Novosti


Nosiva elektronika za opći boljitak korisnika

  Kategorije: Tehnološki noviteti Trendovi


  • Vlasnici pametnih telefona smatraju da će mjerenje i regulacija stresa povećati očekivano trajanje života za dvije godine.
  • Nosiva elektronika je danas ključna za mjerenje vitalnih funkcija. Međutim, osobe zadovoljne svojom vitalnošću žele i stil i funkciju: 55 posto njih tvrdi da je dizajn proizvoda važan, dok ih 59 posto kupuje tehnološke uređaje da bi zadovoljili specifične potrebe.
  • 62 posto ispitanika je zainteresirano za praćenje mikroklimatskih uvjeta te smatra da je briga o mentalnom i tjelesnom zdravlju svakog pojedinca iznimno važna za zdravlje cijelog društva. Stoga upravo briga za osobno zdravlje može transformirati društvo.

Nedavno je objavljen  izvještaj Ericsson ConsumerLaba pod nazivom: „Živjeti dulje: osobni boljitak i Internet“. Izvještaj istražuje koliko su korisnici zadovoljni osobnim fizičkim i mentalnim zdravljem te njegovu povezanost s korištenjem interneta i tjelovježbom. Izvještaj se temelji na podacima iz više nedavnih istraživanja mišljenja korisnika u 49 zemalja. 
  
Michael Björn, čelni čovjek istraživanja u Ericsson ConsumerLabu između ostalog kaže: "Osobe zadovoljne vlastitim zdravljem žele prve isprobati nove pristupe poboljšanju zdravlja, pa i one tehnološke. Ova grupa ima vrlo specifične zahtjeve na oblak, privatnost, dizajn i funkcionalnost koji bi trebali biti ispunjeni istovremeno. Ispunjavanje jednog ili dva navedena zahtjeva za njih nije dovoljno."
S obzirom da je 71 posto korisnika jednako zainteresirano za mjerenje svojih vitalnih funkcija kao i za nosivu tehnologiju, kvantifikacija ponašanja suvremenih korisnika usko je povezana s nosivom tehnologijom. No, ljudi su svjesni niza usluga temeljenih na oblaku koje im omogućuju dulji život i bolje zdravlje – bez obzira je li tehnologija nosiva ili nije. 
  
Björn kaže: "Korisnici u gradovima koji se susreću s velikim izazovima u području okoliša pokazuju veći interes za zdravstvene koncepte usmjerene prema društvu, poput narukvice koja mjeri razinu smoga ili nosive elektronike koja pomaže u zajedničkom svakodnevnom prijevozu što smanjuje zagađenje, i to bi moglo dovesti do bržih promjena. Interes za zdravljem na osobnoj razini na taj bi način mogao potaknuti promjene u društvu." 
 
Tri od sedam zdravstvenih koncepata usmjerenih prema društvu anketirani doživljavaju kao nešto što bi trebali razvijati osiguravatelji zdravstvenih usluga; za dva koncepta vide odgovornim gradske vlasti, a za dva tehnološke kompanije i organizacije za zaštitu okoliša.
Björn dodaje: "S obzirom da se očekuje da će glavni osiguravatelji usluga biti vrlo raznoliki, ekosustav će biti složen. Pacijenti zdravstvene informacije smatraju vrlo povjerljivim, a rani usvajatelji ovih usluga cijene povjerljivost i više od drugih." 

Spomenimo da se i Ericsson Mobile Health (EMH) sustav za udaljeni medicinski nadzor, razvijen u Ericssonu Nikoli Tesli, već godinama diljem svijeta koristi, ne samo za praćenje pacijenata, nego i za različite preventivne programe poboljšanja zdravstvenog stanja.
Ericsson ConsumerLab je globalna agencija koja istražuje kako korisnici upotrebljavaju ICT rješenja te njihov stav prema informacijsko-komunikacijskim tehnologijama u više od 40 zemalja godišnje. Kao Ericssonov glas korisnika, Ericsson ConsumerLab pomaže korisnicima, poslovnim subjektima te tvorcima javnih politika da razumiju implikacije vezane uz potrebe korisnika. 
  
Izvještaj „Živjeti dulje: osobni boljitak i Internet“ 
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice