Novosti


Rezultati poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom tromjesečju 2015. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati


Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Tijekom prvog tromjesečja 2015. godine kompanija Ericsson Nikola Tesla nastavila je stabilno poslovati. Usmjereni smo na provedbu svojih strateških ciljeva i inicijativa vezanih za razvoj poslovanja na svim tržištima te unaprjeđenje profitabilnositi kroz troškovnu učinkovitost i poslovnu izvrsnost. Program smanjivanja troškova napreduje i brže od planiranog te već u prvom tromjesečju pokazuje solidne rezultate. Što se tiče prodaje u ciljanim područjima istaknula bih značajne rezultate i povećani interes operatora u segmentu OSS (Sustavi operativne podrške) i BSS (Sustavi poslovne podrške).

Nepovoljni ekonomski trendovi i oprezan pristup kupaca kapitalnim investicijama prisutni su i dalje. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ostvaren je značajan rast prihoda na Ericssonovu tržištu. Tržišta Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe također bilježe rast, čime je djelomično neutraliziran pad prihoda na domaćem tržištu. Sukladno tome, ukupni prihodi od prodaje niži su 2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Kompanija trenutno nije izložena financijskim rizicima u Rusiji i Ukrajini.

Jedna od važnijih aktivnosti u prvom tromjesečju je nastavak projekta informatizacije tijela državne uprave. S Ministarstvom pravosuđa i Državnom geodetskom upravom potpisali smo ugovor za nadogradnju i širenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS), koji će građanima Hrvatske omogućiti lakši i brži pristup podacima i stvoriti bolje uvjete za poslovanje.

Prihodi od istraživačko-razvojnih aktivnosti i prodaje usluga na Ericssonovu tržištu bilježe rast te čine više od polovice ukupnih prihoda. U ovaj tržišni segment uključeni su i prihodi od upravljanih usluga Hrvatskom Telekomu.  Ova promjena u asortimanu prodajnih proizvoda i usluga dovela je do pritiska na profitabilnost, ali istodobno do niže izloženosti poslovnim i operativnim rizicima.

Ostvarena je neto dobit od 25,2 milijuna kuna, što predstavlja 8,1% povrata od prodaje. Bruto marža niža je u odnosu na prethodnu godinu, kao posljedica promjene u asortimanu (porast usluga Ericssonu) te kontinuiranog pritiska na cijene od operatora. Prodajni i administrativni troškovi manji su 18% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Snažno smo usmjereni na učinkovitost obrtnog kapitala i konverziju novca. Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 50,7 milijuna kuna što rezultira visokom stopom konverzije novca od 130%. Novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem tromjesečja iznose 269,7 milijuna kuna.

U skladu s našom strategijom, posebno smo fokusirani na prodaju u području mobilnog širokopojasnog pristupa internetu i ciljanim područjima: IP mreže, Oblak, OSS i BSS, TV i mediji te Industrija i društvo. Na nedavno održanom Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni većina Ericssonovih ključnih predstavljanja bila je upravo u ciljanim područjima uključujući novi usmjeritelj serije 6000, Hyperscale Cloud rješenje, Expert Analytics 15.0, novo Media Delivery Network rješenje te Digital Telco Transformation. Uz prezentirana rješenja u ciljanim područjima, najavljen je novi Ericsson Radio System. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle i ove su godine dali doprinos prezentiranim Ericssonovim rješenjima sudjelujući u razvoju nekoliko inovativnih rješenja i aplikacija.

I dalje ćemo inovativno doprinositi jačanju Ericssonova tehnološkog vodstva, odnosa s kupcima i svim drugim partnerima. Nastavljamo sa zapošljavanjem talentiranih stručnjaka te ulaganjem u razvoj strateških znanja i vještina.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice