Novosti


Kako zatvoriti financijsku konstrukciju u EU projektima

  Kategorije: Događanja


Konferencija „Dvije godine u EU – kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima financiranima iz fondova EU“ u organizaciji PwC Hrvatska u suradnji s tjednikom Liderom te uz pokroviteljstvo Europske komisije održana je 16. lipnja 2015. u Zagrebu. S obzirom da se i uz fondove EU u praksi često javlja izazov kako financirati cijeli projekt intencija organizatora bila je odgovoriti na ovo pitanje na panelima na kojima su razmatrana četiri ključna, međusobno povezana sektora važna za rast i razvoj Hrvatske: energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, urbani razvoj, istraživanje, razvoj i inovacije te mala i srednja poduzeća u sektorima turizma, proizvodnje i usluga.

Slijeva nadesno: Domagoj Račić, Gordana Kovačević, Ivana Podnar Žarko, Stipe Orešković, Zvonimir Viduka i Đuro HorvatU panelu na temu „Kako zatvoriti financijsku konstrukciju u projektima istraživanja, razvoja i inovacija“ sudjelovali su Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Ivana Podnar Žarko, izvanredna profesorica Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Stipe Orešković, redovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Đuro Horvat, direktor Tehnixa i Zvonimir Viduka, direktor poduzeća Altpro, uz moderatora Domagoja Račića, direktora Mreže znanja.

Gordana Kovačević je izrazila svoje zadovoljstvo temom panela jer smatra da se ovoj temi ne posvećuje dovoljno pažnje te dodala: „Sve napredne zemlje svijeta veliku pažnju posvećuju ulaganjima u istraživanje i razvoj jer su ona potencijal razvoja i izvoza. Naravno, svemu se mora pristupiti strateški, kako postoje strategije razvoja EU i Hrvatske tako i uspješna kompanija mora imati dobru strategiju.“ Tijekom svog izlaganja napravila je poveznicu između strategije EU, strategije Ericssona Nikole Tesle, kompanijskih razvojno istraživačkih kapaciteta i mogućnosti, suradnje sa sveučilištima i EU fondovima: „Strategija 2020 EU za pametan, održiv i uključiv razvoj te Obzor 2020, novi okvirni program Europske komisije za istraživanje i inovacije, daju naglasak na povezivanje poslovnog sektora i znanosti. Vrlo važan element realizacije strategije i razvoja su ICT tehnologije koje transformiraju naš život, industrije i društvo u cjelini. Vizija Ericssona Nikole Tesle je umreženo društvo kroz realizaciju brojnih projekata i rješenja machine to machine komunikacija/ Internet of Things, e-zdravstva, e-uprave, inteligentnih transportnih sustava i niza drugih. U budućnosti će sve što ima koristi od umrežavanja biti povezano. Ovo nije jednostavan zadatak i zahtijeva suradnju različitih partnera, povezivanje različitih industrija i nove poslovne modele. Istraživanje i razvoj je vrlo važno područje u koje smo, kao snažna kompanija, već puno investirali jer je to nužno za naš opstanak i konkurentnost, a fondovi EU su dodatni poticaj u ovom području.“ U svojoj završnoj poruci je istaknula: „Vlada treba poslati poruku ulagačima da investiraju u istraživanje i razvoj u našoj zemlji jer je ovo vrlo važno za daljnji razvoj Hrvatske. Mi poduzetnici moramo stalno razmišljati o budućnosti, transformirati se da bi opstali u konkurentnom svjetskom okruženju, graditi inovativnu kulturu visokih performansi koja će motivirati talentirane stručnjake da ostanu u Hrvatskoj.“, sa čime su se složili i ostali sudionici panela.
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice