Novosti


Preventiva je najbolji lijek protiv raka

  Kategorije: Portfelj Projekti


Svake godine, 4. veljače obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv raka čiji je cilj podići svijest o malignim oboljenjima te ukazati na metode prevencije, dijagnosticiranja i liječenja bolesti od koje umire svaki četvrti stanovnik Hrvatske. U nacionalne preventivne programe Ministarstva zdravlja uključen je i Ericsson Nikola Tesla.

Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo već godinama provodi javnozdravstvenu kampanju "Za zdravlje. Danas.". Njen sastavni dio su nacionalni preventivni programi (NPP) ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice sa ciljem smanjenja broja oboljelih i umrlih od raka. Kampanja pokušava doprijeti do što većeg broja građana i motivirati ih da što aktivnije sudjeluje u očuvanju i unaprjeđenju svog zdravlja te potaknuti svakog pojedinca da se odazove na pregled kada dobije poziv za neki od tri preventivna programa.

Budući da je organizacija provođenja navedenih programa vrlo složena, posebno zbog velikog broja sudionika, iznimno je važno povezivanje svih uključenih u ovaj proces. Dio podataka o provedenim preventivnim pregledima između HZZO-a i županijskih zavoda za javno zdravstvo već se razmjenjuje putem zaštićenog dijela portala Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH (CEZIH), ali bi, prema iskustvima iz dobre europske prakse, kvalitetno informatičko rješenje bitno unaprijedilo realizaciju programa.
 
Izvještavanje i Portal za pacijente

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je, kao tehnološki partner i isporučitelj platforme CEZIH, uključena u NPP kroz razvoj modula za izvještavanje i poslovnu inteligenciju te portala za pacijente i integraciju. Namjena izvještajnog sustava je praćenje provođenja preventivnih programa kako bi buduće nadogradnje sustava ili izmjene poslovnih procesa poboljšale uspješnost provođenja i smanjile troškove.

Portal za pacijente, u okviru preventivnih programa, po prvi put uključuje i same pacijente u informatički zdravstveni sustav RH. Pacijenti će tako moći pregledati i izmijeniti osobne kontakt podatke (adresu, adresa elektroničke pošte i broj telefona) s ciljem što boljeg odziva, odabira načina pozivanja i ispunjavanje upitnika u elektroničkom obliku. To će u konačnici, zbog uklanjanja papira iz poslovnog proces, smanjiti i troškove.
 
Uloga CEZIH-a

Cijeli NPP sustav je potpuno uklopljen u CEZIH, a dodatno je povezan i s ostalim sustavima u zdravstvu: aplikacijama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u ljekarnama, u izvanbolničkoj specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti, u bolnicama, s poslovnim sustavom HZZO-a i centralnim sustavom Liste narudžbi i eNaručivanja. Za razmjenu podataka koriste se postojeći komunikacijski mehanizmi poput eUputnice i pripadajućeg odgovora kao što je eNalaz, eRecept ili eNaručivanje. Upravo ti postojeći komunikacijski mehanizmi čine sustav otvorenim za buduće nadogradnje i poboljšanja poslovnih procesa, poput elektroničkog zdravstvenog zapisa u kojemu će biti prikazani i podaci o preventivnim pregledima.

Dostupnost usluge eRecept u Europi

O potencijalu kvalitetne upotrebe informacijsko komunikacijskih tehnologija u zdravstvu možda ponajbolje svjedoči i najnoviji Europski zdravstveni potrošački indeks (Euro Health Consumer Indeks) koji prema kriteriju eRecepta smješta Hrvatsku u sam europski vrh, dok istodobno rezultati u prevenciji značajno pridonose smanjenju ukupne ocjene hrvatskog sustava zdravstva. Tim više je važno iskoristiti sve prilike i puni potencijal suvremenih ICT rješenja koja povećavaju kvalitetu života i u praksi pokazuju kako je danas, možda više no ikada, važno učinkovito spriječiti da se ne bi moralo dugotrajno, neizvjesno i skupo liječiti. I pacijente i cjelokupni zdravstveni sustav.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

 


Više informacija:


   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice