodaje i marži u području Mreže. Bruto dobit porasla je u području Poslovni sustavi, uglavnom potaknuta konsolidacijom Vonagea. Ostvarena bruto dobit iznosila je 2,02 milijardi eura (2,21 milijarda eura). 
  • Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 38,3% (42,2%) prvenstveno zbog promijenjenog poslovnog miksa u području Mreže. Ostvarena bruto marža iznosila je 37,4% (42,1%).
  • Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA), isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 310,8 milijuna eura (630 milijuna eura) uz EBITA maržu od 5,7% (12,0%). Ostvarena EBITA iznosila je 42 milijuna eura (630 milijuna eura) s troškovima restrukturiranja od -260,4 milijuna eura (0 milijuna eura).
  • Neto gubitak iznosio je -50,4 milijuna eura (394,8 milijuna eura), prvenstveno zbog troškova restrukturiranja.  Razrijeđena zarada po dionici iznosila je -0,02 eura (0,11 eura). 
  • Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je -420 milijuna eura (369,6 milijuna eura), zbog nižeg EBIT-a, plaćanja Ministarstvu pravosuđa SAD-a (DOJ) i povećanja obrtnog kapitala. Neto gotovina na dan 30. lipnja 2023. iznosila je 159,6 milijuna eura u usporedbi s  1,14 milijardi eura na dan 31. ožujka 2023. 

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Oslanjajući se na našu snažnu poziciju, a unatoč izazovnim tržišnim uvjetima, ostvarili smo solidno tromjesečje ispunivši očekivanja. Nastavljamo po planu, disciplinirano i usredotočeno, ne gubeći iz vida dugoročnost. Oslanjamo se na našu 5G tehnologiju, razvijamo naše poslovanje u području Poslovni sustavi i pokrećemo našu transformaciju kulture kako bismo ubrzali svoj rast i oblikovali okolinu komunikacijske industrije. 

Q2 u skladu s očekivanjima  

Izvedba u drugom tromjesečju bila je u skladu s našim očekivanjima, unatoč neizvjesnim makrouvjetima i značajnim promjenama u tržišnom miksu. Ovo je dokaz naše strategije, izvrsnosti našeg portfelja i naše sposobnosti prilagodbe i izvršenja.

Organska prodaja Grupe pala je -9%, budući da je pad u području Mreže od -13% djelomično ublažen organskim rastom od 20% u području Poslovni sustavi. EBITA Grupe isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 310,8 milijuna eura (630 milijuna eura) odnosno 5,7% (12,0%) prodaje.

U području Mreže snažno smo djelovali s rekordnom brzinom izgradnje u Indiji gdje sada imamo vodeći tržišni udio. Rast prodaje u Indiji djelomično je nadoknadio očekivano smanjenje na drugim tržištima, posebice u Sjevernoj Americi, gdje je tempo izgradnje umjeren, a razine zaliha kupaca smanjene. Unatoč promjeni poslovnog miksa i nekoliko velikih ugovora o izgradnji, u području Mreže ostvarena je bruto marža[2] od preko 39%.

U području Softver i usluge u oblaku nastavljamo raditi na preokretu, uključujući izlazak iz manje značajnih dijelova poslovanja i poboljšanje učinkovitosti isporuke. Na dobrom smo putu da ostvarimo EBITA[2] barem na razini rentabilnosti za cijelu 2023. godinu.

U području Poslovni sustavi bilježimo nastavak snažnog rasta u području bežičnih rješenja za poslovne sustave te smo ostvarili pozitivnu EBITA-u povezano s globalnom komunikacijskom platformom. 

Sklopili smo još jedan važan ugovor o licenciranju 5G s isporučiteljem uređaja, dodatno potvrđujući snagu našeg portfelja prava intelektualnog vlasništva, što nas dobro pozicionira za nastavak rasta prava intelektualnog vlasništva jer licenciramo isporučitelje koji prethodno nisu bili licencirani za 5G.

Na dobrom smo putu da smanjimo godišnje troškove za najmanje 924 milijuna eura do kraja godine, što će pozitivno utjecati na dobit i gubitak u narednim tromjesečjima s punim učinkom tijekom 2024.

Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja bio je -420 milijuna eura (369,6 milijuna eura)  prvenstveno potaknut nižim EBIT-om[2] i povećanim obrtnim kapitalom, uključujući plaćanje američkom Ministarstvu pravosuđa. Očekujemo poboljšanje novčanog toka tijekom drugog dijela godine i postupno se krećemo prema našem dugoročnom cilju od 9-12% neto prodaje.

Poticanje izvršenja naše strategije

Ericsson oblikuje industrijsku okolinu na temelju pune vrijednosti 5G i stvaranjem najmoćnije inovacijske platforme na svijetu. Ostajemo usredotočeni na tri prioriteta: i) jačanje našeg vodstva u mobilnim mrežama; ii) razvoj našeg poslovanja u području Poslovni sustavi; i iii) poticanje naše transformacije kulture.

Vodstvo u mobilnim mrežama kamen je temeljac našeg uspjeha. Naša konkurentska prednost je jasna – pružamo vrhunske performanse, energetsku učinkovitost i optimizaciju troškova. Naše radijske jedinice prenose otprilike polovicu svjetskog 5G prometa izvan Kine.

Na temelju ove pozicije i naših vodećih tehnologija na tržištu, širimo se u brzorastuće područje Poslovni sustavi, značajno povećavajući naše tržište i diverzificirajući naš portfelj. 5G nudi napredne mogućnosti kao što su kvaliteta usluge, brzina, latencija i lokacija, a naša platforma omogućuje monetizaciju tih mogućnosti na nove načine izlažući ih putem mrežnih API-ja. Operatori i poslovni sustavi pokazuju veliko zanimanje, budući da će naša platforma operatorima omogućiti ponudu različitih razina performansi, a razvojnim stručnjacima omogućiti da integriraju ove mogućnosti u postojeće i inovativne nove korisničke slučajeve.

Nastavljamo s nepokolebljivim fokusom na poboljšanje našeg programa etike i usklađenosti. Naš program usklađenosti i kontrole značajno su poboljšani od 2019. i naš nadzor ulazi u posljednju godinu. Provodimo kontrole kako bismo osigurali da je naš program usklađenosti učinkovit i potpuno ugrađen u cijeloj tvrtki.


Pogled naprijed

U trećem tromjesečju očekujemo sličan tržišni miks i trendove kao u drugom tromjesečju. Uz to, na Q3 će pozitivno utjecati naš snažni fokus na kalkulaciju troškova unaprijed. Stoga očekujemo da će EBITA marža[2] u trećem tromjesečju biti u skladu s Q2 ili malo viša, nakon čega slijedi sezonski snažniji Q4.

Gledajući u budućnost, temeljni pokretač kapitalnih ulaganja u mreže je nastavak brzog povećanja podatkovnog prometa. Očekuje se da će prosječna upotreba pametnog telefona premašiti 20 GB mjesečno 2023. uz snažan rast. 240 operatora pokrenulo je 5G, donoseći novi rast prihoda inovativnim modelom cijena. Predviđamo da će 5G korisnici premašiti 1,5 milijardi do kraja 2023. i doseći 4,6 milijardi do 2028. Fiksni bežični pristup (FWA) također brzo raste, potičući daljnji rast prometa.

Rast prometa i želja operatora da ispune očekivanja u pogledu kvalitete mreže uz troškovnu i energetsku učinkovitost, potaknut će ulaganja. Procjenjujemo da 75% svih lokacija baznih stanica izvan Kine još nije na 5G srednjem pojasu, a migracija na samostalnu 5G će se nastaviti kako bi se iskoristio puni potencijal 5G.

Uvjereni smo u oporavak tržišta kao rezultat ovih čimbenika, a Ericsson je u dobroj poziciji da ima koristi od povećanih ulaganja. Točno vrijeme ovih povećanih ulaganja u mreže je, naravno, u rukama naših kupaca, ali očekujemo da će se tržište postupno oporaviti krajem 2023. i poboljšati 2024.

Naše tehnološko vodstvo, solidna izvedba i potencijal rasta pozicioniraju nas dobro za budućnost. U trenutnom okruženju djelujemo disciplinirano i usredotočeno i bavimo se područjima pod našom kontrolom. Radimo na preokretu u području Softver i usluge u oblaku, radimo prilagodbe portfelja, poboljšavamo produktivnost istraživanja i razvoja, rastemo u pravima intelektualnog vlasništva i smanjujemo troškove. Na temelju očekivanog oporavka tržišta mobilnih mreža prema kraju godine, ostajemo usredotočeni na postizanje donje granice dugoročno ciljane EBITA marže[2] u rasponu od 15%-18% u 2024.

Börje Ekholm

predsjednik i generalni direktor

[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj

[2] Bez troškova restrukturiranja

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice