Novosti


Ericsson Nikola Tesla i FER nastavljaju uspješnu suradnju

  Kategorije: Projekti Ugovori


Potpisivanjem ugovora o nastavku dugogodišnje suradnje i novim zajedničkim projektima s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu nastavlja se tradicionalno dobra suradnja Ericssona Nikole Tesle s visokoškolskim institucijama u Hrvatskoj i regiji.

Uz predsjednicu ENT i dekana FER-a potpisivanju ugovora nazočili su, slijeva nadesno: Hrvoje Benčić, direktor Rješenja za kupce i praćenje realizacije ugovora, prof.dr.sc. Ignac Lovrek, član Savjeta FER-a, mr.sc. Milan Živković, direktor Strategije i razvoja poslovanja, Vjeran Radatović, zamjenik direktora Razvojno-istraživačkog centra ENT i dr. sc. Darko Huljenić, voditelj suradnje s akademskom zajednicom u ENT

 

Paket ugovora o suradnji potpisali su čelni ljudi ovih institucija - predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. sc. Gordana Kovačević i dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić. Na temelju navedenog paketa ugovora, u 2015. godini dogovoreno je šest istraživačkih projekata i jedan razvojni projekt u ukupnoj vrijednosti većoj od 2,4 milijuna kuna. Uz navedeno već se izvodi jedan razvojni projekt, a suradnja se odvija i kroz jedan projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije u okviru poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije", kao i jedan istraživački projekt financiran iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) Europske unije. U projektima, uz istraživače s FER-a, rade i doktorandi iz Ericssona Nikole Tesle.

Projekti su svojim istraživačkim ciljevima i sadržajem usmjereni na izazove umreženog društva. Projekt AAL-e vezan je uz istraživanje tehnologije i izradu prototipa za napredne sustave za pomoć starijim i nemoćnim osobama. U sklopu projekta GEL istraživat će se energetska efikasnost pojedinih segmenata komunikacijske mreže s posebnim naglaskom na pristupne radijske mreže. Projekt E-IMUNES bavit će se virtualizacijom i raspodijeljenim okruženjem jezgrene mreže u svrhu testiranja kompleksnih mrežnih okruženja. Projekt M2MCC istraživat će mreže za komunikaciju strojeva, a uključivat će i optimizaciju komunikacijskih potreba. Projekt PBRC bavit će se istraživanjem složenih mrežnih tokova u novim mrežnim paradigmama s posebnim osvrtom na programski definiranu mrežnu infrastrukturu. U projektu SmartSocila istraživat će se društvene mreže i povezivanje mogućnosti unificiranog korisnika u modernim komunikacijskim paradigmama. U razvojnom projektu E-IMUNES cilj je osigurati podršku u radu virtualiziranoj emuliranoj okolini koja služi za testiranje složenih mrežnih zahtjeva i donosi značajne uštede, jer kod testiranja pristupne opreme nije potrebno izgrađivati fizičku, skupu jezgrenu infrastrukturu, nego je ona programski emulirana.
U okviru suradnje najavljeno je da će Ericsson Nikola Tesla tijekom ove godine dodatnom donacijom FER-u opremiti laboratorij za mobilne komunikacije i mobilne usluge. Vrijedni laboratorij bit će prostorno raspodijeljen: laboratorijski dio za mobilnu pristupnu mrežu planira se izgraditi na fakultetu, a jezgreni i upravljački dio mreže u kompanijskom laboratoriju Ericssona Nikole Tesle. Tako će se, izravnim sudjelovanjem u obrazovnome sustavu, osnažiti novi razvoj te motivirati studenti za stjecanje kompetencija i za sudjelovanje u novim istraživanjima. Laboratorijska oprema ima i stratešku važnost, kao podloga za navedene, ali i buduće istraživačke projekte.

Novi ugovor, kao i skora izgradnja laboratorija, nastavak su plodnog partnerstva koje traje više od 50 godina i do sada je uključivalo razne oblike suradnje i razmjene znanja. Rezultat dosadašnje suradnje je niz inovativnih prototipnih rješenja koja su postala dio kompanijskih proizvoda, zajednički prijavljenih patenata te zajedničkih stručnih i znanstvenih radova. S ponosom ističemo i činjenicu da su brojni zaposlenici Ericssona Nikole Tesle završeni studenti FER-a. Jedan od rezultata ovog uspješnog partnerstva je i Ljetna radionica Ericssona Nikole Tesle koja će ove godine obilježiti 15. obljetnicu. FER je od samoga početka uključen u osmišljavanje i organizaciju Ljetne radionice, a njoj u najvećem broju sudjeluju upravo studenti ovog prestižnog fakulteta zagrebačkoga sveučilišta.

Ova aktivna suradnja osnažuje studente u njihovom uključivanju u radnu zajednicu, osposobljavajući ih za kvalitetan i praktičan doprinos razvoju umreženog društva.

Mr. sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, ističe svoje zadovoljstvo potpisanim ugovorom: "Već dugi niz godina uspješno surađujemo sa Sveučilištem u Zagrebu i Fakultetom elektrotehnike i računarstva. Poveznica svih projekata je razmjena i umnažanje znanja. Najnovija suradnja na projektima pospješit će i dosada vrlo razvijene međusobne odnose te dati novi zamah razvoju komunikacijskih sustava i tehnologija. Ulaganje u laboratorij osnažuje nužnu vezu znanosti i gospodarstva, a ujedno predstavlja i ulaganje u budućnost kompanije. Navedenim aktivnostima i nadalje ćemo nastaviti graditi društvo znanja te pridonositi konkurentnosti naše zemlje."

Dekan FER-a, prof. dr. sc. Mislav Grgić, ističe dugogodišnje partnerstvo s Ericssonom Nikolom Teslom kao uzor uspješne suradnje akademske zajednice s industrijom: "Suradnja FER-a i Ericssona Nikole Tesle pruža ne samo primjer, nego i uzor kako izgraditi, ali i održati, dinamično i uspješno partnerstvo kroz razne oblike suradnje i aktivnosti. Istraživački projekti u suradnji s industrijom važan su dio strategije razvoja FER-a, a suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom posebno se ističe u kontekstu ICT-a. Područje ICT-a prožima sve prioritetne istraživačke teme u "Strategiji razvoja FER-a 2013. - 2017.", a zajednički interes posebno pronalazimo u mrežama i uslugama sljedeće generacije te izazovima uključivog, inovativnog i sigurnog društva. Novi istraživački projekti i laboratorij, koji će biti na raspolaganju svim našim zaposlenicima i studentima, plodna su podloga za nastavak naše uspješne suradnje te ostvarivanje budućih zajedničkih ciljeva u istraživanju, kao i obrazovanju visokokvalitetnih stručnjaka."
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice