Novosti


ESG rating: Ericssonu Nikoli Tesli nagrada za najbolji primjer održivog poslovnog modela

  Kategorije: Događanja Priznanja Projekti

U sklopu tradicionalne konferencije Hrvatske gospodarske komore (HGK)„Podržimo održivo“ po prvi put dodijeljene su nagrade ESG rating u šest kategorija: najbolja mala, srednja, velika, javna tvrtka, financijska institucija te nagrada za primjer održivog poslovnog modela. U kategoriji ESG ratinga za najbolji primjer održivog poslovnog modela nagradu je dobio Ericsson Nikola Tesla.


ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment), društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance). Ovaj model ocjenjivanja koji je razvio HGK, uspostavljen je kako bi se domaće kompanije motiviralo na daljnji razvoj održivih praksi u skladu sa ambicioznim Europskim zelenim planom. Naime, EU je upravo ESG stavila u funkciju podizanja održivosti poslovnih subjekata, uz zahtjevan i sveobuhvatan set kriterija i standarda, te obvezu transparentnog izvještavanja. Zelenim planom predviđeno je i jače usmjeravanje kapitala u održive aktivnosti i projekte, a ESG će pomoći financijskom sektoru u njihovom prepoznavanju.

Kako su istaknuli u HGK, uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, tvrtke će korištenjem ESG ratinga HGK moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Mogu pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.
Tu je dakako i reputacijski faktor kod ključnih dionika, od dioničara i zaposlenika do svih vanjskih partnera. Kriteriji su usklađeni s regulativom, zahtjevima financijskih institucija i tržišta kapitala te specifičnostima pojedinih industrija. Jedan dio informacija prikuplja se kroz ispunjeni ESG upitnik, a ostatak temeljen javnih podataka, od financijskih do primjerice procjena emisija stakleničkih plinova za pojedinu djelatnost. Prikupljeni pokazatelji se interpretiraju s obzirom na industriju. 

Predsjednici Ericssona Nikole Tesle Gordani Kovačević nagradu su uručili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i potpredsjednik za industriju i energetiku HGK Tomislav Radoš.
„Nagrada nas dodatno motivira da ostanemo dosljedni u provođenju i kontinuiranom nadograđivanju našeg sustava odgovornog poslovnog upravljanja koje se temelji na etičnosti i integritetu u svim aktivnostima te prema svim našim dionicima. Za nas ovo nije jednokratni projekt već strateško opredjeljenje kompanije. To je stil i način našeg rada koji je duboko utkan u organizacijsku kulturu kompanije, u kvalitetu naših rješenja, proizvoda i usluga kojima nastojimo doprinijeti pozitivnom utjecaju na okoliš te digitalnoj i zelenoj tranziciji. Vidljivo je to i u našoj brizi o zaposlenicima, kupcima, partnerima i društvu u cjelini.“ poručila je Gordana Kovačević zahvaljujući na nagradi.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice