Novosti


Ericssonova 5G tehnologija omogućuje brzine od 5 Gb/s

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti


Demonstracijom uživo Ericssonove 5G tehnologije u predstandardizacijskoj je  fazi dostignuta brzina od 5 Gb/s, u frekvencijskom pojasu od 15 GHz. Visoki menadžment najvećeg japanskog mobilnog operatora NTT DOCOMO i korejskog SK Telecoma prisustvovao je demonstraciji u kojoj je korišteno inovativno radio sučelje i napredna MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) tehnologija. Performanse 5G mreže omogućit će privatnim korisnicima i poslovnim sustavima korištenje novih machine-to-machine (M2M) aplikacija.

Premda se implementacija 5G tehnologije u komercijalnim sustavima očekuje tek 2020. godine, Ericsson je u predstandardizacijskoj fazi, tijekom demonstracija uživo, već postigao brzine od 5 Gb/s. Takve će performanse pružiti efikasan odgovor na snažan rast potražnje za mobilnim podacima i omogućit će sljedeće generacije machine-to-machine (M2M) aplikacija. Visoki menadžment najvećeg japanskog mobilnog operatora NTT DOCOMO i korejskog SK Telecoma prisustvovao je demonstraciji u Ericssonovom laboratoriju u švedskoj Kisti.

Nedavno objavljen Ericssonov izvještaj o mobilnosti (Ericsson Mobility Report, lipanj 2014) pruža sveobuhvatan pogled na svijet mobilnih komunikacija prije 5G tehnologije i nagoviješta pokretače potražnje za ovom novom tehnologijom. Izvještaj predviđa deseterostruki rast u mobilnom podatkovnom prometu između 2013. i 2019. godine uz trostruki do četverostruki rast broja aktivnih mobilnih M2M uređaja do 2019. godine.

Navedena demonstracija uživo koristi inovativni koncept radio sučelja i naprednu Multiple-Input Multiple-Output (MIMO) tehnologiju za postizanje rekordnih rezultata. Ericssonova aktivnost u razvoju 5G mreža uključuje nove antenske tehnologije s većom propusnošću, višim frekvencijama i kraćim vremenskim intervalima prijenosa. Radio bazne stanice s ugrađenim jedinicama u osnovnom frekvencijskom pojasu i radio jedinicama za 5G razvijene su upravo za testni rad. Ericsson kao ključna fokus područja 5G tehnologije prepoznaje male ćelije u heterogenim mrežama, nove frekvencijske pojaseve (uključujući 15 GHz) i prijenos sporednom vezom velike brzine i kapaciteta.

Uz veće brzine, manju latenciju i bolje performanse u gusto naseljenim područjima, 5G tehnologija predstavlja evoluciju korisničkog iskustva, a omogućit će nove M2M i aplikacije s uređaja na uređaj koje će utjecati na korisnike, npr. u kontroli sigurnosti prometa i taktilnom internetu, ali i na industriju, npr. u području senzora ili kapilarnih mreža. Premda su 5G standardi još uvijek u ranom razvoju, a alokacija novog spektra tek treba biti razmotrena, ova demonstracija uživo jasno odražava Ericssonovo tehnološko liderstvo i u ovom ICT segmentu.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


  Na vrh stranice