Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2012. godini

  Kategorije: Poslovni rezultati


“Naša područja rada pokazala su različita kretanja tijekom godine uz snažan rast u području usluga i rješenja podrške, dok je područje mreža imalo izazovnu godinu. ”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

 

Financijski naglasci za četvrto tromjesečje:

  • Prodaja od 7,8 milijardi eura bilježi porast od 5% u odnosu na četvrto tromjesečje prethodne godine i 23% u odnosu na prethodno tromjesečje prvenstveno zbog porasta prodaje u Sjevernoj Americi. Prodaja u segmentu mreža bilježi porast od 31% u odnosu na prethodno tromjesečje zbog uobičajenog porasta poslovnih aktivnosti krajem godine.
  • Operativna marža, isključujući zajednička ulaganja (JVs), porasla je na 7,1% dok je u istom tromjesečju prethodne godine iznosila 6,4%, prvenstveno zbog porasta prodaje u segmentu mreža, dok su stalne mjere usmjerene na porast efikasnosti generirale troškove restrukturiranja s negativnim utjecajem na operativnu maržu od gotovo 3 postotna poena.
  • Na neto dobit od -734,2 milijuna eura (174,8 milijuna eura) negativno su utjecali ne-novčani troškovi ST-Ericssona u iznosu od 932,3 milijuna eura te smanjenje odgođene porezne imovine u iznosu od 58,3 milijuna eura zbog manje stope korporativnog poreza u Švedskoj.
  • Zarada po dionici iznosi -0,23 eura (0,04 eura).
  • Novčani tok od operativnih aktivnosti porastao je na 1,83 milijarde eura kao rezultat smanjenja obrtnog kapitala.

Financijski naglasci za cijelu godinu:

  • Prodaja za cijelu godinu od 26,5 milijardi eura na razini je prethodne godine s porastom prodaje u segmentu usluga i rješenja podrške, dok je prodaja mreža pala djelomično zbog 40% manje prodaje CDMA opreme.
  • Operativna marža, isključujući zajednička ulaganja, na razini je prethodne godine te iznosi 9,7% (9,6%). Isključujući zaradu od prodaje Sony Ericssona operativna marža iznosi 6,4%.
  • Na neto dobit od 687,5 milijuna eura (1,47 milijardi eura) pozitivno je utjecala zarada od prodaje Sony Ericssona u iznosu od 897,3 milijuna eura dok su troškovi ST-Ericssona u iznosu od 932,3 milijuna eura imali negativan utjecaj.
  • Zarada po dionici iznosi 0,21 eura (0,44 eura).
    Novčani tok od operativnih aktivnosti iznosi 2,56 milijardi eura.
  • Upravni odbor predlaže dividendu za 2012. godinu u iznosu od 0,32 eura (0,29 eura) po dionici.

Poslovni rezultati korporacije Ericsson u četvrtom tromjesečju 2012.“Naša područja rada pokazala su različita kretanja tijekom godine uz snažan rast u području usluga i rješenja podrške, dok je područje mreža imalo izazovnu godinu. Rješenja podrške su iz gubitaka u 2011. godini postala profitabilna i zajedno s uslugama predstavljaju gotovo 50% prodaje grupe u 2012. godini, prema 42% u 2011. godini”, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson.

“Tijekom godine na profitabilnost su negativno utjecali operativni gubici ST-Ericssona, projekti modernizacije mreža u Europi koji su u tijeku, kao i poslovni miks, s većim udjelom projekata pokrivanja od projekata povećanja kapaciteta. Uz sadašnju potražnju kupaca te trenutačni globalni ekonomski razvoj, očekuje se da će projekti povećanja kapaciteta imati sve veći udjel u poslovnom miksu tijekom druge polovice 2013. godine.

Ovu smo godinu završili sa snažnim novčanim tokom i konverzijom novca na godišnjoj razini daleko iznad plana. Upravni odbor predložio je dividendu za 2012. godinu u iznosu od 0,32 eura (0,29 eura) po dionici, što je povećanje od 10%. Tijekom 2012. godine Sjeverna Amerika je bila naše najsnažnije tržište, zahvaljujući kontinuiranim investicijama u mobilni širokopojasni pristup te potražnjom za uslugama. Također, regije poput Jugoistočne Azije i Oceanije te Subsaharske Afrike postupno su se oporavile tijekom godine.

Unatoč kontinuiranom padu u CDMA području, prodaja u području mreža se oporavila u četvrtom tromjesečju. Profitabilnost u području mreža poboljšala se u odnosu na prethodno tromjesečje zbog veće prodaje i većeg udjela prodaje softvera. Prodaja i profitabilnost u području usluga i rješenja podrške ostala je stabilna.

Na tromjesečje su negativno utjecali nenovčani troškovi povezani sa ST-Ericssonom. U skladu s najavom STMicroelectronicsa da želi izaći iz ovog ulaganja, Ericsson će istražiti različite strateške opcije vezane uz ST-Ericssonovu imovinu. Vjerujemo da moderna tehnologija, s kojom smo od početka sudjelovali u ovom zajedničkom ulaganju, ima stratešku vrijednost u industriji bežičnih komunikacija.

Naš rad na tome da iskoristimo snagu koju imamo u područjima rasta poput mobilnog širokopojasnog pristupa, upravljanih usluga i rada te sustava za podršku poslovanju (OSS/BSS) nastavio se i ove godine uz odabrane akvizicije i prodaje. Uz to smo završili prodaju udjela u Sony Ericssonu te predstavili novu strategiju za rješenja podrške. Poboljšanje profitabilnosti, smanjenje troškova i radni kapital zauzimaju visoko mjesto u našoj strategiji za 2013. godinu. Premda se makroekonomska i politička nestabilnost nastavlja u određenim regijama, dugoročni temelji u industriji ostaju solidni i vrlo smo dobro pozicionirani da nastavimo podršku našim kupcima u ICT tržištu koje se kontinuirano mijenja.”, zaključio je Vestberg.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice