Novosti


Transformirali smo armenski zdravstveni informacijski sustav

  Kategorije: Portfelj Projekti


Svi koji su na bilo koji način tijekom zadnjih desetak godina sudjelovali u aktivnostima vezanima uz informatizaciju zdravstva u Hrvatskoj svjesni su zahtjevnog transformacijskog puta prema danas jednom od najuspješnijih nacionalnih sustava e-zdravstva u Europi. Poznavanje svih izazova koje na takvom putu treba savladati činilo je upuštanje u sličan poduhvat u nekoj stranoj zemlji prilično hrabrim, zbog čega možemo biti izuzetno ponosni na nedavni uspješni završetak projekta izgradnje zdravstvenog informacijskog sustava u Armeniji (Integrated Health Information System of Armenia).

Kao organizacija smo mnogo toga naučili. Po prvi puta smo u području zdravstva prošli cijeli projektni ciklus Svjetske banke, što je već samo po sebi vrlo vrijedno iskustvo. Svjesni smo koliko je, osobito u početnim fazama takvog projekta, važna savjetodavna uloga stručnjaka zdravstvene struke, posebno prilikom inicijalnih analiza zahtjeva.
Shvatili smo na kakve izazove možemo naići upoznavajući poslovno okruženje, zakonodavne okvire i poslovne procese neke strane države i djelujući u tom okruženju te kolika je važnost kvalitetnog i pouzdanog lokalnog partnera. Sa strane kupca, nužno je bilo uspostaviti kvalitetnu suradnju sa svim predstavnicima državnih tijela uključenim u ovaj projekt, a posebno s ustanovom koja koordinira sve projekte vlade Republike Armenije (EKENG CJSC).

Transformirali smo se i u tehnološkom i razvojnom smislu. Učinjen je tehnološki iskorak našeg rješenja Ericsson Healthcare Exchange (EHE) prema open source softveru , što znatno obogaćuje naš portfelj i omogućuje konkurentnost na različitim tržištima s različitim tehnološkim i budžetskim zahtjevima. Pritom smo morali i ugraditi nove i drugačije paradigme u način rada i razmišljanja kao bitan ulog u daljnji razvoj, ali i optimizaciju naših postojećih rješenja. S obzirom da armenski zdravstveni informacijski sustav obuhvaća i ustanove sekundarne/tercijarne zdravstvene zaštite, danas imamo dodatno iskustvo u izgradnji bolničkog informacijskoj sustava na nacionalnoj razini, i to u oblaku.

I konačno, kao dobar vjetar u leđa u trenutačnim aktivnostima i novim prilikama pred nama, stekli smo nadasve važnu prvu izvoznu referencu nacionalnog zdravstvenog informacijskog sustava.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle 

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice