Novosti


Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvom polugodištu 2014. godine


Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

"Unatoč zahtjevnom tržišnom okruženju, u prvom polugodištu ove godine solidno smo poslovali. Prodaja u polugodištu potaknuta je rastom poslovanja na domaćem i Ericssonom tržištu, dok ostala izvozna tržišta bilježe pad.

Ukupni prihodi od prodaje manji su 3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu bilježe porast od 19% kao rezultat dobre tržišne pozicije i proaktivnog pristupa u radu s kupcima. S Hrvatskim Telekomom u tijeku su aktivnosti u području usluga upravljanja mrežama (managed services), te je krajem lipnja potpisano neobvezujuće pismo namjere o izdvajanju usluga izgradnje i održavanja infrastrukture ovog operatora. Za inovativnost u području radio pristupne mreže, uvođenjem Psi coverage energetsko učinkovitog rješenja, Vipnet i Ericsson Nikola Tesla su prepoznati i nagrađeni Global Telecom Business Innovation Award 2014 tijekom svibnja u Londonu. Naglasila bih i uspješnu realizaciju One Stop Shop projekta za Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra, financiranog putem IPA 2008 programa Europske unije.

Značajni dio naših aktivnosti i ostvarenog prihoda odnosi se na istraživačko-razvojne te druge ekspertne doprinose u globalnoj organizaciji. Taj dio našeg poslovanja u prvoj polovici godine zabilježio je dodatni rast, tako da ovaj tržišni segment čini 45% prihoda od prodaje. U tome smo uspjeli zahvaljujući širenju portfelja kao i odgovornostima koje imamo u realizaciji brojnih složenih projekata.

Tijekom drugog tromjesečja nije došlo do poboljšanja situacije na ostalim izvoznim tržištima. Uslijed političke i gospodarske nesigurnosti i dalje je prisutno usporavanje i odgađanje investicija operatora. U tijeku su intenzivne marketinško-prodajne aktivnosti i dogovori vezani uz daljnje projekte s kupcima što će postepeno utjecati na prodaju u drugom polugodištu ove godine.

Ostvarena je neto dobit od 49,3 milijuna kuna što predstavlja 7,5% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prvenstveno zbog pritiska na cijene te investicija u razvoj proizvoda i usluga. Kraj polugodišta smo zaključili sa solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 49,4%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 72,6 milijuna kuna. Nakon isplate dividende od 424,9 milijuna kuna, ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem polugodišta iznose 145,3 milijuna kuna što čini 23,9% ukupne imovine.

U skladu s našim strateškim planom, nastavljamo jačati poziciju i prodaju u novim i ciljanim područjima za telekom operatore te u segmentu industrije i društva. Također smo strateški fokusirani na dobivanje novih odgovornosti, novih projekata i jačanje konkurentnosti na globalnom tržištu. Sukladno tome, prilagođavamo našu organizaciju, zapošljavamo nove stručnjake i ulažemo u razvoj kompetencija.

Sasvim je sigurno da će ekonomska neizvjesnost i poslovni izazovi obilježiti i drugu polovicu godine. Stoga je stalna prilagodba tržišnim uvjetima kao i upravljanje rizicima u središtu naše pozornosti. Na transformirajućem ICT tržištu, dobro smo pozicionirani za nastavak podrške kupcima i partnerima u prepoznavanju novih tržišnih prilika.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi  Na vrh stranice