Novosti


Vipnet prvi u Europi implementira Ericssonov PSI sustav za dodatne uštede energije na baznim stanicama

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti


Ericsson Nikola Tesla i Vipnet jučer su na Mobile World Congressu u Barceloni predstavili revolucionarni PSI sustav za uštedu energije koji već u testnoj fazi korištenja bilježi bolje performanse i pokrivenost nego kod klasičnog rješenja baznih stanica koje koriste obnovljive izvore energije uz zabilježene uštede za dodatnih 40 do 50 posto.

Izražena sezonalnost hrvatskog turizma, porast broja korisnika pametnih telefona i eksplozija upotrebe podatkovnog prometa na teritoriju Republike Hrvatske zahtijeva značajno povećanje kapaciteta mobilne mreže na određenim lokacijama, posebice na Jadranskoj obali. 
 
Iako je Vipnet zbog rastuće potrebe za razvojem mobilnog broadbanda tijekom godina kontinuirano razvijao ekološki prihvatljive sustave napajanja mreže, što se pokazalo korisnim na udaljenim i nepristupačnim lokacijama, stalna potreba za nadogradnjom novih tehnologija nadilazi kapacitete takvih sustava. S obzirom na to da bazne stanice koje za napajanje koriste energiju vjetra i sunca više ne proizvode dovoljno električne energije za proširenje na 3G tehnologiju, tražilo se tehničko rješenje za učinkovitu nadogradnju sustava uz pomoć kojeg bi bazne stanice proizvodile dovoljno električne energije, ali koristeći pritom i dalje obnovljive izvore energije.
 
Analizom mogućih rješenja na tržištu, Vipnet se odlučio za testiranje PSI sustava koji je implementiran u suradnji s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Rješenje je razvijeno u Švedskoj i do trenutka implementacije niti jedna tvrtka u Europi nije ga primijenila u svom poslovanju.
 
- Drago mi je da je naš dugogodišnji partner Vipnet ponovno pokazao inovativnost  i tehnološko liderstvo odabirom troškovno učinkovitog Ericssonovog PSI Coverage rješenja koje smo u bliskoj suradnji s Vipnetovim stručnjacima implementirali među prvima u svijetu, a kao prvijenac u Europi. Ovo specifično Ericssonovo zeleno rješenje rezultat je inovativnosti stručnjaka i donosi značajne uštede energije te potvrđuje našu orijentaciju na društveno odgovorno poslovanje – izjavila je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

U odnosu na rad klasičnih baznih stanica koje se napajaju alternativnim izvorima energije, osnovna prednost Ericssonovog PSI sustava jest da jedna radio jedinica zamjenjuje tri radio jedinice, što automatski znači manju potrošnju električne energije.
 
- Ovaj projekt logičan je nastavak naših višegodišnjih težnji na polju energetski učinkovitog poslovanja za što smo već dobili dvije globalne nagrade telekom industrije. Veseli nas i motivira činjenica da je projekt dobio i istaknuto mjesto na svjetskoj pozornici Mobile World kongresa u Barceloni kroz suradnju s dugogodišnjim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.
 
U skladu s rezultatima testiranja, Vipnet je u ljeto 2013. godine prvi puta implementirao PSI sustav na devet lokacija na jadranskoj obali: u Vinišću pored Splita te na otocima Hvaru, Braču, Šolti, Dugom Otoku, Žutu i Pagu te postigao 3G pokrivenost na lokacijama koje osobito ljeti u vrijeme turističke sezone bilježe značajan rast podatkovnog prometa.
 
Upravo je u Barceloni 2012. predstavljen Vipnetov inovativni hibridni sustav baznih stanica koji je osvojio čak dvije prestižne svjetske nagrade, Global Telecom Business Award te World Communication Award.
 
Osim 3 hibridne bazne stanice, Vipnet u svojoj mreži ima i 50 odašiljača te 13 baznih stanica koje koriste sunčevu i energiju vjetra za proizvodnju električne energije kojom se napajaju.
 
Korporativne komunikacije Vipneta
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice