Novosti


eWALL nudi sigurniji i ljepši život starijima

  Kategorije: Projekti


Prema ocjeni Europske komisije, Hrvatska je važan igrač u znanstvenim istraživanjima iako je tek nedavno postala članicom Europske Unije. U svom nedavnom izvješću Europska komisija je navela i važan doprinos privatnog sektora, posebno istaknuvši Ericsson NikoluTeslu koji sudjeluje u nizu europskih projekata, na projektu UNIVERSAAL koji bi ICT industriji trebao olakšati razvoj i postavljanje rješenja za tzv. Ambient Assisted Living (AAL) - hardvera i softvera koji će povećati kvalitetu života starijih, projektu Cloudscale i drugima poput ovoga koji slijedi u nastavku.

eWallKompanija sudjeluje u istraživačkom projektu Europske Unije u koji je uključeno 13 partnera iz 12 različitih zemalja i koji uz budžet vrijedan gotovo 9 milijuna eura ima za cilj u naredne tri godine razviti elektronički zid koji će pomoći starijima i oslabjelima da steknu veću neovisnost i bolju kvalitetu života kod kuće. Projekt pod nazivom eWALL vodit će istraživači s danskog Sveučilišta Aalborg u kojem su se sudionici nedavno i okupili na inicijalnom sastanku. Interaktivni zidni uređaj starijim korisnicima pomoći će u aktivnom uživanju u starosti uz najveću moguću neovisnost. Elektronika će uz odgovarajuću infrastrukturu omogućiti komunikaciju u stvarnom vremenu sa svim sektorima zdravstvenog sustava pa će se seniori osjećati udobno u svome domu i u slučaju tretmana ili oporavka nakon bolesti.

Važan cilj projekta je i ovaj sustav učiniti prilagodljivim individualnim potrebama. Poremećaji u radu srca i pluća, smanjena mišićna funkcija i kontrola pokreta neki su od problema koje stariji građani podnose i koji povećavaju rizik života kod kuće. Uz navedeno, mogu imati gubitak sjećanja, slabiji osjećaj orijentacije te smanjenu sposobnost snalaženja u složenim situacijama, a slučajevi blage demencije također zahtijevaju stalnu podršku zdravstvenih profesionalaca.

Dr.sc. Darko Huljenić, menadžer za tehnologiju i znanstvene aktivnosti u Ericssonu Nikoli Tesli više nam je rekao o ulozi hrvatske kompanije u ovom projektu: „Naša kompanija sudjeluje u svim aktivnostima definiranim projektom te rukovodi aktivnostima posvećenim razvoju eWALL platforme. Uz to rukovodit ćemo dijelom vezanim uz arhitekturu rješenja te sudjelovati u sistemskoj integraciji eWALL-a. Ovaj projekt predstavlja odlično proširenje postojećih kompanijskih rješenja u domeni e-zdravstva te nudi suradnju s domenom zdravstva i davatelja njege što može predstavljati korisno iskustvo u daljnjem razvoju proizvoda te sudjelovanju u projektima povezanim s e-zdravstvom.“

Sudionici projekta u Aalborgu

U sklopu projekta bit će provedeno interdisciplinarno istraživanje, a javno prikazivanje rezultata će poduprijeti ovaj koncept uz bogato iskustvo u tehničkom, korisničkom i pravnom području. Utjecaj ovog rješenja na život starijih će se mjeriti te će biti provedena društveno-ekonomska studija koja će oblikovati temelje preporuka za zdravstveni sektor što bi vremenom moglo dovesti do novih mogućnosti u nacionalnim zdravstvenim sustavima. Koordinator projekta Ramjee Prasad naglašava važnost ovog projekta: „Intencija je da eWALL postane ‘projekt-svjetionik’ u Europskoj Uniji, koji pokazuje kako zajednička istraživanja i razvoj mogu voditi do opipljivih rezultata koji osiguravaju poboljšanje kvalitete života i dodaju vrijednost društvu.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


  Na vrh stranice