Novosti


Širenje dobre prakse projektnog menadžmenta

  Kategorije: Događanja Projekti


Međunarodna asocijacija projektnog menadžmenta IPMA je, uz Projekt menadžment institut PMI, globalna referentna  organizacija koja okuplja stručnjake, unaprjeđuje i certificira njihove kompetencije te promovira važnost kvalitetnog projektnog menadžmenta u gospodarstvu. Jedna od prvih radionica za  mlade članove IPMA-e održana je u Ericssonu Nikoli Tesli s ciljem upoznavanja s radom kompanijskog Odjela projektnog menadžmenta (ETK PMO).

U asocijaciji su posebno posvećeni educiranju budućih kadrova te je u tu svrhu pokrenut projekt pod nazivom “Meet the Project Manager“ kojim će se mladima članovima, studentima projektnog menadžmenta na hrvatskim fakultetima i učilištima, omogućiti direktan doticaj s praksom iz područja projektnog menadžmenta u uspješnim tvrtkama.

Za uvod je Saša Dešić, menadžer za istraživanje i razvoj, upoznao polaznike s kratkom poviješću i poslovanjem kompanije te istaknuo kvalitetnu suradnju sa znanstvenom zajednicom i inovativnost.

Dean Dech, menadžer ETK PMO, prezentirao je cjelovitost procesa i alata projektnog menadžmenta Ericssona Nikole Tesle, koji kao definirani okvir, omogućuju kompanijskim projektnim menadžerima te članovima projektnih timova postizanje vrhunskih rezultata. Također, osvrnuo se na složenost uloge projektnog menadžera jer objedinjuje kompetencije i vještine iz svih aspekata poslovanja te zahtijeva kontinuirano ulaganje u daljnju edukaciju.

Dean Dech- Projektni menadžment danas puno je više od samog upravljanja projektima i kontrole realizacije u zadanim okvirima. Naglasak je na poslovni i financijski segment. Od projektnih menadžera se očekuju da upravljaju poslovanjem kupaca kroz unaprjeđenje, prepoznavanje i uočavanje novih poslovnih prilika. Isto tako, upravljanje financijama projekta preraslo je u upravljanje financijama organizacija, proširenje prodaje, dodatnu prodaju, brigu o profitabilnosti i tijeku novca, itd. Sve to zahtijeva novi i drugačiji pristup u projektnom menadžmentu, a samim time neke nove vještine i kompetencije dolaze u prvi plan. Sve smo to kroz ovo zajedničko druženje s mladim kolegama pokušali prenijeti i objasniti, kao izazove koji ih očekuju u profesionalnom radu ukoliko se odluče za projektni menadžment, pogotovo u uređenom korporativnom okruženju kakvo je i Ericsson Nikola Tesla, komentirao je Dean.

Svoje bogato iskustvo u vođenju projekata studentima su približile Đeni Dminić Varović i Nataša Demut odgovarajući na brojna pitanja. Složile su se da je potrebno puno znanja, komunikacijskih i organizacijskih vještina, pogotovo u složenim projektima s više uključenih strana, zahtjevnom vremenskom planu i s različitim resursima no uspješan rezultat je, na kraju, presudan za zadovoljstvo i motiviranost kako pojedinaca tako i tima.

Upoznavanje s kompanijom zaokruženo je posjetom Tehnološkom putu i prikazom doprinosa Ericssona Nikole Tesle Ericssonovoj viziji umreženog društva.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice