Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u četvrtom tromjesečju i u cijeloj 2015. godini

  Kategorije: Poslovni rezultati


„Prodaja je u četvrtom tromjesečju porasla 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike manja je 1%. Prodaja u Sjevernoj Americi porasla je  u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao i u odnosu na prošlo tromjesečje. Profitabilnost je bolja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše zbog većih prihoda od intelektualnih prava te manjih operativnih troškova. Poslovanje u području izgradnje mreža i dalje je održivo profitabilno.“, kaže Hans Vestberg, predsjednik i generalni direktor korporacije Ericsson

Financijski naglasci za četvrto tromjesečje:

  • Prodaja u četvrtom tromjesečju porasla je 8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine  te iznosi 8 milijardi eura (7,4 milijardi eura u četvrtom tromjesečju 2014.). Prodaja, za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, manja je 1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
  • U Sjevernoj Americi su ulaganja u mobilni širokopojasni pristup i dalje stabilna, s dodatnom prodajom hardvera u tromjesečju.
  • Uvođenje 4G-a u  Središnjoj Kini oporavilo se nakon slabog trećeg tromjesečja.
  • Globalni patentno-licencni ugovor potpisan je s Appleom te pridonosi rastu prihoda od intelektualnog vlasništva i na godišnjoj razini i kvartalno.
  • Veći udjel prodaje hardvera s nižom maržom negativno je utjecao na bruto maržu u ovom tromjesečju.  Dodatno, napravljen je jednokratni otpis zaliha u vrijednosti od 44 milijuna eura.
  • Globalni program troškovne učinkovitosti napreduje prema planu i pridonosi nižoj razini operativnih troškova u usporedi s istim prošlogodišnjim razdobljem.
  • Operativna marža porasla je na 15% (9%) s poboljšanjima u svim segmentima.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 2,4 milijarde eura (938 milijuna eura).


Financijski naglasci za cijelu 2015. godinu

  • Prodaja za cijelu 2015. godinu porasla je 8% u odnosu na prethodnu godinu na 26,9 milijardi eura (24,9 milijardi eura). Porast prodaje u Indiji, Sjevernoj Americi i Kini kao i veći prihodi od intelektualnog vlasništva djelomično su umanjeni manjom prodajom u Japanu, Rusiji  i Brazilu. Prodaja, za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, manja je 5% u odnosu na prethodnu godinu.
  • Prihodi od intelektualno vlasništva iznosili su 1,6 milijardi eura  (1,1 milijarda eura). Oni su prethodno bili procijenjeni na 1,4 – 1,5 milijardi eura. 
  •  Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja, porasla je na 3,12 milijardi eura (2 milijarde eura) s poboljšanjima u svim segmentima.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi  2,25 milijardi eura (2 milijarde eura). Konverzija novca iznosi 85%, i veća je od ciljane vrijednosti od 70%.
  • Upravni odbor predlaže dividendu za 2015. od 0,4 eura (0,37 eura) po dionici.

       
Komentar Hansa Vestberga, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson

Prodaja je u četvrtom tromjesečju porasla 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike manja je 1%. Prodaja u Sjevernoj Americi porasla je  u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao i u odnosu na prošlo tromjesečje. Profitabilnost je bolja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše zbog većih prihoda od intelektualnih prava te manjih operativnih troškova. Poslovanje u području izgradnje mreža i dalje je održivo profitabilno.
 
Poslovanje

Poslovanje u području mreža se oporavilo u zadnjem tromjesečju. U Sjevernoj Americi su ulaganja u mobilni širokopojasni pristup i dalje stabilna, s dodatnom prodajom hardvera u tromjesečju. Uvođenje 4G tehnologije u Središnjoj Kini se oporavilo nakon slabijeg trećeg tromjesečja. Tržišta u razvoju poput Indije, Indonezije i Meksika ostaju značajna dok tržišta poput Rusije, Brazila i dijelova Srednjeg Istoka i dalje manje doprinose poslovanju većinom zbog slabijeg makroekonomskog razvoja. Investicije u Europi su pod utjecajem prelaska s 3G na 4G tehnologiju i povećanja kapaciteta. Operatori sve više investiraju u jezgrene telekomunikacijske mreže pod utjecajem novih usluga poput VoLTE (Voice over LTE).
U zadnjem tromjesečju je porasla prodaja u segmentu Globalnih usluga ponajviše zbog rasta u području sistemske integracije i usluga upravljanja dok je prodaja u području Mreža pala.
Godinu smo završili s dobrim razvojem prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine u području TV i medija što je doprinijelo rastu u području Rješenja podrške.
 
Licenciranje intelektualnih prava

Naša strategija u području intelektualnih prava, da stvaramo vrijednost iz naših investicija u razvoj i istraživanje bila je uspješna i u zadnjih pet godina više smo nego utrostručili naše prihode od licenciranja na temelju intelektualnih prava. Nakon zadnjih objava dva važna ugovora vezana uz patentno licenciranje, imamo ugovore s većinom isporučitelja mobilnih telefona.
 
Ciljana područja rasta

U 2015. godini napredovali smo u svim ciljanim područjima rasta te nastavili ulagati kako bi postigli liderstvo. Prodaja je porasla više od 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je dosegla 4,9 milijarde eura, što predstavlja 18% prodaje Grupe.
Strateško partnerstvo sa Ciscom, objavljeno u zadnjem tromjesečju, omogućit će nam snažna mrežna rješenja skraja na kraj uz cjeloviti IP portfelj. Kao rezultat ovog partnerstva, proširit ćemo naše tržište te očekujemo dodatnu prodaju u iznosu od barem milijardu američkih dolara do 2018. godine. Očekuje se da će navedena dodatna prodaja pozitivno utjecati na operativnu dobit već u 2016. godini.
 
Profitabilnost

Operativna marža povećala se na 15% (9%) uz poboljšanje u svim područjima. Ostvaren je veći profit ponajviše zbog većih prihoda od intelektualnog vlasništva te manjih operativnih troškova, većinom u području Mreža. Napori u smjeru održivog profitabilnog poslovanja u području izgradnje mreža donose dobre rezultate uz točku pokrića operativne dobiti, uz isključene troškove restrukturiranja, u drugoj polovici 2015. godine.
 
Program vezan uz troškove i učinkovitost

Globalni program vezan uz troškove i učinkovitost napreduje prema planu, uz cilj postizanja neto godišnjih ušteda u iznosu 982 milijuna eura tijekom 2017. godine u usporedbi s 2014. godinom. Operativni troškovi, uz isključene troškove restrukturiranja, u drugoj polovici 2015. godine su se smanjili gotovo 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nastavit ćemo posebnu pažnju obraćati operativnim troškovima te povećati napore u cilju daljnjeg smanjenja troškova prodaje kako bismo poboljšali bruto maržu.
 
Novčani tok

Nakon snažnog novčanog toka od operativnih aktivnosti u zadnjem tromjesečju, cjelogodišnji novčani tok iznosio je 2,25 milijardi eura, čime je premašena ciljana vrijednost od 70% u području konverzije novca.
 
Fokus u 2016. godini

Premda je došlo do poboljšanja u zadnjem tromjesečju, i dalje postoji potreba za daljnjim unaprjeđenjima poslovanja. Naš fokus u 2016. godini će biti na sljedeća područja:

  1. Temeljno poslovanje – Iako su uvjeti na pojedinim tržištima izazovni, nastavljamo tražiti poslovne prilike kako sve više tržišta prelazi na 4G. Istovremeno radit ćemo i na daljnjem širenju našeg liderstva na 5G tržištu koje je u razvoju.
  2. Ciljana područja rasta – Nakon razdoblja investicija, ukoliko želimo rasti, moramo poboljšati i prihode. Ovo će uključivati snažniji fokus na prodaju softvera kao nadopunu već snažnom poslovanju u području Profesionalnih usluga.
  3. Troškovi i učinkovitost – Sigurni smo da možemo postići uštedu od 982 milijuna eura do 2017. godine. Pažljivo pratimo tržište i razvoj poslovanja i poduzet ćemo sve potrebno da ostanemo konkurentni na cijelom području našeg poslovanja.
    S obzirom na rezultate u navedenim područjima, uz naše strateške inicijative koje su u tijeku, dobro smo pozicionirani za stvaranje budućih vrijednosti za dioničare. Shodno tome, Upravni odbor će predložiti dividendu u iznosu 0,4 eura (0,37) po dionici za 2015. godinu, što je porast od oko 9% u odnosu na prošlu godinu.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice