Novosti


Visoke tehnologije - ključ razvoja

  Kategorije: Događanja


U riječkoj Gradskoj vijećnici je 5. studenog održan, deveti po redu, Dan novih tehnologija – DaNTe 2014. Skup su organizirali Grad Rijeka – Zavod za informatičku djelatnost i udruga MIPRO. Na skupu se govorilo o najnovijim tehnologijama, a među predavačima je bila i mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle s temom o inovacijama u umreženom društvu.

Cilj DaNTe-a je zainteresirati poslovne ljude, stručnjake, znanstvenike, studente i građane za primjenu novih visokih tehnologija, u gospodarstvu, obrazovanju, javnoj upravi i lokalnoj samoupravi, kao i podijeliti iskustva o uspješnim primjenama novih tehnologija u gradu Rijeci, Hrvatskoj i široj regiji. Ovim skupom se promiče sveobuhvatna primjena digitalnih tehnologija kao ključnog elementa koji omogućuje društveni i ekonomski razvoj.

Kako je u uvodnom dijelu skupa kazao zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, Rijeka ima dugu tradiciju primjene novih tehnologija u svojemu poslovanju i u cjelokupnom funkcioniranju grada: "Slijedeći načela Europske povelje o ljudskim pravima u gradovima, i Europska unija i mi naglasak stavljamo na projekte kojima je cilj otvorena, pristupačna i učinkovita gradska uprava kao istinski servis građanima, i to svim skupinama građana". Naveo je neke od primjera korištenja novih tehnologija, kao što su nedavno uvedena gradska kartica ili besplatni bežični pristup internetu.

Pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić, istaknuo je kako je organizacija skupa DaNTe korak bliže "Pametnom gradu": "Pametan grad je svjetski relevantan koncept unaprjeđenja kvalitete života u gradovima temeljen, među ostalim, i na primjeni suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Na tom području djeluje i Zavod za informatičku djelatnost, nastojeći dati svoj doprinos u područjima razvoja Pametne uprave, surađujući sa znanstvenim i privatnim sektorom na realizaciji inovativnih projekata. Organiziramo Dante jer vjerujemo da širi svijest o nužnosti primjene inovativnih rješenja u cilju boljitka društva u cjelini." U nastavku je predstavio tri europska projekta u kojima sudjeluje Grad Rijeka, a koja su povezana s korištenjem novih tehnologija.

Slijeva nadesno: Petar Biljanović, predsjednik Programskog odbora MIPRO-a, Gordana Kovačević i Željko JurićNa DaNTe-u je održano devet predavanja hrvatskih eksperata iz gospodarstva, uprave, obrazovanja i znanosti. Veliko zanimanje polučilo je predavanje mr.sc. Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle o inovacijama u umreženom društvu. U svom izlaganju naglasila je konkretni doprinos Ericssona Nikole Tesle umreženom društvu koje doživljavamo, ne kao konačno odredište, već kao izazovno putovanje: „Ericsson, pa tako i Ericsson Nikola Tesla kao sastavni dio korporacije koji je svjetski lider u području komunikacija, vjeruje u umreženo društvo koje pozitivno utječe na život ljudi, poslovanje i društvo. Danas, Ericsson Nikola Tesla ima više od 1750 visokoobrazovanih stručnjaka koji koristeći svoje znanje, stručnost i inovativnost u globalnoj okolini stvaraju novu vrijednost. Umreženo društvo daje priliku svim industrijama i pojedincima da pokažu svoj puni kreativni potencijal te da daju svoj doprinos pozitivnom utjecaju ICT tehnologije na ljude, poslovanje, okoliš i društvo u cjelini.“

Na skupu se govorilo o mnoštvu zanimljivih i aktualnih tema; o novostima u primjeni ICT-a u državnoj i lokalnoj upravi, o primjeni ICT-a na Sveučilištu u Rijeci i gospodarstvu, a također se moglo doznati i gdje se u našoj zemlji proizvode vrhunski 3D printeri i kakav utjecaj ima razvoj 3D tehnologije na modemi život. Održana su i predavanja vezana uz tehnologiju interaktivnih vizualizacija te razvoj optičkih pristupnih mreža, a govorilo se i o putu inovacije od ideje do realizacije.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice