Novosti


Hrvatsko-švedska inovacijska inicijativa

  Kategorije: Događanja


Pozitivani pomaci u hrvatskom inovacijskom okruženju potaknuli su interes Švedske da se zajedničkim snagama  kreira platforma za razmjenu iskustava o tome što čini uspješne inovacijske ekosustave, a s ciljem intenzivnije gospodarske suradnje dviju zemalja. Prvi seminar s ovim povodom održan je u četvrtak, 7. travnja u organizaciji Business Sweden, Švedskog investicijskog vijeća i Veleposlanstva Švedske uz potporu Ministarstva gospodarstva RH.

Govor Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle 
Oscar Stenström, švedski državni tajnik za poduzetništvo i inovacije poručio je da vlada ne može naručiti inovacije, mora ih stimulirati. Dobar primjer važnog dijela inovacijskog sistema je i javna nabava,  jer javne institucije mogu biti prvi kupci novih proizvoda i usluga odnosno pomoći da se novi proizvodi nađu na tržištu. Tomislav Panenić, hrvatski ministar gospodarstva istaknuo je da je Hrvatskoj potrebna snažnija promjena kako bi se inovacije potaknule te da Strategija pametnije specijalizacije otvara nove mogućnosti.
 
Utemeljenost dobrih očekivanja od privrednih subjekata iz obje zemlje potvrdila su izlaganja predstavnika jedanaest inovativnih kompanija iz Hrvatske i Švedske.
 
Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle vrlo je inspirativno govorila je o strateškom pristupu povezivanju Švedske i Hrvatske koji već desetljećima njeguju korporacija Ericsson i Ericsson Nikola Tesla. Obostrani rast i razvoj te neprestano razvijanje partnerskog odnosa ne bi bili mogući bez usmjerenosti na inovacije, inovativnih načina rada i brzih prilagodbi te uvođenja novih poslovnih modela, koji su garancija Ericssonovog tehnološkog liderstva.
 
Oko 150 sudionika posebno korisnima ocijenili su tematske panele. Što čini inovacijske ekosustave, kako razvijati i implementirati nacionalne strategije koje potiču inovacije te kako poticati ostanak  obrazovanog i stručnog kadra, samo su neke od tema. Ideje i mišljenja su razmjenjivali Ministarstvo obrazovanja RH, HAMAG-BICRO, Vinnova - švedska državna inovacijska agencija, FER, sveučilište Mälardalen, Karolinska institut, RIES te predstavnici SISP krovne organizacije koja upravlja sa 70 inkubatora i znanstvenih parkova.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Hrvatsko-švedska inovacijska inicijativa Hrvatsko-švedska inovacijska inicijativa

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice