Novosti


Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u

  Kategorije: Događanja


Hrvatska se nizom aktivnosti, ove godine po prvi put, pridružila globalnom pokretu ukupno 140 zemalja diljem svijeta koje 23. travnja ove godine obilježavaju Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u (International Girls in ICT Day). Nositelj aktivnosti u našoj zemlji je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao članica Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), a partneri u projektu su zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) te kompanija Ericsson Nikola Tesla (ENT).

Već šestu godinu zaredom, svakog četvrtog četvrtka u četvrtom mjesecu djevojkama i ženama nude se posebne prilike i dodatna motivacija sagledavanja vlastite budućnosti u svijetu ICT-a. Usprkos činjenici da je još u 19 stoljeću prvi strojni algoritam napisala žena, Ada Lovelace po kojoj je i nazvan programski jezik Ada, čime je postala prvim priznatim programerom u povijesti, a autorica prvog programa prevoditelja (compiler) koji je popularizirao ideju o strojno neovisnim programskim jezicima bila je također žena, Grace Hooper, tehnologije, pa tako i ICT, još uvijek su tradicionalno „muški svijet“. Suvremeno društvo još uvijek robuje brojnim predrasudama i stereotipima pa događanja vezana uz ovaj simbolički dan imaju za cilj promjenu rodno neuravnotežene percepcije i povećanje broja žena koje se obrazuju i rade u jednom od najperspektivnijih sektora gospodarstva, ali i znanosti.
 
Aktivnosti su započele još prošlog tjedna posjetom grupe srednjoškolki i studentica kompaniji u kojoj ih je primila predsjednica ENT-a, mr.sc. Gordana Kovačević, a nakon poticajnog razgovora djevojke su s velikim zanimanjem razgledale i kompanijski Tehnološki put.

Okrugli stol na temu „Djevojke i žene u hrvatskom ICT sektoru – obje strane medalje“, kao završno događanje, pokazao je i dokazao kako je doprinos žena hrvatskom ICT sektoru već vrlo velik, a prepuna Siva vijećnica FER-a i još mnoga nepostavljena pitanja za koja, zbog ogromnog interesa, nije bilo dovoljno vremena posvjedočila su da u ICT segmentu ima još puno prostora za postizanje istinske rodne ravnopravnosti, ali i da u ovom području Hrvatska ima niz svjetski relevantnih uspješnih žena i organizacija, odnosno praksi. Uvodne prezentacije prof. dr. sc. Mirte Baranović sa FER-a, Vedrane Miholić, osnivačice Programerka i Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, potaknule su diskusiju koja je kulminirala tijekom interaktivnog panela u kojem su sudjelovale još i Gordana Kovačević, Ivana Matić ispred portala Women in Adria te Tanja Pušelj Ostroški iz IN2. Sudionice rasprave su se složile kako predrasuda prema ženama u ovom interdisciplinarnom i inovativnom zanimanju još uvijek ima, ali ih se upornošću, kreativnošću i znanjem može savladati, o čemu svjedoče i njihovi osobni primjeri uspješnog pariranja muškim kolegama. Posebno ističemo zapažen nastup Gordane Kovačević, koja je snagom autoriteta s pokrićem na globalnom tržištu, s pozicije lidera u ICT kompaniji koja zapošljava gotovo 30 posto žena, jasno dokazala da je ICT prevažno i preveliko područje da bismo ga prepustile samo muškarcima. Upravo to je sektor budućnosti i prosperiteta u kojem uspjeh, marljivost i nove ideje ne poznaju nepotrebna ograničenja, pa ni rodne razlike. 
 
Video

Program događanja

Više na ITU stranicama
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


  Na vrh stranice