Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za treće tromjesečje 2023. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Financijski naglasci za treće tromjesečje 2023. godine - u skladu sa smjernicama

 

  • Organska prodaja Grupe[1] bilježi smanjenje od 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Organska prodaja[1] u području Mreže smanjena je -16%, dok je prodaja[1] u području Poslovni sustavi i Softver i usluge u oblaku organski rasla. Ostvarena prodaja smanjena je za -5% na 5,6 milijardi eura (3. tromjesečje 2022. godine: 5,9 milijardi eura). 
  • Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 39,2% (41,4%) prvenstveno zbog promijenjenog poslovnog miksa u području Mreže. Ostvarena bruto marža iznosila je 38,4% (41,4%).
  • Ostvarena dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je -2,5 milijardi eura (617,7 milijuna eura), pod utjecajem -2,8 milijardi eura umanjenja goodwilla povezanog sa stjecanjem Vonagea.
  • Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA), isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 408,9 milijuna eura (670 milijuna eura) uz EBITA maržu od 7,3% (11,3%). Ostvarena EBITA iznosila je 330,6 milijuna eura (661,2 milijuna eura) s troškovima restrukturiranja od -78,3 milijuna eura (8,7 milijuna eura). Umanjenje goodwilla ne utječe na EBITA.
  • Softver i usluge u oblaku postigle su EBITA[2] rentabilnost na bazi četiri tromjesečja.
  • Neto gubitak iznosio je -2,65 milijardi eura (469,8 milijuna eura).  Razrijeđena zarada po dionici iznosila je -0,8 eura (0,14 eura). Neto dobit isključujući umanjenje goodwilla iznosila je 121,8 milijuna eura (469,8 milijuna eura).
  • Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je -43,5 milijuna eura (217,5 milijuna eura), zbog nižeg EBIT-a i većeg obrtnog kapitala povezanog s velikim projektima implementacije. Neto gotovina na dan 30. rujna 2023. iznosila je 139,2 milijuna eura u usporedbi s  165,3 milijuna eura na dan 30. lipnja 2023. 
  • Dugoročna ciljana EBITA marža[2] u iznosu od 15-18% ostaje, a Ericsson je namjerava postići što je prije moguće, što je uvjetovano oporavkom tržišnog miksa. 
 
[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[2] Bez troškova restrukturiranja 
 
Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)
 
U izazovnom poslovnom okruženju, Ericsson je u trećem tromjesečju ostvario rezultate sukladno našim smjernicama. U skladu s ostatkom naše industrije, očekujemo da će se makroekonomska neizvjesnost zadržati do 2024. godine što utječe na sposobnost ulaganja naših kupaca. Ovim se izazovima bavimo usredotočivši se na ono na što možemo utjecati; upravljanje troškovima i operativnu učinkovitost. Na putu smo temeljnog repozicioniranja svojeg poslovanja i nastavljamo provoditi svoju strategiju za proširenje našeg vodstva u mobilnim mrežama, rast našeg poslovanja u području Poslovni sustavi i poticati trajnu transformaciju kompanijske kulture.
 
Treće tromjesečje – u skladu sa smjernicama
 
Izvedba u trećem kvartalu bila je u skladu sa smjernicama, s EBITA[2] maržom od 7,3% i EBITA[2] od 408,9 milijuna eura. Organska prodaja Grupe[1] smanjena je za 10%, pri čemu je organski pad od 16% u području Mreže djelomično nadoknađen organskim rastom od 5% u području Softver i usluge u oblaku i 11% u području Poslovni sustavi.
 
Organska prodaja u području Mreže [1] u Sjevernoj Americi pala je za 60% na godišnjoj razini u odnosu na rekordno tromjesečje u trećem tromjesečju 2022. godini zbog prilagodbi zaliha korisnika i sporijeg tempa implementacije. Slijedom toga, prodaja u području Mreže pala je za 2% u skladu s prethodnim trendovima. Pad u Sjevernoj Americi djelomično je nadoknađen rastom u Indiji, kao i na nekim 5G tržištima u začecima na kojima se nastavljaju ulaganja.
 
Naši napori usmjereni na povećanje otpornosti i smanjenja osjetljivosti na promjene miksa i volumena poslovanja pokazuju rezultate. Unatoč velikim promjenama tržišnog miksa u području Mreže, gdje je Sjeverna Amerika pala s 48% na 23% prodaje u usporedbi s trećim tromjesečjem prethodne godine, naša bruto marža ostala je čak 40%.
 
Mreže budućnosti moraju biti sve otpornije, otvorenije, održivije i inteligentnije. Open RAN igra važnu ulogu u postizanju ove vizije, a mi predvodimo industrijalizaciju oblaka, otvoreni fronthaul i otvoreno upravljanje za programabilnost mreže. Više od milijun Ericssonovih radijskih jedinica na terenu hardverski je pripremljeno za otvoreni fronthaul što podupire našu podršku otvorenosti u našem Cloud RAN-u i radijskom portfelju.
 
U području Softver i usluge u oblaku nastavlja se s preokretom u poslovanju. Uz EBITA[2] od 34,8 milijuna eura u trećem tromjesečju, sada smo ostvarili pozitivnu EBITA na bazi četiri tromjesečja. Iako rezultati fluktuiraju između tromjesečja zbog prirode ovog posla, na dobrom smo putu da postignemo barem rentabilnost za cijelu 2023. i od tada daljnja poboljšanja.
 
U području Poslovni sustavi nastavlja se snažni rast u bežičnim rješenjima za poslovne sustave, a drugo tromjesečje za redom imali smo pozitivan EBITA vezano uz globalnu komunikacijsku platformu.
Prošlog smo tjedna najavili umanjenje goodwilla u vrijednosti od -2,78 milijardi eura,  povezano s našom akvizicijom Vonagea. Od najave naše akvizicije 2021. godine, na tržišnu kapitalizaciju Vonageovih dionica kojima se javno trguje značajno su utjecale makroekonomske prepreke, uključujući rastuće kamatne stope i promjene trendova potražnje. 
 
Vonage je ključ našeg širenja u području Poslovni sustavi gdje omogućujemo sljedeći val inovacija u našoj industriji. U partnerstvu s Deutsche Telecomom nedavno smo najavili značajnu prekretnicu. Prvi u industriji nudimo tržišnu priliku procijenjenu na 20 milijardi USD do 2028[3]. Ponudom komunikacijskih i mrežnih API-ja programerima i poslovnim sustavima, omogućujemo nove načine da operatori monetiziraju ulaganja u mobilne mreže, a programeri iskoriste mrežne mogućnosti za stvaranje uzbudljivih novih aplikacija. Postoji značajan interes operatora za daljnji razvoj ovog tržišta.
Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja smanjio se na -43,5 milijuna eura (217,5 milijuna eura), uglavnom zbog povećanog obrtnog kapitala za velike projekte implementacije, primjerice u Indiji. . Sljedeće godine, uz smanjeni tempo izgradnje u ovim projektima, očekujemo da će se obrtni kapital smanjiti i slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja početi postupno približavati našem dugoročnom cilju od 9-12% neto prodaje.
 
Pogled naprijed
 
Za četvrto tromjesečje očekujemo slične tržišne trendove kao u trećem tromjesečju te snažniji učinak  smanjenja troškova. Očekujemo grupnu EBITA maržu[2] od oko 10%.
 
Očekujemo da će neizvjesnost koja utječe na naše poslovanje u području mobilnih mreža trajati do 2024. godine. Proaktivno se bavimo izazovima u trenutnom okruženju i usredotočujemo se na ono što možemo kontrolirati, uključujući smanjenje troškova. Naše akcije smanjenja troškova već utječu na račun dobiti i gubitka te do kraja godine očekujemo uštede od 1,04 milijardi eura na godišnjoj razini, što je povećanje od 86,5 milijuna eura u usporedbi s prethodnim predviđanjem. Nastavit ćemo poduzimati odlučne mjere smanjenja troškova kako bismo osigurali dobru poziciju za pružanje vrijednosti našim dioničarima. Ključno za provedbu naše strategije je zadržati ulaganja u tehnološko vodstvo i dugoročnu transformaciju uz istovremeno upravljanje svojom bilancom.
 
Tržište mobilnih mreža već dva desetljeća nema porasta, ali ga karakterizira cikličnost što očekujemo da će se nastaviti i dalje. Međutim, brzi rast mobilnih podataka, dodatno potaknut novim korisničkim slučajevima, temeljni je pokretač oporavka tržišta na normalniju razinu. S obzirom da 75% svih lokacija radijskih baznih stanica izvan Kine još nisu ažurirane na 5G srednji pojas, relativno smo rano u 5G ciklusu. Natjecateljska dinamika na tržištima naših kupaca obično dovodi do relativno oštrog povećanja ulaganja kod preokreta tržišta, a vidimo neke pozitivne znakove na ranim tržištima 5G.
 
Naš dugoročni cilj EBITA marže[2] od 15-18% ostaje, a cilj nam je dostići ga što je prije moguće, ovisno o oporavku tržišnog miksa. S obzirom na trenutnu neizvjesnost, nećemo davati smjernice nakon četvrtog tromjesečja 2023. Kako je vrijeme oporavka tržišnog miksa u rukama naših kupaca, razborito planiramo da će trenutni tržišni uvjeti prevladavati i u 2024. U skladu s tim upravljamo svojim poslovanjem, s fokusom na troškovnu i operativnu učinkovitost. Kada se tržište oporavi, imat ćemo značajnu operativnu polugu uvjetovanu radnjama koje poduzimamo.
 
Iako je kratkoročna dinamika neizvjesna, uvjereni smo da će doći do oporavka. Naš je cilj učiniti Ericsson profitabilnijom tvrtkom, vraćajući se na našu ciljanu razinu novčanog toka i hvatajući sljedeći veliki val mrežnih inovacija sa značajnim poslovanjem s platformama.
 
Börje Ekholm
predsjednik i generalni direktor
 
[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[2] Bez troškova restrukturiranja 
[3] Mrežni API-ji pokreću nove izvore prihoda za operatore, STL Partners

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice