Novosti


Ericsson Nikola Tesla – prvi ovlašteni gospodarski subjekt s AEOF potvrdom u Hrvatskoj

  Kategorije: Priznanja


Ericsson Nikola Tesla prvi je i jedini nositelj statusa ovlaštenog gospodarskog subjekta za carinska pojednostavnjenja /sigurnost i zaštitu – AOEF potvrde u Hrvatskoj. AEOF certifikat omogućuje da kompanija bude prepoznata kao pouzdan partner u području sigurnosti i zaštite u sklopu Sporazuma o uzajamnom priznavanju koje Europska unija ima potpisane s nizom zemalja sve u cilju sigurnosti lanca opskrbe što u konačnici doprinosi sigurnijoj i bržoj razmjeni roba na globalnoj razini.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Ministarstvo financija Carinska uprava, započela je s primjenom koncepta ovlaštenog gospodarskog subjekta tzv. AEO sustava (Authorised Economic Operators). Koncept je uveden kao jedan od glavnih elemenata izmjena i dopuna Carinskog zakonika Zajednice  vezanih uz sigurnost kretanja roba.

AEO potvrda izdaje se gospodarskom subjektu iz EU koji ispunjava mjerila u vezi s usklađenošću s carinskim propisima, odgovarajućim normama vođenja evidencije, financijskom solventnošću i standardima sigurnosti i zaštite. U kontekstu AEO sustava gospodarstvenici mogu ishoditi neku od tri potvrde o statusu ovlaštenog gospodarskog subjekta koje im pružaju lakši pristup carinskim pojednostavljenjima i olakšice vezane uz sigurnosno-zaštitne mjere. Potvrda AEOC - carinska pojednostavljenja izdaje se gospodarskom subjektu iz EU koji ispunjava mjerila usklađenosti s carinskim propisima, odgovarajućih normi vođenja evidencije i financijske solventnosti. AEOS potvrda sigurnosti i zaštite izdaje se gospodarskom subjektu iz EU koji ispunjava mjerila usklađenosti s carinskim propisima, financijske solventnosti i odgovarajućih normi zaštite i sigurnosti. Iste uvjete trebaju zadovoljiti i korisnici potvrde AEOF koji žele ostvariti korist od svih povlastica dostupnih ovlaštenom gospodarskom subjektu.

Ericsson Nikola Tesla bio je dio pilot projekta uvođenja AEO instituta u Hrvatskoj u pretpristupnom razdoblju tijekom kojeg je u suradnji s hrvatskom carinom uspješno prezentirala poslovne procese Europskoj komisiji i partnerima iz carine Sjedinjenih Američkih država.

AEO institut počeo se primjenjivati u Europskoj uniji početkom 2008. godine, a ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Carinska uprava započela je s procesom njegove implementacije kod nas. Bitno je napomenuti da se tvrtke koje steknu status ovlaštenog gospodarskog subjekta na razini EU smatraju pouzdanim u provođenju svojih postupaka vezanih uz carinu te imaju pravo na neke važne pogodnosti. Spomenimo samo neke: manje fizičkih i dokumentarnih kontrola, prioritetna obrada u slučaju odabira za kontrolu, mogućnost zahtijevanja određenog mjesta za takvu kontrolu itd. Iako gospodarski subjekti nisu obvezni zatražiti status ovlaštenog gospodarskog subjekta, stjecanje AEO statusa iznimno je važno jer osigurava  brojne pogodnosti koje olakšavaju poslovanje. Tijekom kompleksnog  procesa odobravanja Ericsson Nikola Tesla je ispunio  sva mjerila vezana s usklađenošću s carinskim propisima, odgovarajućim normama vođenja evidencije, financijskom solventnošću i poštivanjem odgovarajućih normi zaštite i sigurnosti. Ericsson Nikola Tesla prvi je i jedini nositelj statusa ovlaštenog gospodarskog subjekta za carinska pojednostavnjenja /sigurnost i zaštitu – AOEF potvrde u Hrvatskoj.

Nadamo se da će uspješna certifikacija Ericsona Nikole Tesle ohrabriti i druge hrvatske tvrtke da i one potrude i zasluže dobiti ovaj važan status što će im pomoći da olakšaju poslovanje i povećaju svoju konkurentnost na zahtjevnom EU tržištu. Posebno treba istaknuti da AEOF certifikat omogućuje da kompanija bude prepoznata kao pouzdan partner u području sigurnosti i zaštite u sklopu Sporazuma o uzajamnom priznavanju koje Europska unija ima potpisane s nizom zemalja sve u cilju sigurnosti lanca opskrbe što u konačnici doprinosi sigurnijoj i bržoj razmjeni roba na globalnoj razini.
 
Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle nije skrivala zadovoljstvo dobivanjem još jednog vrijednog certifikata. „Ericsson Nikola Tesla je već dugi niz godina među vodećim izvoznicima u zemlji, a na prvom je mjestu kada je riječ o izvozu znanja. Svoj dugoročni poslovni rast i razvoj temeljimo na jasnoj viziji, misiji i strategiji koja uključuje stalne prilagodbe i  unaprjeđenja svih poslovnih procesa i aktivnosti u kompaniji. U svojim svakodnevnim aktivnostima surađujemo s brojnim domaćim ali i inozemnim kupcima i partnerima što je često povezano sa zahtjevnim carinskim procedurama. Novi i održivi zahtjevi koje smo morali u potpunosti  usvojiti proizlaze iz potrebe za povećanom sigurnošću i ciljem za učinkovitiju zaštitu globalnog lanca opskrbe, od proizvođača do krajnjeg kupca.  AEOF potvrda važna nam je jer će nam pomoći da skratimo vrijeme za obavljanje carinskih formalnosti , smanjimo rizik i troškove poslovanja, a povećamo učinkovitost i pouzdanost. Dodatna je to vrijednost za nas i naše kupce jer će naši proizvodi sada još brže i jednostavnije dolaziti do njih. Ujedno, želim zahvaliti Carinskoj upravi na  proaktivnom angažmanu i susretljivosti tijekom suradnje na ovom važnom  europskom projektu“, istaknula je predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice