Ericsson Nikola Tesla – partner 10. Noći muzeja

Kompanija Ericsson Nikola Tesla s ponosom baštini dio svog imena od genija univerzalnog uma i globalnog značaja na čijem se doprinosu prirodnim znanostima, a posebno njihovoj primjeni u području elektrotehnike i komunikacija, temelje mnogi suvremeni, a vjerujemo i budući pronalasci.

Tesla je bio čovjek ispred svoga vremena i slobodno možemo ustvrditi da svijet još nije do kraja istražio i spoznao pravu vrijednost svih njegovih ideja i pronalazaka. Ta otkrića temelj su vizije umreženog društva koju Ericsson Nikola Tesla, kao članica korporacije Ericsson sustavno gradi. Još prije 90 godina, Tesla je intrigantno i zapanjujuće precizno predvidio postojanje mobilnih komunikacija i širokopojasnog interneta: „Novine će se bežično tiskati u svakom domu umjesto da ih se dostavlja, ljudi će za telekomunikacije koristiti uređaje koji stanu u džep i moći će gledati događaje kao što su utakmice svjetskog prvenstva, prirodne katastrofe ili ratovi, kao da su fizički tamo.”

Stoga ne čudi da brojni kreatori suvremenih tehnoloških rješenja diljem svijeta i danas ističu inspiraciju koju nalaze u intelektualnoj ostavštini ovog inovatora, bez čijeg doprinosa društvenom napretku teško možemo zamisliti suvremenu civilizaciju.

Ericsson Nikola Tesla – partner 10. Noći muzeja


Proširena stvarnost Umreženog društva

Bista Nikole Tesle

Ovogodišnja Noć muzeja daje raznolikom skupu spomen obilježja posvećenih Tesli novu, virtualnu i sveprisutnu dimenziju. Bistu Nikole Tesle iz parka naše najveće ICT kompanije, autora Velibora Grofa Mačukatina, koja je dosad bila gotovo skrivena od očiju javnosti, za ovu prigodu izlažemo u različitim muzejskim prostorima, na pametnim mobilnim telefonima i tabletima brojnih posjetitelja. Kreativno korištenje proširene stvarnosti (eng. augumented reality) omogućuje njenu virtualnu trodimenzionalnu vizualizaciju, kao svojevrsni temelj nekog budućeg virtualnog muzeja.

Uz to, pripremljen je i poseban, kratki edukativno-zabavni film o Teslinom doprinosu današnjem umreženom društvu i njegovom virtualnom posjetu našoj svakodnevnici. Multimedijalnim sadržajem prilagođenim najrasprostranjenijim ICT uređajima današnjice, čije je postojanje Tesla gotovo proročanski opisao, Ericsson Nikola Tesla pridonosi izgradnji umreženog društva u kojem će biti povezano sve što od toga može imati koristi, a informacijsko-komunikacijska tehnologija će svojim inovacijskim i transformacijskim potencijalom unaprijediti život ljudi, poslovanje i okoliš.

Ulaznica za projekciju filma nalazi se u priloženoj slici. Pomoću otisnutog QR koda ili s Google play-a, odnosno App Store-a, na pametni mobilni telefon preuzmite besplatnu aplikaciju TR-ENT. Pokrenite je i usmjerite uređaj na sliku koja će se „pretvoriti“ u video o geniju čija su djela zadužila čitavo čovječanstvo. Vizualni ključ koji otvara vrata virtualne stvarnosti i omogućava trodimenzionalni doživljaj dosad neizložene biste, čeka Vas u muzejima koje ćete obići u petak, 30. siječnja od 18:00 do 1:00 iza ponoći. Stoga ne oklijevajte. Pridružite se i Vi stotinama tisuća znatiželjnih posjetitelja jubilarne Noći muzeja i pri tom otključajte vrata virtualne stvarnosti.  Na vrh stranice