Novosti


Poslovni rezultati Ericsson Nikola Tesla Grupe u prvom polugodištu 2016. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati


Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:
„Poslovni rezultati u prvom polugodištu 2016. godine pokazuju nastavak stabilnog poslovanja. Prihodi od prodaje veći su 7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao rezultat porasta prodaje na Ericssonovu tržištu i tržištu Zajednice Neovisnih Država. Ericssonovo tržište bilježi kontinuirani rast zahvaljujući širenju poslovanja i novim odgovornostima kako u segmentu istraživanja i razvoja tako i u segmentu upravljanih usluga. Shodno tome nastavili smo zapošljavati pa smo tijekom prvog polugodišta u Ericsson Nikola Tesla Grupi zaposlili 119 stručnjaka.


Raduje me da naša ulaganja u razvoj novih rješenja te snažne marketinško-prodajne aktivnosti donose uspjehe na tržištima Zajednice Neovisnih Država. Nedavno završena implementacija nacionalnog  zdravstvenog informacijskog sustava Republike Armenije, u potpunosti temeljenog  na rješenju u oblaku, posebno je važna kao dodatna referenca. Uspjehe na ovom tržištu nastavljamo i u operatorskom segmentu daljnjim širenjem Ucomove LTE mreže i modernizacijom 3G mreže ovog operatera. S novim velikim ugovorom u Kazahstanu u području eZdravstva dodatno potvrđujemo naše vodstvo u realizaciji kompleksnih ICT rješenja u poslovnom segmentu zdravstva, što je jedna od strateških odrednica kompanije.

Na domaćem tržištu i tržištima Jugoistočne Europe bilježimo pad prihoda od prodaje uslijed negativnih ekonomskih i političkih kretanja. Dodatni izazov je jaka konkurencija te konsolidacija i centralizacija nabavnih procesa od strane globalnih kupaca / operatora.

Neto dobit od 51 milijun kuna na razini je dobiti ostvarene u prvom polugodištu prethodne godine te predstavlja 7% povrata od prodaje. Zbog promjena u asortimanu prodanih proizvoda i usluga te kontinuiranog pritiska na cijene od strane kupaca, bruto marža je i dalje pod pritiskom u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Provodimo strogu kontrolu troškova. Prodajni i administrativni troškovi smanjeni su za 1,7%. Kraj polugodišta zaključili smo sa zdravom bilancom i solidnim udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 30,2%. Ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 38,2 milijuna kuna. Nakon isplate 132,8 milijuna kuna dividende u lipnju o.g., ukupna novčana sredstva na kraju polugodišta, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, iznose 163,2 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala i dalje je snažna te mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 27 dana. Stopa konverzije novca je 47%.

U skladu s našim strateškim planom, nastavljamo jačati poziciju i prodaju u temeljnom poslovanju i ciljanim područjima za telekom operatore i kupce u segmentu industrije i društva. Nastavljamo ulagati u razvoj novih proizvoda i rješenja. Također smo strateški fokusirani na dobivanje novih odgovornosti, novih projekata i jačanje konkurentnosti na globalnom Ericssonovom tržištu. Sukladno tome, uzimajući u obzir potrebu za kontinuiranom transformacijom te Ericssonove organizacijske i strukturne promjene, prilagođavamo našu organizaciju, zapošljavamo nove stručnjake i ulažemo u razvoj kompetencija.

rezultati_02_2016_sve.jpg

Očekujemo da će ekonomska neizvjesnost i trenutni trendovi u prodaji obilježiti i drugu polovinu godine. Stoga je stalna prilagodba tržišnim uvjetima uz odgovorno upravljanje rizicima i troškovnu učinkovitost u središtu naše pozornosti.

Digitalizacija stvara nove mogućnosti za postojeće i potencijalne kupce te vjerujemo da će naša strategija umreženog društva i aktivnosti koje su u tijeku stvoriti buduću vrijednost za sve naše ključne interesne skupine.“

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice